hirdetés

Mit tegyél, ha jogtalanul utasították el örökbefogadási vagy önkénteskedési kérelmedet? Dr. Kajó Cecília jogász válaszol

Buzgó Csilla

2021. május 22

Árva kutyusokon segíteni bármilyen formában mindig rendkívül hálás és megindító cselekedet. Egyesek viszont úgy vélik, a menhelyek sokszor indokolatlanul szigorúak a jelöltekkel kapcsolatban.

hirdetés

Egy állatmenhely igyekszik mindig a legjobb tudása, felelőssége és gondossága szerint intézni az örökbefogadók és az önkénteskedni vágyók kérelmeit. Elsődleges szempontjuk védenceik jóléte, épp ezért rendkívül tüzetesen megnézik, kire bízzák őket akár ideiglenesen, akár örökre.

Sajnos azonban számos jó szándékú, tettrekész állatbarát panaszkodott már arról, hogy teljesen érthetetlen módon utasították el őket, amikor felajánlották rendszeres segítségüket az állatotthonban. Mások az örökbefogadásnál kaptak indoklás nélküli, hideg nemleges választ.

Miért ennyire gyanakvóak az állatotthonok?

Számos menhely az idősektől félti a kutyákat, hiszen nem egy szívszorító esetről hallhattunk, melyek során a gazdi idejekorán itthagyta a földi létet, az eb sorsa pedig bizonytalanná vált. Akkor sem lehet sok jóra számítani, ha valaki albérletben él, aki pedig kifejezett kéréssel fordul a menhely munkatársai felé, például kis termetű vagy rövid szőrű kedvencet szeretne, arra egyes helyeken hajlamosak rögtön csúnyán nézni.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára segít a tisztánlátásban.

Milyen paramétereknek kell megfelelnie egy mentett eb leendő gazdijának?

Sok-sok évig dolgoztam olyan területen, ahol az egyik legnagyobb tanulság az volt számomra, hogy mindig meg kell hallgatni a másik felet is, és abból kell összetenni azt az egészet. Ami megközelíti a valóságot, ahogyan történt, hiszen szükségszerűen és el nem ítélhető módon mindenki szubjektív a saját oldalát illetően. Kicsit minden helyzet elmesélésében benne van maga a mesélő személye és a saját értékelése a helyzetet illetően.

Amíg te egy kutyával kapcsolatban jártál esetleg úgy, hogy nem találtattál alkalmasnak a gazdiságra, addig a menhely oldaláról ez 50-100 vagy akár több állat élethosszig tartó jó sorsának kiválasztási terhét jelenti. Azzal az ő oldalukon megjelenő szubjektív tapasztalattal és értékeléssel, hogy egyre többen viszik vissza a kiválasztott kutyát valós vagy kitalált indokokra hivatkozással.

A paraméterek menhelyek szerint változnak. Egy felelős állattartást és felelős állatvédelmet propagáló menhely írásos szerződést köt annak érdekében, hogy minden fontos élethelyzetbeli változás további lecsengését előre tudja modellezni az örökbeadott állat érdekében. A paraméterek az alábbiak lehetnek: többször személyes találkozás a kutyával, ha már van másik állat az azzal való összepróbálás, barátkozás, az örökbefogadó család személyes meglátogatása. Egy check-lista, amelyet végigpipálnak onnan kezdve, hogy van-e biztonságos kerítés, ha családi házról beszélünk egészen addig a triviális kérdésig, hogy van-e esetleg állatszőr-allergiás a családban.

Miért utasítanak vissza önkéntesjelöltet a menhelyek?

Az önkénteskedésnek két formája van. Az egyik a kötelező közösségi szolgálat az érettségi előtt álló tanulók részére, amelynél alapvetően a vonatkozó jogszabályban írtakat kell betartani mindkét félnek. Tehát az elvégzett munkát le kell igazolni, ellenőrizni és figyelni-óvni kell a fiatalokat, hogy nehogy baleset érje őket. Akár olyan triviális mulasztás okán, hogy nem figyelmeztették őket előre a harapós, viselkedészavaros kutyákra, ők pedig ugyanúgy bántak velük, ugyanúgy vitték őket sétálni, mint a problémamentes társaikat.

Az önkénteskedés másik formája az a társadalmilag igen értékes tevékenység, amikor valaki úgy érzi, hogy szabadidejét, energiáját, fizikai vagy szellemi munkáját felajánlja az egyesületeknek, alapítványoknak. Itt a legfontosabb a kölcsönös bizalom és az önkéntes részéről a megbízhatóság.

Sok olyan állatvédő szervezet van, amelynek önálló telephelye nincs, részben saját lakásban, részben ideiglenes befogadó körben oldja meg az állatok időleges elhelyezését, rehabilitációját. Itt tudomásul kell venni, hogy valaki privát szférájába gyalogolnál be azzal, ha minden reggel megjelennél, hogy segíteni jöttél sétáltatni vagy játszani a kutyákkal az udvaron, vagy más állatok ellátásában segédkezni.

Sokszor sokan sajnos erőszakosan próbálnak “segíteni”, hiába kapják meg az udvarias elutasítást, hogy a privát szféra miatt ilyen típusú segítséget nem igényelnek az állatvédők.

Mi a teendő, ha az elutasítás után sehol nem fogadják az illetőt?

Létezik egyfajta feketelista, és sok esetben teljesen megalapozottan kerülnek rá személyek. Többfajta Facebook-csoport is létesült erre, ahol az esetleírással együtt kérik a pórul járt állatvédők, hogy tegyék rá a listára az illetőt. Például többször megígérte, hogy eljön, de hiába várták, vagy ugyan eljött, de abban nem volt köszönet (ha önkénteskedésről beszélünk). Ha örökbefogadás a kérdés, akkor több esetben nagyon rövid próbaidő után hozta vissza a kutyát-macskát, mert “folyton ugat”, “rongál”, “bepisil” stb. és kifejezetten úgy fogalmazott például, hogy szeretné “kicseréltetni” egy olyanra, akivel kevesebb a probléma.

Legtöbbször jogos a menhelyek döntése

A kérdések elején utaltam arra, hogy mindkét felet meg kell hallgatni, és hogy mennyire szubjektív az egyoldalú meghallgatás: itt most én is kifejezetten egyoldalú és szubjektív választ tudtam adni. Több mint 8 éve vesznek körül állatvédelemben tevékenykedő ismerősök, barátok, és én mindig az ő szemszögükből hallottam ezeket a történeteket. Ugyanakkor sokszor megmutatták azokat a hiábavaló levelezéseket, ahol megpróbálták a hirtelen döntésről lebeszélni a gazdit és még egy esélyt kikönyörögni mondjuk annak a kölyökkutyának, aki “túl sokat” mozgott és folyton játszani akart, és nem volt hajlandó este 8-kor lefeküdni, ahogy a család többi tagja. Emellett zavarta a már aludni készülő embereket, ráadásul nem bírta ki, amíg hazaérnek a munkából a családtagok, és délutánra rendszeresen bepisilt-bekakilt a reggeli séta után (ez megtörtént, valós eset).

Így tehát a kérdésre konkrétan válaszolni csak azt tudom, hogy nem nagyon lehet semmit tenni akkor, ha valakire az állatvédők ráégették a skarlát betűt. Civil szervezetekként joguk van eldönteni, hogy kivel akarnak együtt dolgozni, tevékenykedni, vagy hogy kinek akarnak állatot örökbe adni. Természetesen ha ebben az elutasításban bármilyen bántó, károsító, becsületsértő, rágalmazó rész van, az ellen van jogi út, de az csak a sérelmet orvosolja, ezek után garantáltan nem lesz sehol fogadókészség az illetőre.

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

(Képek: Getty Images Hungary) 

a jogász válaszol állatmenhely önkéntes munka budapest kijárási tilalom kutya örökbefogadás önkéntesség menhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink