hirdetés

Megdöbbentő körülmények közül mentett meg 36 uszkárt az Ürömi Állatotthon

László Enikő

2020. december 10 - Török Zsolt: Ürömi Állatotthon

Az Ürömi Állatotthon idén novemberben 36 uszkárt mentett egy szaporítótelepről. A kiskutyák borzalmas körülmények között éltek. A menhely részletesen beszámolt az akció részleteiről.

hirdetés

„A következő sorokat nagyon nagy önmérséklet mellett írjuk. Annak ellenére, hogy az állatok szempontjából egy sikersztoriról van szó, az állapot, amiből sikerült kimentenünk 19+18 kutyust önmagukban sem bírnak nyomdafestéket. Az alábbiakban kibontjuk és taglaljuk, hogy milyen állapotokat támogatnak azok, akik mindenféle józan észt és minimális energiabefektetést nélkülözve, az örökbefogadás vagy a megbízható tenyészetből való vásárlással szemben úgy döntenek, hogy szaporítótól vásárolnak házi kedvencet.

Az egyik uszkár anyuka a kölykeivel. /Fotó: Török Zsolt

Korábban is jártak ott

A jelenlegi történetünk évekre nyúlik vissza. Két éve hatósági kobzás keretein belül sikerült megmentenünk kutyákat ugyanerről a telephelyről. Fontos megjegyezni, hogy, mint akkor is, most is hatósági eljárás során, jegyzői rendelkezésre folyt az intézkedés. Akkor az elkövetőt jegyzői határozatban eltiltották 8-nál több kutya tartásától.

Sajnos már akkor is és most is felreppent az a narratíva, hogy mi nyerészkedésből „lopjuk” a „makk egészséges” és „higiénikus körülmények” között tartott állatokat. Természetesen ez az állítás több sebből vérzik, ha soraink végére juttok, ti is meglátjátok mennyire nem egyszerű a szituáció. Eldönthetitek ti magatok is, mennyire állja meg a helyét egy ilyen állítás.

A menhely vezetője, Adrienn egy mentett kutyával. /Fotó: Török Zsolt

Kiskutyák zoonózisos megbetegedéssel

A mostani intézkedés is hatósági eljárással indult. Történt ugyanis, hogy a hatóságokhoz az az információ jutott, hogy egy, a szóban forgó telepről vásárolt kiskutya, akit két kisgyerek mellé vittek, elpusztult. Majd ezt követően a mintavételezés során kiderült, hogy a jószág giardiás és leptospirózisos volt. Mind a két fertőzés zoonotikus betegség, vagyis állatról emberre is terjedhet. Gyerekeknél különösen veszélyes a leptospirózis, hiszen agyhártyagyulladást és veseelégtelenséget is okozhat. Ebben az esetben azonnal hatósági eljárás indult, az ÁNTSZ kezdett vizsgálódni, illetve értesítették a jegyzőt, aki elrendelte a telep vizsgálatát is.

Ezen a vizsgálaton hatósági állatorvos, jegyző és rendőri jelenlét kíséretében tartottunk lajstromot. Ahogy említettük, ez a szaporító már el volt tiltva 8-nál több állat tartásától. Ennek ellenére az ellenőrzés folyamán több mint 18 felnőtt kutyát találtunk, több vemhes anyaállattal és legalább 18-20 kölyökkel. A helyzetet tetézte, hogy nem megfelelő körülmények között, kis helyen és igénytelen környezetben voltak az állatok. A kennelek környéke tele volt patkányok által vájt járatokkal, az ammóniaszag az egész udvarban terjengett. Az intézkedés folyamán konkrétan a lábaink között rohant el egy megtermett patkány.

Az egyik kennelsor. /Fotó: Török Zsolt

A vizsgálat után megszületett a végzés, amit aznap nem tudtunk végrehajtani. Ennek több oka is van, de a lényeg, hogy mi minden körülmények között a jogilag tiszta eljárást támogatjuk. Ennek érdekében úgymond taktikai visszavonulót tartottunk és megvártuk, amíg még több terhelő bizonyíték és a törvény teljes hatalma mellettünk áll. Értesítettük Ovádi Pétert, az Állatvédelemmel foglalkozó miniszteri biztost, aki azonnal a segítségünkre volt.

A sikeres akció

November 26-án visszatértünk. Aznapra már minden információ a jegyző rendelkezésére állt. Hivatalból eljárást indított, és rendőri jelenlét mellett megkezdtük a kobzást hatósági felszólításra, amiben a jegyző az állatok tulajdonjogát az Ürömi Állatotthonra ruházta át. Itt ki kell emelnünk, hogy mennyire elszántan, de mégis a végsőkig türelmesen és emberien állt ki az ügy mellett. Mikor már a mi türelmünk is fogyni kezdett a sok vagdalkozás, hazudozás és rágalmazás mellett, ő végig tartotta magát.

Ildikó, a menhely egyik önkéntese. /Fotó: Török Zsolt

A sikeres akció nagy részben neki köszönhető, hiszen fáradhatatlan munkával bújta a jogot és az elérhető információkat, bizonyítékokat, hogy az intézkedés végén pontot tehessünk az ügy végére. Az ezt követő események egy kicsit mindenkit sokkoltak.

A telephely állapota természetesen semmiben nem változott, ugyanolyan áldatlan körülmények között voltak tartva az állatok. Arra viszont nem számítottunk, hogy az eljárás alatt további szaporulattal is dolgunk lesz. 18 darab apró, pár napos babakutyát is találtunk, akiket túlfűtött, alig megvilágított és ürüléktől bűzlő vackokban tartottak.

Az egyik kennel, itt öt kutya volt összezárva.

A piciket vagy a földről vagy a koszos műanyag fekhelyből vettük ki. Nem beszélve arról, hogy az összes kutyus piszkos volt, a lábaik felázva, iszonyat büdösek és némelyikük valószínűsíthetően beltenyészetből születve ideggyenge is. Adrienn (a menhely vezetője) több harapás árán tudta némelyik kutyát biztonságba helyezni, annyira rettegett néhány az emberi érintéstől.

Új élet a menhelyen

A mentés közben szembesültünk azzal a problémával is, hogy a babakutyáknak fűtött helyet kell biztosítanunk. Mindezt úgy, hogy az innen mentett összes állatot szigorú karanténban, az összes menhelyen élő állattól elkülönítve kell elhelyeznünk. Ez részben már elő volt készítve az előző kísérlet miatt, de a fűthetőséggel nagy gondunk akadt. Menet közben kezdtünk el szervezkedni. Hála a remek csapatunknak és a rengeteg segítőnknek, sikerült megoldanunk, hogy minden kutyust megfelelően el tudjunk szállásolni. Az önkénteseink rögtönzött fűthető kenneleket csináltak, a sötét és fagy ellenére fóliáztak, ragasztottak, fertőtlenítettek. Ennek eredményeként melegedőnket fel tudtuk szabadítani a kölykös anyák részére. A külső, ideiglenesen kialakított meleg kenneljeinkbe pedig bekerülhettek az épp nálunk lábadozó műtött kutyusaink.

A mentett állatok orvosi kezelését azonnal elkezdtük, mindegyik kapott féreghajtót, vitaminokat és immunerőstítőt. Azóta minden nap reggel és este kapnak antibiotikumot is 8 napon át a leptospirózis miatt. Ez 19 felnőtt kutyát jelent (ebből egy németjuhász szuka kutyus, a többi uszkár jellegű), ami nem kevés pénzbe kerül, mind az orvosi ellátásuk, mind az elhelyezésük és a környezetük állandó fertőtlenítésének tekintetében. A baba kutyákat sem sima féreghajtóval kezeljük. Ők a giardia fertőzés miatt 5 napig Ferdocat pasztát kapnak, míg a nagyok Ferdocat tablettával vannak kezelve.

Sajnos minden igyekezetünk és az azonnali orvosi ellátás ellenére, az egyik csöppséget elveszítettük. Nála férgesség által kiváltott mérgezés lépett fel, szerencsétlen jószágból akkora féreg mászott elő, mint maga a kutya.

A kutyusok állapota javul, folyamatosan kezelés alatt állnak, viszont az örökbefogadásuk jelenleg nem lehetséges. Amint megbizonyosodtunk róla, hogy mindegyik állat ténylegesen egészséges, megkezdődik a lelki rehabilitációjuk, majd az örökbeadásuk, erről majd Facebook oldalunkon adunk hírt, amint esedékessé válik.

Az egyik kutya fél szemére vak. /Fotó: Török Zsolt

Az összefogás

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki segítette a munkánkat. Ezek a szerencsétlen jószágok végre jó körülmények között és egészségesen élhetik életüket, a közeljövőben pedig megfelelő gazdára találhatnak. Nagyon sok ember áldozatos munkája, hogy sikerült az akció. Mi végtelenül hálásak vagyunk minden támogatónknak és önkéntesünknek. Köszönjük Verának, a 15. kerületi kutyásoktól, hogy közreműködött abban, hogy miniszteri segítséget kaphassunk, és az 5 giardia tesztet. A Pomázi Szurkolók csapatának a gyors támogatást és gyűjtést, a sok tápot, lámpákat és takarókat. Nagyon köszönjük továbbá a Molnár Állatgyógyászatnak és Zsófinak, Ákosnak az azonnali orvosi segítséget!

Remélhetőleg ezzel az eljárással és kobzással végre pontot tehetünk egy újabb szaporítótelep végére.

Nagyon köszönjük mindenkinek az eddigi támogatásokat. Most tényleg szükség van minden segítségre. Kérünk mindenkit, aki teheti támogassa anyagilag ezeket a kutyusokat, hiszen a oltási programjuk még hátravan. Most minden forint számít.”

(Képek: Török Zsolt: Ürömi Állatotthon)

állatkínzás állatmentés menhely szaporítók szaporulat uszkár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink