hirdetés

Elszomorító adatok: csak a magyarok fele hajlandó fizetni egy kutyáért

László Enikő

2020. október 31 - Forrás: Jófogás.hu

A szaporítók ellen és a felelős kutya-örökbefogadás mellett tavasz óta kampányt folytató Jófogás most a Szeretlek Magyarországgal közösen mérte fel a kutyatulajdonosok tudatosságát. Kiderült, mennyire vagyunk tisztában azzal, hogy kedvencünk honnan származik, és milyen körülmények között tartották. Az online felmérésben összesen 1744-en vettek részt.

hirdetés

Egy kutya örökbefogadása esetén nagyon sok szempontot kell észben tartani. Legfőképpen azért, hogy biztosan a legjobb döntést hozzuk a kisállat fajtájától és személyiségétől kezdve egészen a lakhatási körülményekig és a hosszabb távú tervekig. Egy-egy leendő gazdi azonban hajlamos csupán egy népszerű fajta mellett dönteni anélkül, hogy alaposan utánajárna a kutya és az eladó hátterének vagy épp a létesítménynek, ahol tartják. A Jófogás 2020-ban számos módon állt ki a felelős örökbefogadás mellett, amelynek egyik legfontosabb része a vásárlói vagy örökbefogadói tudatosság, amellyel a szaporítók ellen is felveszik a harcot.

A Jófogás a Szeretlek Magyarországgal közösen 2020. szeptember végén lebonyolított online felmérése rávilágít arra, hogy mely területeken lehet szükség nagyobb odafigyelésre. Például a legfontosabb kiválasztási szempontként 76%-kal, az összes válaszadó a kutya személyiségét jelölte meg, míg a kötelező oltást a megkérdezettek 47%-a, a kutya okmányait a 31%-a, az eladó papírjait pedig csupán a 17%-a tartja lényegesnek.

„Hiába kedves, barátságos vagy épp szerethetően kajla az adott kutya, ha szaporítók karmaiból, esetleg súlyos betegséggel vagy genetikai rendellenességgel kerül az otthonunkba. Megvásárlásukkal az állatszaporítók tevékenységét támogatjuk. Minél tájékozottabbak és alaposabbak vagyunk, annál kisebb az esélye, hogy olyantól vásárolunk, akinek egyetlen célja minél több értékesíthető állat létrehozása, mindenféle kontroll és szakmai irányelvek mellőzésével. A szaporítók csak a bevételi forrást látják a kutyákban. Nem törődnek a genetikai betegségekkel, oltásokkal, chippel, de még az állatokhoz méltó tartással sem. Kitiltásuk óta azon is dolgozunk, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk erre a jelenségre” – emelte ki Palocsay Géza, a Jófogást működtető Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője.

Honnan származik a kutya?

A válaszadók 27-27%-a menhelyről vagy magánszemélytől szerezte be a kutyáját, míg 21%-uk egyeztetett közvetlenül tenyésztővel. Érdekesség, hogy 12%-uk kóbor kutyát fogadott be, a maradék 13% pedig ajándékba kapta, nem ismeri az előéletét.

A következő videóban Márton Attila beszél arról, hogy honnan érdemes kutyát vásárolni:

Honnan tájékozódnak?

A gazdik elsősorban állatorvosnál (61%) vagy internetes forrásokból (52%) szoktak tájékozódni, de csaknem 25%-uk tenyésztővel is konzultál, 19%-uk pedig még a hatályos jogszabályoknak is utánanéz.

Hányan fizetnének egy kutyáért?

A megkérdezettek közel 50%-a egyáltalán nem adna pénzt kutyáért, azonban mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a menhelyekről „ingyen” örökbefogadható kutyák oltását, chipjét, féreghajtását, illetve esetenként ivartalanítását is a tudatos, felelős gazdinak kell állnia, így ezekkel a költségekkel mindenképp érdemes számolni.

Mennyiért vásárolnak kutyát?

A tenyésztőnél vásárló gazdik 80%-a fővárosi/városi és 78%-a érettségivel/diplomával rendelkező. 60%-uk 100 ezer forint alatt vett kutyát, holott a hivatásos tenyésztőknél ennyiért általában nem lehet fajtatiszta kutyát kapni. (Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy a menhelyeken is vannak jó állapotban lévő, fajtatiszta kutyák!)

Itt még egy komolyabb ellentmondásra is fény derült: 97%-uk ugyan nagyon fontosnak tartja, hogy meggyőződjön róla, hogy nem szaporítóval van dolga, azonban az eladó papírjainak ellenőrzését már csak mindössze 17%-uk, a kutya hivatalos papírjainak ellenőrzését 31%-uk, míg a tartásának körülményeit, addigi lakhelyének felmérését 33%-uk tartja fontosnak. Továbbá közülük minden negyedik nem tudja: amennyiben genetikai rendellenességekkel rendelkező kutyát szaporítanak, az is állatkínzásnak minősül.

Mit tudnak a szaporítókról?

A szaporítók tevékenységével kapcsolatban is vannak tudásbéli hiányosságok: minden negyedik válaszadó nem tudja, hogy az állatszaporító telepről kiszemelt kutyák nem rendelkeznek oltásokkal, illetve azzal, hogy ha sokkal olcsóbban vásárolunk fajtatiszta kutyát, akkor valójában az állatkínzást támogatjuk. Ezért is fontos, hogy az örökbefogadás vagy hivatásos tenyésztőtől való vásárlás után kapcsolatban maradjunk az eladóval, azonban a megkérdezettek negyede szerint ez nem számít, és ez különösen igaz a községben/faluban élőkre, akiknek csupán 34%-a jelölte ezt lényeges szempontként.  Jó hír, hogy a kitöltők túlnyomó része tisztában van azzal, hogy a kölyökkutyát 8 hetes korukig az anyjuk mellett kell tartani, viszont azt már csak négyből három ember tudja, hogy kutyát csak oltással és chippel lehet továbbadni.

Szüljenek-e a szukák?

A 18-25 év közötti korosztályban és a szakmunkás végzettségűek közül pedig minden tizedik válaszadó úgy gondolja, hogy teljesen normális, ha egy szuka élete során több mint öt alomnak ad életet. Azonban egy anya kutyának rendkívül megterhelő a terhesség, így a szaporítók tevékenysége ebből a szempontból is kegyetlen állatkínzásnak minősül.

Kutya mint családtag

A felmérés arra is rákérdezett, hogy a kutyatulajdonosok mennyire tekintik családtagnak a kutyájukat. 54%-uk még egy nagyobb utazás során sem hagyja magára a négylábút, hanem inkább magával viszi. Minden második kutyát kabáttal is óvnak a hidegtől, míg négyből három sokszor különleges jutalomfalatnak is örülhet. 41%-uk kutyakozmetikushoz, 38%-uk kutyasuliba is rendszeresen jár, 18%-uk pedig még születésnapi tortát is kap.
Ebből is látszik, hogy alapvetően gondos, szerető gazdikról van szó, még ha az állatszaporítók és -tenyésztők közötti különbségekkel kapcsolatban fény is derült néhány tudásbéli hiányosságra. Legyünk tehát óvatosak, figyeljünk az árulkodó jelekre! Ha pedig esetleg valamiért nem vagyunk biztosak az eladóban, kérjük szakmai szervezetek segítségét, véleményét!

A felmérés demográfiai vonatkozásairól

Összesen 1744-ben töltötték ki az online kérdőívet a Szeretlek Magyarország felületén. A kitöltők 71%-a nő, 29%-a férfi. Életkort tekintve a válaszadók csaknem 2,5%-a 18 év alatti, 29%-a 18 és 34 év közötti, 39,5%-a 35 és 54 év közötti, 29%-a pedig 55 év feletti. Lakóhely szerint 26%-uk budapesti, míg 17%-uk megyeszékhelyen, 37%-uk városban, 20%-uk pedig községben vagy faluban él. Legmagasabb iskolai végzettség tekintetében a megkérdezettek 33,5%-a felsőfokú vagy doktori végzettséggel rendelkezik, 45%-uk érettségivel, 17%-uk szakmunkás bizonyítvánnyal, 4,5%-uk pedig 8 általános iskolai bizonyítvánnyal.

A Jófogás kampányáról

  • Állatszaporítók folyamatos és végleges kitiltása 2020 áprilisától kezdve
  • Szemléletformáló kampány indítása
  • Felmérés végzése a hazai menhelyek körében
  • Edukációs kiadvány nyomtatott és digitális formátumban
  • Országos menhelytérkép összeállítása
  • Szépségverseny keverék menhelyi kutyáknak a Facebookon
  • Ingyenes online felület biztosítása menhelyeknek a havi 1,6 millió látogatót fogadó oldalon

A Jófogás 2020-ban számos módon és eszközzel állt ki az állatvédelem, a felelős örökbefogadás és a hazai menhelyek mellett, amelynek egyik legfontosabb eredményeként októberre a piacvezető apróhirdetési oldalon már több mint 600 örökbefogadható kutya és 20 menhely található.

(Képek: Jófogás.hu, Getty Images Hungary)

felmérés kutya vásárlás örökbefogadás szaporítók tenyésztő vs. szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!