hirdetés

Egy nap, ami csak az állatokról szól: így segíthetsz egy kutyán te is!

László Enikő

2020. október 4 - Forrás: Viasat Nature

Egy menhelyről hazahozott állat egy másiknak a megmentésére ad esélyt. Számos kidobott, elhagyott vagy eleve gazda nélkül született négylábút felkarolva indított kampányt hazánk természetközeli tévécsatornája, a Viasat Nature az október 4-ei Állatok Világnapjához kapcsolódva: a Noé Állatotthon Alapítvánnyal összefogva videóban érvelnek az örökbefogadás mellett, és ismertetik annak gyakorlati tudnivalóit is.

hirdetés

Akárhonnan is teszünk szert háziállatra, első lépésként a leendő befogadónak fel kell mérnie, valóban felkészült-e egy új családtag érkezésére. Van-e elegendő ideje, energiája és anyagi háttere egy akár 15-18 évig tartó felelősségvállalásra? Ha a lista első pontjára pipa került, át kell gondolnunk, hogy életvitelünkhöz milyen állat passzol.

Miért érdemes menhelyről örökbe fogadni?

– Többek között azért is jó menhelyről örökbe fogadni, mert az ott dolgozók pontosan ismerik az állatokat. Ezáltal könnyen tudnak róluk mesélni, majd az elképzelések alapján ajánlást tenni. Célunk az, hogy védenceinknek olyan családot találjunk, akivel összeillenek és örökké együtt lesznek – mondja Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány munkatársa. – Igyekszünk mindent alaposan körbejárni annak érdekében, hogy ezeknek a négylábúaknak boldog életük legyen. Ők pedig hamar rendkívül nyitottá és hálássá válnak, mihelyt megérzik a biztonságot és a szeretetet. Az adoptálás pedig nem csak az adott egyednek jó, hanem egy másiknak a megmentésére is lehetőséget ad.

Cybil.

A legjobb párosok megtalálása érdekében az örökbefogadás folyamata a feltérképezéssel kezdődik. A gondozók több alkalommal értekeznek a leendő örökbefogadókkal, akik eközben ismerkednek az állatokkal is. A viselkedés mellett az egészségügyi dolgok is szóba kerülnek. A kiválasztást a szerződés aláírása követi, aztán elindulhat az állat az új családjába. A költözést követően a korábbi megmentők még érdeklődnek a kedvencről és szükség esetén további tanácsokkal is segítenek. Sőt, sokan élnek később a közös séták, rendezvényeken történő találkozások lehetőségével is.

Boholy.

Hogyan segíthetsz az örökbefogadáson kívül?

A túltelített és állandó anyagi nehézségekkel küzdő menhelyeket egyébként tárgyi adományokkal (például ételek, gyógyszerek, kiegészítő vagy karbantartó eszközök) és önkéntes munkával (sétáltatás, takarítás) is segíthetjük. Emellett ma már virtuális örökbefogadásra is adott a lehetőség, ha valaki otthon nem tud állatot tartani. A Viasat Nature a „Fogadj örökbe!” kampány keretein belül 500 000 Ft-tal támogatta a menhely munkáját.

Mauro.

Az Állatok Világnapja alkalmából olyan premieres műsorokat tűz vasárnap a képernyőkre, mint a furcsa fajokkal foglalkozó Madagaszkár: Afrika Galapagosa 13:05-től vagy 14 órától az Állati otthonok: Született mérnökök, amelyből kiderül, hogy egyes fajok hogyan építenek maguknak biztonságos lakhelyet. 15:05-től pedig a világhírű, többszörös díjnyertes természettudós mutatja be felfedezéseit az Attenborough hangyahegye című dokumentumfilmben.

(Képek: Getty Images Hungary, Noé Állatotthon Alapítvány)

állatok világnapja kutya örökbefogadás menete menhely örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink