hirdetés

Az okoskennellel az állatvédelem új szintre léphet

Tóth-Hencz Edit

2024. július 6 - Képek: Getty Images Hungary, Németh Réka

Az állatmenhelyekre egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni, önkéntes alapon ez a tevékenység egy meghatározott méret felett felelősen már nem végezhető. Ebben a helyzetben megoldást jelenthet az okoskennel.

hirdetés

Vannak olyan tevékenységek, amelyek egy okoskennel segítségével automatizálhatók, így az állatok fiziológiai szükségletei kielégíthetők akkor is, ha az adott napra beosztott ember bármilyen okból nem jelenik meg. A jövőben az ember eleve nem ezekre a tevékenységekre lesz a kutyák mellett, hanem a rehabilitációra, foglalkozásra, szeretgetésre. Ezzel az állatvédelem új szintre léphet.

A jövőben az ember rehabilitációra, foglalkozásra és szeretgetésre lesz a kutyák mellett a menhelyen

Menhelyet üzemeltetni felelősség

Az Eszkuláp Állatvédő Egyesületet 2016-ban Németh Réka alapította azzal a céllal, hogy elsődlegesen a rehabilitációra szoruló kutyákon segítsenek. Az állatmenhelyek működése elképzelhetetlen önkéntesek segítsége nélkül, azonban egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni, és az önkéntesekre váró feladat egy meghatározott méret felett már felelősen nem elvégezhető. Menhelyet üzemeltetni felelősség: az élelmezés, a kötelező oltások, parazitamentesítés, ivartalanítás, ezeket is mind finanszírozni kell az állatok részére. „Egy dolgot kérünk csak: ne kérdőjelezzétek meg azt, hogy jót akarunk a kutyáinknak” – kéri Németh Réka, az alapító.

Az okoskennel a fiziológiai szükségletek szintjén tud segíteni a menhelyen.

Az okoskennel a jövő

Az Eszkuláp Egyesület Mányi Menedék telephelyén megfelelő gazdasági épület hiányában konténeralapra építik az okoskenneleket. A tervek szerint lesz kamera, légkondi, hőmérséklet- és fényerősségszenzor, ajtónyitó, digitálisjelenlét-érzékelő, önetető és -itató, adatgyűjtős mérleg, szélre és napsütésre megfelelően reagáló előtető. Az okoskennel a fiziológiai szükségletek szintjén tud segíteni. Kiengedi a kutyát a kiskifutóra, szabályozza a hőmérsékletet, fényt, adagolja az élelmet, vizet biztosít, méri és rögzíti az állat súlyát. Meg lehet figyelni 0–24 órában, hozzá lehet szólni távolról. Az okoskennel nem tud simogatni, tanítani vagy kifésülni a loncsos bundát, de egy prototípusa vagy kísérleti darabja lehet egy új típusú menhelynek.

A jövő valami ilyesmi, mert már most sem könnyű állatgondozókat találni, de talán, ha a fizikai részt le tudjuk a vállukról venni, akkor marad erő, a nevelésre, törődésre” – vallja Németh Réka.

Természetesen ez a projekt segítség nélkül nem tudott volna elindulni. Az egyesületet támogatja Demény, a véleményvezér vizsla és csapata, a Nextgenhomes, akik az okosrészt tervezik, és a sok-sok önkéntes munkával és anyagi hozzájárulással. Rengetegen sokféle módon járulnak hozzá ehhez az egyedülálló projekthez.

„Ennél a projektnél nincs olyan, hogy megvalósítás. Folyamatosan fejlesztjük, adunk hozzá funkciókat. Most megvan az előkert, van digitálisan nyitható és programozható kutyaajtó és rendes ajtó is. Vannak szenzorok jelenlétre, hőmérsékletre, nyitott ablakra-ajtóra, és van kamera is beszerelve, ami lehetővé teszi, hogy lehessen a kutyához beszélni” – részletezi Réka a jelen állapotot a projekt megvalósulása kapcsán.

Összefogás nélkül nem megy

Az összefogás minden területen fontos, így az állatmenhelyek esetén is. A szaporítók és a felelőtlen kutyatartók óriási károkat okoznak, a menteni való kutyák száma nem csökken. Sok időre és energiára van szükség az önkéntesektől,  és persze pénzre (oltás, élelem, gyógyszerek stb.) . Sok esetben a kutyák rossz egészségügyi állapotban kerülnek be a menhelyre, melynek elsődleges oka az elhanyagolás. Minden megoldásra szükség van, ami a menhelyre került kutyák mindennapjait megkönnyíti, biztonságosabbá teszi. Ilyen megoldás az okoskennel is.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

„Szerintünk egyedit alkotunk, és jó lenne, ha tudna róla a világ. Akkor is, ha az állatvédelem annyira nagy bajban van a jelenben, hogy az innovációra feleslegesnek vél minden forintot. Akkor is, ha az igazán szuper jövő az lenne, ha nem lenne egyetlen kutya sem soha bajban. Szóval vigyétek hírét, hogy ilyen is van, készül, lesz” – hívja fel a figyelmet Réka.

állatmenhely gondozás menhely mentett kutya nevelés okos kennel örökbefogadás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!