hirdetés

Fontos dolog derült ki a menhelyi kutyákról: ezen is múlik, hogy gazdira találnak-e

Kövess Péter

2024. június 22 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új kutatás érdekes felismerésre jutott a menhelyi kutyák örökbefogadási esélyeivel kapcsolatban. Mutatjuk a részleteket.

hirdetés

A Virginia Tech új kutatása szerint az örökbefogadásra váró menhelyi kutyák közül azokat viszik előbb haza, akiket nem egyedül, hanem egy másik kutyával közös kennelben helyeznek el.

A menhelyi kutyák tartásának körülményein nagyon sok múlhat

Jobb esélyekkel indulnak a társasan tartott menhelyi kutyák

A tanulmány, amelyet Erica Feuerbacher, a College of Agriculture and Life Sciences’ School of Animal Sciences egyetemi docense vezetett, feltárta, hogy az együtt tartott menhelyi kutyák kevésbé mutatják a stressz jeleit, és gyorsabban fogadják őket örökbe, mint egyedül elhelyezett társaikat. A tanulmány eredménye segíthet javítani a menhelyek helyzetén, amelyek rendszerint szűkös erőforrásokkal és folyamatos helyhiánnyal küzdenek.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

„Annak ellenére, hogy társas lények, a kutyákat gyakran egyedül helyezik el a menhelyeken, hogy csökkentsék a betegségek terjedését, illetve az állatok közötti konfliktusokból eredő esetleges sérüléseket. Ez az elszigeteltség azonban hatással lehet a kutyák viselkedésére és örökbefogadásának sikerére” – mondta Feuerbacher.

Meg akartuk vizsgálni, hogy a páros tartás hasznos lehet-e a menhelyi kutyák jóllétének javítása szempontjából.

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány első ízben járt utána, hogy a menhelyi kutyák életére milyen hatással lehet a társas tartás. A korábbi, hasonló kutatásokat laboratóriumi körülmények között, beagle-ök és állatorvosi iskolák képzéseiben részt vevő kutyák bevonásával végezték, akiket hosszú ideig – hat hónapnál tovább – kutatási és oktatási célból kennelekben tartottak. Ezzel szemben a menhelyi kutyák amerikai adatok szerint átlagosan 35 napot várnak az örökbefogadásra, és gyakran hozzá vannak szokva a szociális interakciókhoz.

Akiknek van társaságuk, hamarabb találnak gazdira

Lerövidítheti a menhelyen töltött időt

Az új tanulmány összesen 61 kutyát követett nyomon hét napon keresztül. Az állatok felét olyan kutyák társaságában helyeztek el, akiket egy kompatibilitási teszt alapján párosítottak össze. A többiek egyedül kerültek a kennelbe.

A kutatók eközben megfigyelték a kutyákat, és feljegyezték, amikor a stressz jeleit mutatták – például nyalogatták a szájukat, nyafogtak és hátrahúzták a fülüket –, illetve naponta vizeletmintákat vettek tőlük, hogy azok alapján ellenőrizzék a stressz biológia mutatóinak szintjét.

„A menhelyi kutyák krónikus stresszel szembesülhetnek a zaj, a szűk terek és a szociális interakcióhoz való korlátozott hozzáférés miatt” – magyarázta Feuerbacher, aki szerint ez csökkentheti általános jóllétüket, ami hatással lehet örökbefogadásukra is.

A szociális elszigetelődés sok stresszel járhat

A társasan elhelyezett kutyák a vizsgálat során nemcsak kevesebb stresszről adtak tanúbizonyságot, hanem átlagosan négy nappal hamarabb találtak gazdára egyedül lévő társaikhoz képest. A kutatás vezetője azt reméli, hogy a tanulmány eredményei arra ösztönözhetik az állatmenhelyeket, hogy a kutyákat megfelelő társakkal együtt helyezzék el. Ezzel enyhíthetik a rájuk nehezedő stresszt, hogy a lehető legjobb arcukat mutathassák a potenciális örökbefogadóknak.

„Sokuknak már eleve van kutyája, vagy szeretne szociális tevékenységeket folytatni új kedvencével. Ha egyértelműen kimutatjuk, hogy egy kutya sikeresen tud kommunikálni társaival, az kiemelheti őket a sorból, ami sikeres örökbefogadáshoz vezethet.

És azt tudtad, hogy a menhelyi kutyák többsége emberi mulasztás miatt kerül a rendszerbe? Erről itt olvashatsz részletesebben.

kutatás kutyák menhely menhelyi kutyák örökbefogadás szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!