hirdetés

Ezzel az apró gesztussal életeket menthetsz

Szénási Szimonetta

2024. június 7 - Képek: Getty Images Hungary

Nem kell örökbe fogadnod, se menhelyen önkénteskedned ahhoz, hogy megments egy gazdátlan állatot. Sőt, többet! Elegendő, ha mindennapos apró cselekedetekkel teszed könnyebbé az életüket.

hirdetés

Megérkezett a nyár, és bizony már akadt is egy-két forró napunk. Az időjárás az állattartás szempontjából is meghatározó; a meleg időben sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani kedvenceink hidratálására, napvédelmére, ahogy a sétáltatások időzítését is jobban meg kell tervezni. Hogy csak néhány lényeges dolgot említsünk. Az utcán élő állatok sajnos nincsenek olyan szerencsés helyzetben, hogy a kánikulát egy légkondicionált lakásban vészeljék át, és jó esetben van egy fedett zuguk, ahova behúzódhatnak. Ám a folyadékpótlásukról már bajosan tudnak maguk gondoskodni, pláne akkor, ha a hőségben villámgyorsan elpárolog az itt-ott felgyűlt csapadék is. Esetenként természetes vízforrások akadnak, ám nem a városban. Márpedig a víz minden kutya számára létszükséglet!

Az utcán élő állatokról is gondoskodni kell

Némi víz szinte nem kerül semmibe

Így megmagyarázva a címbéli utalást, ha a nyári hónapokban rendszeresen teszel ki egy tálka friss vizet a környékeden élő kóbor jószágoknak, azzal könnyen lehet, hogy az életüket mented meg. A hőségben pár óra víz nélkül már a kutya kiszáradásához vezethet. Nem nagy dolog, és szinte nem kerül semmibe. Ami fontos, hogy ne csak alkalomszerűen gondoskodj így a gazdátlanokról, hanem rendszeresen, lehetőségeidhez mérten napjába többször töltsd újra az edényt. Amennyiben tudod vállalni, úgy ételt is biztosíthatsz a számukra.

A kiszáradás életveszélyes állapot

Aki pedig továbbmenne az állatok megsegítésében, az a korábban említett önkéntességen is elgondolkodhat. Minden menhelyen nagy szükség van a segítő kezekre, akár kutyasétáltatásról, akár takarításról vagy felújításról legyen szó. Emellett az adományozás is egy felbecsülhetetlen értékű módja a hontalan állatok megsegítésének. Ha szeretnéd élelemmel vagy tárgyi adományokkal segíteni valamely szervezetet, előtte feltétlenül olvasd el Schneider Kingával, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivőjével készült cikkünket. Az állatvédő tételesen végigveszi, mivel tudsz valóban segíteni, és melyek azok a holmik, amelyek feleslegesek vagy haszontalanok egy menhelyen. Az írást ide kattintva éred el.

Ha nyáron több szabadidőd van, érdemes ellátogatnod egy menhelyre is

Komoly lépés

Végezetül az örökbefogadásról is érdemes ejteni pár gondolatot. A döntés nemes, de nagy és felelősségteljes, így csak kellő megfontolás után szabad belevágni. A vakáció idején sok család többet van otthon, mint az év többi részében, ráadásul a gyerekeknek sincs iskola. Ám ez nem elég indok arra, hogy magunkhoz vegyünk egy kutyát! A most még szabad órák száma ősszel jelentősen lecsökken, így ahhoz mérten kell mérlegelni, valóban jut-e idő egy négylábúra.

Emellett az előélete miatt semmiképpen sem szabad ide-oda pingpongozni egy menhelyi kutyával. Ezeknek az állatoknak többnyire terhelt a múltja, így nincs szükségük még egy traumára azzal, hogy családot kapnak, majd mégis visszaviszik őket a rácsok mögé.

Ellenben ha komoly a szándék, és mind időd, mind anyagi kereted is van rá, hogy magadhoz vegyél egy négylábú társat, akkor érdemes elmélyedned a mentett kutyák gazdáinak tapasztalataiban. Egy különleges kisfilm is készült a témában, amit itt érhetsz el.

állatvédelem gazdátlan kutya ivás kiszáradás kóbor kutya menhely nyár örökbefogadás utcakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!