hirdetés

Ezért szeretik a kutyák az embereket

Szénási Szimonetta

2023. október 7 - Képek: AÉK; Getty Images Hungary

Az bizonyára nem újdonság, hogy a kutyák szeretnek az ember, főképp a gazdájuk közelében lenni. De azt vajon tudod, miért? Íme, mi játszódik le bennük.

hirdetés

Egy kutyának a közelsége a legtöbb embernek örömöt okoz. Egy nemrég közreadott tanulmányban a kutatók arra adják meg a választ, pontosan mi játszódik le kedvencedben, ha vele vagy.

Az a varázslatos oxitocin!

Az agyban termelődő oxitocin nevű hormonról már számos alkalommal írtunk. Többek között azért felel, hogy az anya mihamarabb elkezdjen kötődni a gyermekéhez, de az állat-ember közti kapcsolat elmélyítésében is jelentős szerepe van. A szóban forgó kutatás során ezt, valamint a vazopresszint – egy másik, a szervezet vízegyensúlyáért felelős hormon, amit összefüggésbe hoznak az agresszív viselkedéssel és a szorongással  – jelenlétét vizsgálták négylábúakban, mégpedig az emberekkel való interakciók során. Izgalmas eredménnyel!

A kutatásban 23 nőstény és 15 kan labrador, valamint golden és labrador retriever keverék vett részt.  A csapat egyik fele 10 percen keresztül szabadon, barátságos hangulatban érintkezett egy személlyel, míg a többi kutya pihent. A teszt végeztével valamennyi négylábú jutalomfalatot kapott. Ezt követően vér-, illetve nyálmintát vettek tőlük.

Eltérő hormonszint

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberrel érintkező ebek esetében az oxitocin szintje megemelkedett, míg a kontrollcsoportté nem változott. Ellenben a vazopresszinnél pont fordítva történt: a szintje változatlan maradt az aktív csoportban, de megnőtt a pihenőre bocsátott kutyáknál.

Érdekesség, és amire a kutatók kifejezetten szerették volna megtudni a  választ, hogy az oxitocin szintje a nyálban hamarabb megemelkedik, mintsem a vérben. Ez a vazopresszinnel kapcsolatban nem volt tapasztalható.

A kutyák testbeszédét is megfigyelték.

Ezen felül a kutyák testbeszédét és viselkedését is vizsgálták, mégpedig arra fókuszálva, az mennyire nyugodt, barátságos, vagy épp nyugtalan, feszült. Ezeket az eredményeket végül összevetették, elemezték, majd összegezték a tapasztalatokat.

Mindezek alapján elmondható, hogy a kutyák pozitívan reagálnak az ember jelenlétére, nemcsak lelkileg, de fizikailag is. Az erre adott fizikai reakció pedig befolyással van az emberekkel való kapcsolatukra, tekintve, hogy az így termelődő hormon segíti a köztük levő kapcsolat létrejöttét, valamint szorosabbá és bensőségesebbé válását. Így azt mondhatjuk, hogy az ember közelsége valóban örömöt okoz a kutyáknak. Arról pedig majd máskor beszélünk, az ő közelségük mekkora boldogság a számunkra!

golden retriever hormonok kutatás kutya ember kapcsolat labrador retriever oxitocin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink