hirdetés

Egészen különösen hat az agyra, ha rád néz a kutyád: csak a szoros kötelékben élőknél indul be az oxitocintermelés

Ferenczi Deborah

2022. május 25 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már veled, hogy a kutya boldogan a szemedbe nézett és hirtelen melegség töltötte el a szívedet? Nos, ezzel nem csak te vagy így, ugyanis immár tudományos bizonyítékok is vannak arra, hogy a kutyusod számos pozitív hatással van rád.

hirdetés

A japán Azabu Egyetemen dolgozó kutatócsoport a Hormones and Behavior című tudományos folyóiratban tette közzé a tanulmányt, melyben arra a kérdésre keresték a választ, hogy valóban jobban érzi-e magát az ember abban az esetben, ha a kutyájával felveszi a szemkontaktust.

Mi történik, ha a kutya a szemedbe néz?

A fejlődéspszichológusok már megállapították, hogy a tekintet fontos tényező az anya és gyermeke közötti kötődésben. Amikor egy gyermek az anyjára néz, az vagy a szeretet kifejezéseként vagy valamilyen interakcióra való kérésként értelmezhető. A kutyákkal való kapcsolat abból a tényből ered, hogy az Amerikai Állatkórházak Szövetsége által végzett felmérés szerint a kutyatulajdonosok 75%-a úgy bánik a kutyusával, akárcsak a kisgyermeke lenne. Sőt hasonlóképpen is reagálnak a viselkedésükre, jelzéseikre, mint ahogyan a gyermekére.

Az oxitocin mértékének növekedése

A japán kutatók által tervezett kísérlet koncepciója meglehetősen egyszerű volt, bár a tényleges mérés és elemzés technikai kifinomultságot igényelt. Ötvenöt fő és kedvenceik vettek részt benne. Először egy kérdőívet töltöttek ki, amelyben felmérték, mennyire erős a kötelék a kutya és a gazdi között, mennyire elégedett a tulajdonos, milyen gyakran kommunikál kedvencével. A kérdőív alapján azokat, akik erősebb kötődésűnek értékelték a kapcsolatukat, elkülönítették a többiektől. Ezek után megvizsgálták az oxitocinszintet mindkét fél esetében. Eközben a gazdi nem mozoghatott, a székében kellett maradnia, de beszélhetett a kutyával, utasításokat adhatott neki, például egyszerű parancsokat, és szemkontaktust is létrehozhatott vele. A másik esetben hasonlóképpen tilos volt az érintkezés, viszont ebben az esetben még a szemkontaktus és a kommunikálás sem volt megengedett.

A szoros kötelék a kulcs

Az eredmények megdöbbentőek voltak, ugyanis azoknál, akik előzetesen úgy válaszoltak, hogy szoros kapcsolatuk van a kutyájukkal, látványosan megemelkedett az oxitocinszint. Azoknál, akiknél nem volt ilyen erőteljes a kötődés, ez nem történt meg. Így a kutatások arra jutottak, hogy csak akkor tölt el a szeretet és az elégedettség érzése kutyád tekintetétől, ha már eleve jó viszonyban vagytok egymással. Ilyenkor valóban megnő az oxitocinszint és boldogabb leszel. De ehhez a hatáshoz elengedhetetlenül fontos az alapvetően is szoros viszony.

ember és kutya kötődés kutya szeret szemedbe néz a kutya szemkontaktus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink