hirdetés

9 egyértelmű jelzés, hogy kutyád mélyen kötődik hozzád: a szagolgatás nagyon jót jelent

Szénási Szimonetta

2023. február 23 - Képek: Getty Images Hungary

Szeretnél biztos lenni benne, hogy kedvenced nagyon szeret téged? Ha az alábbi jelzéseket tapasztalod, egyértelmű, hogy erős köztetek a kapocs!

hirdetés

Vannak olyan tipikus jelek, amelyekből a legtöbb gazda számára nyilvánvaló, hogy kedvence rajong érte. Azonban a visszafogottabb kutyusok nem feltétlenül heves farokcsóválással vagy kirobbanó extázissal adják a szeretett személy tudtára az érzéseiket. Vegyük sorra, milyen viselkedések mutatják még, hogy a kutya kötődik hozzád.

1.) Szaglászás

A kutyák orrukkal fedezik fel a világot, és egymással is így ismerkednek. Amikor nekiáll téged megszaglászni, azzal nemcsak arról szeretne megbizonyosodni, hogy valóban te vagy az, hanem egyúttal az illatoddal járó pozitív agyi folyamatokat is beindítja.

Az Emory Egyetem kutatói MRI-vel vizsgálták a kutyákat, hogy megállapítsák, mi történik az agyukban, amikor ismerős illatokkal találkoznak. Az eredmény pedig igazán szívmelengető: kiderült, hogy a gazda illata az agynak az úgynevezett örömközpontjára hat. Ráadásul a terület hihetetlenül magas aktivitást mutatott. Az agy ezen része jelez akkor is, ha megjutalmazod kedvencedet. Így bátran mondhatjuk, hogy számára te magad vagy a legnagyobb ajándék.

2.) Fogadóbizottság

Szintén erős kötődésre utal, ha kutyád minden alkalommal az ajtóban várja, hogy hazaérkezz. Persze közrejátszhat az éhes pocak, vagy a már esedékes sétáltatás is, ám már az is nagyon jó jel, hogy az eb ezeket az eseményeket hozzád köti. Egy visszahúzódó, hazatértedre közönyös jószág mindenképp intő jel, a viselkedés lelki, de fizikai problémákat is jelezhet, ezért mihamarabb orvoshoz kell vinni az állatot.

3.) Az álmodat is őrzi

Ha kedvenced imád veled aludni, azt vedd egyértelmű üzenetnek! Ehhez nem kell feltétlenül egy ágyba bújnotok, az is árulkodó, ha a kutya ragaszkodik ahhoz, hogy hozzád a lehető legközelebb hajtsa álomra a fejét. Ugyanis így éjszaka is vigyázhat rád, és megvédhet, ha baj van. Ez az úgynevezett védekező pozíció evolúciós örökség, hiszen a vadonban éjjel is résen kellett lenni, ügyelve a ragadozókra.

Szerencsére otthonod biztonságában nem kell tartanod egy odatévedt tigristől, de számos eset bizonyítja, hogy a hétköznapi veszélyhelyzetekben is jó szolgálatot tesz egy éber kutya. Ahogy beszámoltunk róla, Martonvásáron például a család kedvence jelezte a melléképületben keletkezett tüzet, ezzel megóvva gazdáit a tűzvésztől.

4.) Ajándékok

Te is szoktál kutyádtól ajándékot kapni? Ha igen, akkor tudd, ez egy nagyon mély tartalmú üzenet! Míg a macskák többnyire az elejtett zsákmányt osztják meg a gazdival, az ebek inkább a játékaikkal fejezik ki szeretetüket. Természetesen sokszor ezzel közös mókázásra is hívnak – amit egy ilyen kedves gesztus után vétek lenne visszautasítani!

5.) Mint az árnyék

Ha kedvenced állandóan a nyomodban van, az szintén erős kapocsról árulkodik. A követés egyrészt azt jelzi, hogy az állat szeret téged és szüksége van a közelségedre, egyúttal biztonságban is érzi magát melletted.

Bizonyos esetekben ez a jelenség kóros is lehet, és szeparációs szorongásra is utalhat. Az ebben szenvedő kutyák túlzottan ragaszkodnak a gazdájukhoz, akinek távolléte patológiás viselkedést – rombolást, sírást, végtelen ugatást, bevizelést, stb. – vált ki. Ha felmerül benned a gyanú, hogy kutyád ragaszkodása túlmutat a normálison, érdemes felkeresned az állatorvost vagy más szakembert, aki segít megoldani ezt a helyzetet.

6.) Fütyül rád

Az előző pontban taglalt „matrica viselkedés” ellentéte, amikor kutyád mondhatni levegőnek néz. Ám ez a távolságtartás csalóka! A négylábúd képes teljesen fesztelenül viselkedni a közeledben, nyugodtan szundít, vagy épp a szoba másik végében foglalatoskodik a kedvenc labdájával, az azt jelenti, hogy teljesen megbízik benned, és nem érzi szükségét, hogy állandóan készenlétben legyen.

7.) Igéző szemek

A hosszú, mély szemkontaktus nagyon pozitív visszajelzés a kutyák részéről. Ez is azt jelzi, hogy az állat megbízik az adott személyben. A kutatások szerint ilyenkor a kutyák agya oxitocint szabadít fel. Többek között ez a hormon felelős a kötődés és a bizalom kialakulásáért.

Ha azonban nem a saját kutyádról van szó, ne így próbálj az idegen állat bizalmába férkőzni, ugyanis a mély szemkontaktust támadásnak veheti!

8.) Megpróbálnak terelgetni

A terelőkutyák szeretetnyelvének része, hogy gazdájukat is előszeretettel terelgetik. Ezzel szeretnék biztonságban tudni.

9.) Már a neved is elég

Nagyon bájos jelenség, amikor a kutya már gazdájának neve hallatára is felélénkül. Ha a te jószágod is majd kibújik a bőréből, ha téged szólítanak, akkor tudd, hogy nagyon szerencsés vagy, hiszen végtelenül rajonganak érted!

ember és kutya kötődés kötődés kutya és ember kutya és gazda kutya szeretet jele kutya testbeszéde szemkontaktus szeretet testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink