hirdetés

9 fontos dolog az állatorvos szerint, amit muszáj tudnod a kutyád egészsége érdekében: apróságnak tűnnek, mégis lényegesek

Szénási Szimonetta

2022. október 25 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyát tartani fantasztikus kaland, ám a mindennapi örömök mellett muszáj egy csomó fontos dolgot megtanulnod kedvencedről. Állatorvosok mondták el az alapvető tudnivalókat.

hirdetés

Számos olyan apró, ám lényeges tudnivaló van, amelyek ismerete a kutya egészsége szempontjából létfontosságú. Az alábbiak betartásával te is sokat tehetsz kedvencedért.

1.) A rossz lehelet bajt jelez

Ha a jószágodnak kellemetlen a szájszaga, akkor mindenképp keressétek fel az állatorvost. Ezt a szakmabeli Yolanda Ochoa is megerősítette. Ugyanis a rossz lehelet valamilyen gyulladást vagy fogbetegséget jelezhet, ami minden esetben orvosi ellátást igényel.

Bár jó esetben ez egy gazdának sem fordul meg a fejében, fontos kitérni rá, hogy a kutyáknak semmi esetre sem szabad embereknek szánt leheletfrissítőket – rágó, szájspray, cukorka stb. – adni! Egyrészt a félrenyelés veszélye miatt, másrészt ezekben a termékekben gyakran xilit, azaz nyírfacukor van, ami rendkívül mérgező az ebekre nézve.

2.) Mosogass minden nap!

Fogadd meg Gary Richter állatorvos tanácsát, és minden nap mosd el kedvenced etető- és itatótálját forró vízzel és mosogatószerrel! Ezekben ugyanis számos baktérium és egyéb parazita megtelepedhet, amik a kellemes, nedves környezetben hamar el is szaporodnak. Rendkívül komoly betegségektől óvhatod meg háziállatodat ezzel a mindössze pár perces művelettel.

Ahogy nemrégiben írtunk róla, a nyilvános helyeken kihelyezett itatótálakkal is a nem megfelelő tisztaság a legnagyobb probléma, így azokat a legjobb messziről elkerülni. Helyette mindig legyen nálad víz és egy edény, hogy meg tudd itatni kutyusodat.

A többi kutyaholmi higiéniájára is ügyelj: a fekhelyet, plédeket és puha játékokat legalább havonta egyszer mosd ki, de ha indokolt, akár gyakrabban is. Ezzel a kosz és a szagok mellett a bolhák ellen is védekezel.

3.) A „nyomott orrú” fajták problémái

Az úgynevezett brachycephalic, vagy a köznyelvben “lapos”, illetve „nyomott orrú” kutyafajták, mint a bulldogok vagy a mopsz, velük született légzési nehezítettséggel küzdenek.

– A brachycephalic kutyafajtáknak az anatómiájuk miatt károsodtak a légutaik, ezért légzési problémáik lehetnek, különösen melegben, stresszhelyzetben vagy altatásból lábadozva – mondta el dr. Yolanda Ochoa.

Ha ilyen fajta kutyád van, fokozottan figyelj rá meleg időben vagy fizikai aktivitás után, ha pedig gyakran tapasztalsz nála nehezített légzést vagy légszomjat, beszélj az orvosotokkal!

4.) A védőoltások fontossága

A rendszeres oltások a kutya egészsége szempontjából létfontosságúak! Ha barátod már idősebb, vagy menhelyről fogadtad örökbe, akkor nagy valószínűséggel megkapta valamennyi kötelező vakcinát. Azonban esetükben sem szabad elfeledkezni az ismétlő oltásokról. Ezekről az állatorvosotok tud teljes körű tájékoztatást adni.

Érdemes figyelned az oltási programokat és a különféle akciókat is.

5.) A kakievés nem feltétlenül jelez bajt

Bár elég undorító, a széklet megevése (szakszóval a koprofágia) nem biztos, hogy valamilyen problémának vagy betegségnek a tünete. Előfordulhat, hogy az állat valamilyen hiányzó ásványi anyagot próbál pótolni a saját vagy más állat ürülékének az elfogyasztásával, azonban legtöbbször csak valamilyen ingerlő illat viszi rá kedvencedet. Dr. Sara Ochoa azt is említi, hogy egyes kutyák kifejezetten szeretik az ízét is.

6.) Nincsenek hipoallergén kutyák

Tévedés azt hinni, hogy bizonyos kutyafajták egyáltalán nem váltanak ki allergiás reakciót az emberekből. Amanda Landis-Hanna állatorvos hangsúlyozta, hogy minden kutyafajta terjeszti az allergiát okozó fehérjéket a nyálán, a vizeletén és a bőrén keresztül. Sok esetben ezt az allergizáló fehérjét a kutyák a szőrükben hordozzák, ami azt jelenti, hogy egy bozontos eb, amelyik ráadásul folyamatosan hullajtja a bundáját, hevesebb reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.

– Bár egyetlen kutya sem teljesen hipoallergén, érdemes lehet olyan fajtát választani, amelyik kevésbé vedlik. A szőrtelen kutyák is szerencsésebbek ilyen szempontból – mondta az orvos.

7.) A mentális trenírozás fontossága

Ahogy a nagy sétákra és egyéb testmozgásra, úgy pajtásodnak szüksége van a folyamatos feladatozásra is. A legtöbb kutyának ugyanis lételeme az állandó szellemi munka, éppen ezért imádnak tanulni, parancsokat végrehajtani és játszani.

Kedvenceddel bújócskázni például remek móka, ráadásul a memóriáját is fejleszted vele. Dr. Landis-Hanna javaslata szerint az etetést is játékosra veheted: ne egy tálba öntsd ki négylábúd adagját, hanem oszd szét, és rejtsd el a lakás különböző pontjain. Imádni fogja a vadászatot!

8.) A napirend fontossága

A kutyáknak életkortól függetlenül nagyon fontos a napi rutinjuk. Ez a rendszer foglalja keretbe a mindennapjaikat, amitől kiegyensúlyozottak és boldogok lesznek. Éppen ezért az orvosok azt javasolják, hogy már egészen kis korban alakítsd ki a napirendeteket, amitől csak nagyon indokolt esetben térj el drasztikusan. Természetesen kisebb változtatásokra szükség lehet, azonban ezeket mindig fokozatosan vezesd be, hogy négylábúdnak legyen ideje megszokni az újat.

Az ehhez hasonló póráz sokkal biztonságosabb.

Ugyanezen okból van szükség a szabályokra és a következetességre is: ha az állat tudja a határokat, akkor van mihez tartania magát. Azonban ha nincsenek korlátok, a jószág könnyen összezavarodhat, emiatt pedig feszültté válik vagy szorongani kezd.

9.) Különböző fajták – eltérő igények

Kutyád fajtája gyakran azt is meghatározza, milyen jellegű törődésre vágyik. Olvass utána, vagy kérdezz szakembert, hogy megfelelően gondoskodhass pajtásodról. Míg egyes ebek sok mozgásra és aktivitásra vágynak, más fajtáknak inkább a közös kuckózás vagy a minél több játék a fontos.

Az ebek ápolásával ugyanez a helyzet, neked mint felelős gazdának kell tudnod, milyen módon tudod rendben tartani jószágodat.

állatorvos állatorvos válaszol állatorvosi ellátás ápolás fogápolás gondozás ismétlő oltások kutya gondozása kutyasétáltatás napirend oltás rutin választható oltások

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!