hirdetés

Örökbefogadtál egy kutyát, de kiderült, hogy allergiás vagy? Így békében élhettek együtt

Buzgó Csilla

2021. október 13

Az egyik legnagyobb kitolás az emberi szervezet részéről, amikor úgy dönt, hogy cuki állatok kültakarójára állítja hadi készültségbe az immunrendszert. Miért? És mégis mit tehet az, aki ennek ellenére is szeretne háziállatot?

hirdetés

Rengeteg kutyafajtát reklámoznak hipoallergénként, csak mert keveset vedlenek. Ezzel csak egy probléma van: az allergia nem a kutyaszőr miatt lángol fel, hanem a rajta lévő szövetmaradványok, a rászáradt nyál, és egyéb testnedvek miatt. Tehát az eb hiába nem hullatja a szőrét, egy érzékenyebb ember a bőre jelenlététől is tüsszögni kezdhet.

Emellett egyénfüggő, hogy ki és melyik kutyától lesz rosszul. Egyrészt az ebek eltérő mennyiségben termelnek allergizáló hatású fehérjéket. Másrészt ápoltsági szintjük, vedlésük mértéke, bőrük, szőrük minősége is változó. Előfordulhat, hogy valakit irritál egy bizonyos kutya, valakit nem – állítja Dr. Wanda Phipatanakul, az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia elnöke.

Ideális esetben örökbefogadás vagy vásárlás előtt érdemes allergiatesztet végeztetnie a leendő gazdinak, ám ha ez elmarad, és utólag derül ki a probléma, bizony kreatívnak kell lenni a harmonikus együttélés érdekében.

Mi a teendő, ha csak az örökbefogadás után kezdenek jelentkezni a tünetek?

Egy allergiás gazdi és egy kutyus együttélése mindkét fél részéről változtatásokat kívánhat, de ez nem feltétlenül jár kellemetlenségekkel. Arra viszont készülj fel, hogy amíg megtalálod a számotokra ideális megoldást, komolyabb anyagi befektetésekkel kell számolnod.

Takarítás a végtelenségig

Sajnos egy ebbel együtt élő allergiás gazdi nem lehet slendrián. Nemcsak a rendszeres porszívózás, a szőnyegek, kárpitok mélytisztítása, a napi szellőztetés, de különleges légtisztító berendezés beszerzése is alapkövetelmény.

A klímát mindenképp lásd el HEPA filterrel, mely megszűri a baktériumokat, az elpusztult atkákat, a polleneket és a finom porrészecskéket, a kihullott kutyaszőrt, illetve a mikroszkopikus szövetmaradványokat is.

Ugyanilyen szűrővel rendelkező légtisztítót is vásárolhatsz, ez a lakás levegőjét keringetve vonzza magához az allergéneket.

Az egyik legjobb barátod lesz a ruhatisztító henger, illetve kedvenced számára is olyan kefét kell beszerezned, mely a lehető legtöbb kilazult szőrszálat képes eltávolítani. A folyamatot a lakáson kívül végezd, hogy az allergizáló szőrszálak ne a te padlódon landoljanak!

Ha lehet, minél kevesebb szőnyeget tarts otthon, s azokat, amiktől nem tudsz megválni, rendszeresen vidd el tisztítóba!

Allergénmentes övezet

Hiába vagy körültekintő a takarítás során, minden apró porszemcsét úgysem tudsz kiiktatni. Érdemes tehát egy abszolút kutyusmentes helyiséget fenntartani a lakásban, ez ideális esetben a hálószoba. Ágyadba semmiképp ne engedd be kedvencedet!

Inkább a hálószobán kívül pihenj együtt kedvenceddel!

Orvosi támogatás

Az allergiagyógyszerek általában segítenek enyhíteni a kellemetlen tüneteket, de hosszú távú megoldást sokak szerint az allergénspecifikus immunterápia jelent. Ez egy olyan orvosi felügyelettel végzett kezeléssorozat, mely hozzászoktatja az immunrendszert az adott allergénhez. Injekció és szájon át szedhető tabletta formájában is elérhető, a kezdést megelőzően pedig szükség van allergiatesztre is.

A kutyus számára léteznek olyan táplálékkiegészítők, melyek minimalizálják a bőr kóros hámlását és a szőrhullást. Ilyen lehet például az omega-3, a fokhagyma, a felszívódást segítő természetes enzimek, illetve az inaktív sörélesztő. Használatukkal kapcsolatban természetesen először kérd ki az állatorvos tanácsát!

(Képek: Getty Images Hungary)

allergiás kutyaszőrre allergiás vagyok a kutyára kutyaszőr allergia ellen kutyaszőr allergia vizsgálat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink