hirdetés

10 kutyafajta, akit hipoallergénnek mondanak: tényleg léteznek ilyen ebek vagy csupán marketingfogás?

Hangai Lilla

2023. április 14 - Képek: Getty Images Hungary

Az elmúlt években egyre többet olvashatunk a hipoallergén fajtákról, amik megváltást hozhatnak olyan kutyarajongóknak is, akik allergiásak az ebekre. Ami nem is kevés, becslések szerint a nyugati lakosság 20%-a küzd enyhébb vagy erőteljesebb tünetekkel a kutyák közelében.

hirdetés

Végeztünk egy kis kutatást, és az interneten található listák a következő fajtákat említik a legtöbbet a hipoallergén négylábúak között: labradoodle, uszkár, bichon frisé, yorkshire terrier, kínai meztelen kutya, bedlington terrier, basenji, afgán agár, máltai selyemkutya, schnauzer, stb. Sajnos ezúttal egy marketingfogás áldozatai lettünk.

Hipoallergén fajta nem létezik

Bár valóban vannak olyan fajták, amelyek kevesebb tünetet válthatnak ki, a vizsgálatok alapján megállapítható, hogy nincs olyan, ami hipoallergén lenne. Dr. Tania Elliott allergológus és az American College of Allergy, Asthma and Immunology szóvivője elmagyarázta az American Kennel Clubnak, hogy: „Az, ha egy kutya nem vedlik, a hipoallergén szinonimájává vált. Míg egyesek valóban a szőrre allergiásak, mások a bőrsejtekre, megint mások pedig a kutya nyálára.”

Egy 2011-ben publikált tanulmány adatai szerint nincs jelentős különbség az elsődleges kutyaallergén, a Can f 1 szintjében azokban az otthonokban, ahol hipoallergénnek minősített kutyákat tartottak, vagy azokban, ahol ebből a szempontból „átlagos” kutyák éltek.

Egy további, 2012-ben végzett vizsgálat eredményei pedig azt a sokkoló eredményt hozták, hogy az alig vedlő uszkárok szőrmintáiban volt a legmagasabb a Can f 1 arány. Meglepő módon a labrador retrievereknél jelentősen alacsonyabb szintet mutattak ki. Pedig őket a jelentős szőrhullás miatt rizikósabbnak tartanak. Ez a tanulmány sem talált jelentős különbséget a hipoallergénnek kikiáltott és más kutyafajták Can f 1 szintjében.

Innen indult szemfényvesztés

Minden a labradoodle-lel, a híres/hírhedt designer fajtával kezdődött. Az Ausztrál Királyi Vakvezető Kutya Szövetséget gyakran úgy emlegetik, hogy az 1980-as években ők találták fel ezt a fajtát. Wally Conrant bízták meg egy vakvezető hipoallergén kutya kifejlesztésével. Ő eredetileg úgy gondolta, hogy az uszkárok betölthetnék ezt a funkciót, azonban temperamentumuk miatt mégsem lettek alkalmasak a feladatra. Végül arra az elhatározásra jutott, hogy a labrador retriever és az uszkár keresztezése megoldást jelenthet a problémára.

Dr. Stanley Coran, a Psychology Today szerzője lehetőséget kapott arra, hogy személyesen, egy interjú keretében kérdezze meg Conrant, hogy mi történt pontosan. Elmondása szerint bár óriási várólista volt vakvezető kutyákért, senkinek sem kellett az új keverék, mindenki fajtatiszta ebet akart. „Elmentem hát a PR-csapatunkhoz, és azt mondtam nekik: Menjetek a sajtóhoz, és mondjátok el nekik, hogy feltaláltunk egy új kutyát, a labradoodle-t. Ez egy ravasz trükk volt, de világszerte elterjedt. Működött! A következő hetekben elárasztottak a potenciális kutyanevelő otthonok, más vakvezetőkutya-központok, látássérültek és kutyaszőrre allergiás emberek hívásai. Többet akartak megtudni erről a csodakutyáról.” – mesélte Conran.

Egy nagyon fontos dologról azonban elfelejtettek szólni mindenkinek. Ezeknek az ebeknek a színük alapján különböző textúrájú lehet a szőrük és amiatt nem garancia az sem, hogy kevesebb allergén lesz majd bennük. Az eredeti alom három kölyke közül csak egy bizonyult hipoallergénnek, míg a következő alomban 10 kölyök közül csak háromnak volt alacsony az allergénszintje.

Mit tehetsz, ha allergiás vagy a kutyákra, mégis szeretnél egyet?

Egyes allergiások reakciója a Can f 1 allergénre túl súlyos ahhoz, hogy fontolóra vegye a kutyatartást, azonban vannak olyanok is, akiknek valósággá válhat az álma.

Sokaktól hallhatod, hogy idővel toleranciát alakítottak ki, ám dr. Elliott azt mondja, hogy inkább csak megtanultak együtt élni a tünetekkel, amik idővel már alig tűnnek fel. Szerencsére már Magyarországon is elérhetőek olyan immunterápiás injekciók, amelyek állati allergiával szemben építenek ki toleranciát. Erről a háziorvosodnál tudsz bővebb információt szerezni.

A másik fontos dolog az alapos takarítás. Mindenképpen tartsd távol az ebet a hálószobától, valamint érdemes beszerezni egy HEPA szűrős porszívót és légszűrőt is. A 2012-es tanulmány azt is kimutatta, hogy a szőnyeges házakban nagyobb volt a koncentráció, így amennyire csak megoldható, száműzd ezeket a lakásból. Vagy legalábbis rövid szálút válassz.

A fajta kiválasztása előtt érdemes a lehetséges fajtákkal eltölteni 15-30 percet, hogy lásd, hogyan reagálsz. Lehet, hogy az uszkár nem válik be, míg a schanuzernél szinte semmilyen reakciót nem tapasztalsz.

afgán agár allergia allergiás kutyaszőrre allergiás vagyok a kutyára basenji bedlington terrier bichon frisé hipoallergén kutya kínai meztelen kutya kutyaszőr allergia ellen labradoodle labrador retriever máltai selyemkutya schnauzer tanulmány tudomány uszkár yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink