hirdetés

Mi jelzi, hogy allergiás vagy a kutyákra? Így csillapíthatod tüneteidet

László Enikő

2021. november 11

Sajnos előfordul, hogy egy kutyabarát allergiás lesz az állatszőrre, ezért szinte kínszenvedés egy légtérben tartózkodnia egy négylábúval. Mutatjuk, milyen tünetek jelzik, ha nálad is ez a jelenség áll fenn.

hirdetés

Gyakori probléma, hogy valaki allergiás lesz az állatszőrre vagy az eb nyálára, elhalt bőrdarabkáira. Ez nem feltétlen áll fenn gyerekkor óta, hiszen az érzékenység akár később is kialakulhat. Honnan tudhatod, hogy allergiás vagy kedvencedre és hogyan csillapíthatod tüneteidet?

Mire vagy allergiás?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója egy vagy több olyan anyagra, ami az egészséges embereknél nem vált ki immunválaszt. Napjainkban egyre többen érzékenyek bizonyos dolgokra, amik között a háziállatok is szerepelhetnek. Ha kutyát szeretnél tartani, érdemes kideríteni, mire vagy pontosan érzékeny. Ha kifejezetten a szőrre (ami sokszor csupán hordozó), egy hipoallergén fajta választása jó megoldás lehet. Emellett természetesen érdemes kivizsgáltatnod magadat az orvossal, aki vérvizsgálattal vagy bőrpróbával megállapítja, mi okozza a heves immunválaszt. A bőrpróba során különböző gyárilag tisztított allergéneket csepegtetnek az alkarodra. Ezek reakcióba lépnek szervezeteddel, és ha valamire érzékeny vagy, az apró bőrpír vagy duzzanat formájában jelentkezik.

A Prick teszt során a bőrre allergéneket csepegtetnek.

A hipoallergén kutyák

Teljes mértékben hipoallergén kutya nem létezik, hiszen a reakciót nem feltétlen a szőr, hanem a nyálban és apró bőrrészecskékben található fehérjék, illetve a vizelet is okozhatja. Mivel az ebek gyakran nyalogatják magukat, ezzel átviszik az allergént bundájukra is, amihez aztán hozzáérsz. Tehát nem biztos, hogy egy szőrzetét nem vagy csak igen kis mértékben hullajtó eb nem vált ki túlzott immunműködést az emberben. Ezzel egyetemben egy kopasz kutya választása sem lehet biztos megoldás. Érdemes először kipróbálni, találkozni olyan ebbel, aki az úgynevezett hipoallergén fajtákhoz sorolandó. Ezeknek a kutyáknak a szőre inkább hasonlít az ember hajához, mint más ebek szőrzetéhez. Ilyen fajta például a yorkshire terrier, uszkár, bolognai pincs, si-cu vagy a puli.

Mik az árulkodó tünetek?

Ha az alábbi szimptómák valamelyikét tapasztalod egy kutya közelében, lehet, hogy allergiás vagy rá:

  • tüsszögés,
  • orrdugulás, orrfolyás,
  • szemviszketés,
  • szempirosság,
  • köhögés,
  • bőrkiütés,
  • viszketés,
  • bőrszárazság

Mi a megoldás?

A legegyszerűbb megoldás, hogy nem tartasz kutyát. Ám ez sok embernek fájdalmas döntés, főleg akkor, ha az allergia akkor alakul ki, amikor már egy négylábúval él együtt. Mindenek előtt keresd fel orvosodat, hogy megbizonyosodj arról, mi okozza a fokozott immunreakciót. Előfordulhat, hogy sétáltatás során kedvenced bundájára pollenek ragadnak, és valójában arra vagy érzékeny, nem a kutyákra. Az allergia a megfelelő gyógyszerekkel gyakran kordában tartható. Azonban ez igen nagy elköteleződést jelent, hiszen sokan nem szeretnek folyamatosan tablettákat szedni.

A gyakori porszívózás is segíthet.

Emellett jó megoldás lehet a háziállat viszonylag gyakori fürdetése, amivel csökkenteni lehet az allergének mennyiségét. Ha allergiás vagy, nem ajánlott kutyáddal együtt aludni vagy felengedni a kanapéra. A szőnyegek mellőzése is segíthet, hiszen abban könnyebben megtapadnak az allergének. Jó megoldás lehet a HEPA filteres porszívók, szűrők használata is. Ezek ugyanis megszűrik a lakásban lévő legapróbb allergéneket is. A szerkezet használható önmagában, de számos porszívó is kapható a piacon, amibe bele van építve. A kutya simogatása utáni kézmosás pedig elengedhetetlen annak érdekében, hogy ne kapjon el egy tüsszögőroham.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia allergia tünetei allergiás kutyaszőrre allergiás vagyok a kutyára

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink