hirdetés

Bolognai pincs fajtaleírás: sokkal több mint egy bájos szőrgombolyag!

László Enikő

2021. március 15

Habár első ránézésre a bolognese csak egy hétköznapi szobakutyának tűnhet egyesek szemében, valójában sokkal több annál. Ez a négy lábon járó felhőcske ugyanis másodpercek alatt a mancsa köré csavar bárkit!

hirdetés

A bolognai pincs, más néven bolognese a bichonok családjába tartozik. Ide soroljuk még a havanese-t, azaz a havannai pincset; a bichon frisét; a máltai selyemkutyát, de közeli rokonuk még a kis oroszlánkutya és coton de tuléar is. Közös bennük, hogy mindegyikőjük kistestű, bájos megjelenésű társasági kutya, de mindannyiuk külön-külön egyéniség. A bolognese külső megjelenésében a máltai selyemkutyára hasonlít leginkább, nem véletlenül. Feltételezhetően közös ősöktől származnak, nem tudni, melyikük jött létre előbb. A bolognai pincs egy kedves, hűséges és szeretetteljes kiskutya, aki tökéletes társ lehet szinte bárki számára. Mindenkivel jól kijön, legyen az két- vagy négylábú, idős vagy kisgyermek.

Eredete

A bichon bolognese nevéből adódóan olasz származású fajta. A bolognese Bologna városára utal, ahol feltételezhetően kialakult ez a hófehér öleb. Pontos eredete nem ismert, de úgy vélik, már a 12-13. században is léteztek a bolognai pincshez hasonló kutyák. Feltételezhetően ők voltak a mai bolognese-k ősei. De ennél jóval korábban, már Artisztotelész is tett említést a bolognai pincs távoli, vélhetően a máltai selyemkutyával közös őseiről, canes melitenses néven. Feljegyzései szerint ezek az apró ebek máltai hajókon utaztak és egerészként szolgáltak a fedélzeten. Értékes ékszereknek írták le őket, akik kicsik voltak, fehérek és bolyhosak, apró fekete orral és szemekkel. Ők lehettek a mai bolognai pincs ősei.

II. Fülöp spanyol király bolognai pincsével.

Apró méretével és bájos jellemével hamar az arisztokraták szívébe lopta magát a hófehér kiskutya. A reneszánsz korban a nemesség körében az egyik legkedveltebb fajtának számított. Minden megvolt benne, ami az előkelőséghez szükséges. Kicsi, hófehér és elbűvölő. Éppen ezért diplomáciai szempontból is értékesek voltak. Királyok ajándékoztak bolognese-ket egymásnak, befolyásos embereknek kapcsolataikk erősítése érdekében. Például Cosimo de’ Medici nyolc bolognese-t ajándékozott számos Brüsszelben élő befolyásos családnak. II. Umbertó, az utolsó olasz király egy bolognai pinccsel lepte meg Maria-Josét, az utolsó olasz királynőt születésnapján.

Hogy mennyire értékes ajándéknak számított ez az apró kiskutya, arra II. Fülöp spanyol király naplóbejegyzése is bizonyíték:

Ez a két kiskutya a legkirályibb ajándék, amit egy uralkodó kaphat”.

A bolognai pincs a kiváltság, előkelőség és a gazdagság szimbólumává vált. A vagyonos nők körében egyfajta kiegészítőként funkcionált. A kutyák drága ékszerekkel voltak feldíszítve és parfümökkel is befújták őket. Mária Terézia olyannyira imádta bolognai pincsét, hogy azt halála után kitömette. A kiskutya testét a Bécsi Természettudományi Múzeumban állították ki. De többek között Leonardo da Vinci, Madame de Pompadour, II. Katalin orosz cárnő is tartott bolognese-ket, de úgy vélik, Marilyn Monroe fehér kiskutyája is bolognai pincs volt. A Maf nevű ölebet egyébként Frank Sinatratól kapta ajándékba a színésznő. A kiskutyát gazdája halála után Sinatra titkárnője vette magához, de nem sokkal később egy autó elütötte az ölebet, így sajnos hamar Marilyn után ment.

Marilyn Monroe és Maf nevű kutyája.

A bolognese tehát az idők során mindig is népszerű volt. Számos festményen szerepeltek, nemesek, hírességek kedvenceivé váltak. Ahogy a nemesség ideje leáldozott, kutyáik is mentek velük. A háborús évek sem tettek jót népszerűségének, ezáltal a bolognai pincs majdnem kihalt. De szerencsére ezt néhány olasz tenyésztő nem hagyta, és felkarolta a nyolcvanas évek elején a fajtát. A kilencvenes évekre pedig a bolognese egyre népszerűbbé vált, rajongótábora pedig újra egyre nagyobbra nőtte ki magát.

Fajtastandard

A kistestű társasági kutya, a bolognese marmagassága 25-30 cm, testsúlya 2,5-4 kg. Színe hófehér, bármilyen foltosság nélkül. Szőrzete egész testén hosszú, könnyed, pelyhes, nem rojtos, a fején rövidebb. Mozgása szabad, fejét előkelően tartja. Feje közepesen hosszú, szemei előre tekintenek és sötét okker színűek. Fülei magasan tűzöttek, lelógnak. Farka a háta fölé hajlik. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

A bolognai pincs tökéletes házi kedvenc szinte bárki számára. Kedves, hűséges teremtés, aki nagyon ragaszkodik szeretett gazdájához. Barátságos, egyáltalán nem agresszív, ellenben játékos és bájos kiskutya. Legyen az idegen, fiatal vagy idős, mindenkivel hamar megtalálja a közös hangot. Vicces és szerethető eb, aki hamar a mancsa köré csavar, ha nem vigyázol. Éppen ezért nem szabad elkapatni, ismernie kell a határokat. Intelligens kutya, aki szívesen elsajátít néhány trükköt, mentális jóléte miatt pedig kifejezetten érdemes különböző feladatokkal lefoglalni. Könnyen elsajátítvezényszavakat, de makacs is lehet. Összességében a bolognese nagyon igényli gazdája közelségét és a szeretetet. Ha pedig ezt megkapja, többszörösen meghálálja.

Ideális környezet

Kis mérete miatt lakásban is jól érzi magát, azonban figyelembe kell venni, hogy egyes példányok (nem feltétlen mindegyik) szeretnek ugatni. Ez kiváló jelzőkutyává teszi őket, de a szomszédok nem biztos, hogy értékelni fogják. Az egyedüllétet egy egészséges bolognese jól tűri, ám hosszú órákra egy kutyát sem szabad magára hagyni napi szinten. Mivel nagyon ragaszkodó, egyes ebeknek még az 1-2 magányosan töltött óra is megterhelő lehet, ez azonban a szeparációs szorongás egyik tünete is lehet. Mozgásigénye nem túl nagy, de ha a gazda úgy kívánja, szívesen elkíséri hosszabb sétákra is. Más háziállatokkal is jól kijön, a gyermekek számára pedig kiváló játszótárs és barát. De idősebbek számára is kitűnő társaság. Szívesen pihen a kanapén, de mókára is mindig kapható.

Ápolás

Bundájának nagy előnye, hogy csak minimálisan vedlik. A rendszeres fésülés azonban elengedhetetlen, főleg akkor, ha a hosszabb fazont választod neki. Karmait rendszeresen vágni kell, szemeit és füleit pedig mindig tisztán tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

A bolognese kifejezetten egészséges fajtának számít. A kistestű kutyák gyakori betegsége, a patellaficam előfordulhat nála, de megfelelő szűrővizsgálatokkal az ilyen egyedeket a felelős tenyésztő kizárja a tenyésztésből. Különböző szembetegségek is kialakulhatnak a fajtánál.

(Képek: Getty Images Hungary)

bolognai pincs bolognese kistestű kutya öleb társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink