hirdetés

Az öt legfázósabb kutya: ők tényleg igénylik a meleg kabátot

Buzgó Csilla

2020. október 7

Sokan azt hiszik, egyesek pusztán divatból öltöztetik a kutyáikat és ezzel bolondot csinálnak belőlük. Szerencsére ez a múlt századi mentalitás már rég elavulttá vált, és a kutyusok egészsége került előtérbe.

hirdetés

A kutyusok öltöztetése nem újkeletű szokás, már a 20. század elejéről is maradtak fent fotók ruhát viselő ebekről.

Napjainkban nem csak a funkcionalitást, hanem az aktuális divattrendeket is figyelembe veszik a gyártók, hogy minden gazdi az ízlésének megfelelően választhasson a kínálatból. Természetesen mindig az eb igényeit kell elsődleges szempontként figyelembe vennünk.

De mikor szükséges valójában a meleg kutyakabát? Az állat általában remegéssel, nyüszítéssel, vagy összekuporodással jelzi, ha túl hideg van számára. Néha valószínűleg te is elgondolkodsz azon, hogy ideje-e már felöltöztetni őt a sétákhoz, vagy még bőven várhattok vele.

Mennyit mutat a hőmérő, ha már rá kell adnod a kabátot?

Egyes kutyusok érzékenyebbek a hideg időjárásra, ők akár már plusz 5-7 fokban is igényelhetik a pulóvert, kiskabátot. A kistestű, a rövidszőrű, illetve bundavastagságtól függetlenül az idős vagy a kölyökkutyák 0 fok alatt már általában dideregnek, tehát ha kedvenced az említett kategóriákba sorolható, mindenképp adj rá kutyaruhát a séták erejéig! Fontos, hogy a hazaérkezést követően azonnal vedd le róla a kabátot, mert a lakás melegében hamar túlhevülhet benne.

Mely fajták azok, amelyeket érdemes öltöztetni télen?

Kistestű kutyusok

A nagy, tömött bundával rendelkező fajtáktól eltekintve, mint például a pomerániai törpespicc, a kisebb ebek meghálálják télvíz idején a jó meleg kabátot. A yorkshire terrier, a csivava, a westie, a bolognese, a mopsz vagy a boston terrier nem rendelkezik a hosszú, hideg időben kivitelezett sétákhoz szükséges plusz tartalékkal, ezért kell rájuk adni a kutyaruhácskát.

Tacskók

Ugyan ezt a fajtát eredetileg vadászatra tenyésztették, és természetét tekintve sem angolkisasszony, mivel rövid lábai közel tartják őt a fagyos talajhoz, elengedhetetlen az öltöztetés. Ez a szabály vonatkozik a hosszú és a rövidszőrű változatra is.

Agárfélék

Az agarak nem csak hidegben, hanem bárhol és bármikor hajlamosak a spontán remegésre, bár ennek okát egyelőre az orvosok sem tudják megmondani. Ha még hideg is van, akkor pláne oda kell figyelni a rövid szőrű, szálkás, tehát fűtő hatású zsírfelesleget egyáltalán nem birtokló agárfélékre, és ildomos ellátni őket a megfelelő védőöltözettel.

Uszkárok

A rájuk jellemző frizuráknak köszönhetően az uszkárok hajlamosak a didergésre hűvös időben. Bár eredetileg vízből való apportírozásra tenyésztették őket, a szabadon hagyott bőrfelületek, illetve az ízületeik is érzékenyek lehetnek a hidegre, ezért elengedhetetlen számukra a meleg kabát.

Corgik

Ugyan az ő bundájuk vastag és tömött, a lábuk rövid, és hasukat ugyanúgy védeni kell a fagyos földtől, a hótól és a hideg pocsolyáktól, mint a tacskókét, tehát ők sem ússzák meg az öltöztetést.

Erre figyelj a kabát kiválasztásakor

Igyekezz vízálló, természetes anyagból készült béléssel kialakított ruhát választani! Sok kutyus nem szereti a lábakat is elfedő kabátot, mert nehezebben mozognak benne, ráadásul könnyen össze is rondíthatják, miközben a dolgukat végzik.

Az állat hasát, hátát, farát és mellkasát érdemes védenie a választott ruhadarabnak, kistestű kutyusoknál pedig figyelj a méretezésre! Ha túl nagy a kabát, nagyon kényelmetlennek érzik, és sokan még elindulni sem hajlandóak ilyenben.

(Képek: Getty Images Hungary)

ápolás kutya fázik kutyák öltöztetése kutyaruha

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink