hirdetés

Kutya szivárványszínűre festett bundával, tűzpiros karmokkal: tényleg bármeddig elmehetünk, mert az eb „csak” egy állat?

Hangai Lilla

2022. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

Ha egy felöltöztetett négylábút látunk sétálni az utcán, az valószínűleg már semmilyen érzelmet nem vált ki belőlünk. Sőt sokan egyenesen cukinak gondolják az orgonaszínű kötött pulóverbe öltöztetett agarat vagy a pufidzsekis francia bulldogot.

hirdetés

Mára már a közéletbe is beépült a tudat, hogy bizony a rövidszőrű kutyafajták a hideg teleket nehezen viselhetik és a ruházat nem csupán úri hóbort. Sőt, ismerünk olyan csivavát is, aki télen otthon is piros szegélyes, kék polár pulóvert visel, mert egyébként fázik. De vajon honnan tudjuk, hol van a határ? Honnan tudjuk, hogy a gazdi nem él vissza a helyzetével?

Magyarországon a dologi jog szabályozza a kutyával kapcsolatos élethelyzeteket

A dologi jog fogalmát a Wikipédia így határozza meg: „A jogtudományban a dologi jog a jogrendszer és ezen belül elsősorban a magánjog azon részét jelenti, amely a személyek számára abszolút jogok keretében jogi uralmat biztosít a rendelkezésre álló vagyoni értékű javak felett.” Ám ez nem azt jelenti, hogy a jogalkotók tárgyként tekintettek volna az ebekre, amikor létrehozták ezeket a törvényeket. Épp ellenkezőleg; nagyon is tisztában voltak vele, hogy a kutya érző, érzékeny lény, akit meg kell óvni.

A kutyatartásnak kis hazánkban különösen nagy hagyománya van, mind városi, mind vidéki szinten. Kutyásnak lenni különösen nagy büszkeség nálunk. Igazán fantasztikus érzés látni, ahogy például a mi portálunk is összetömöríti ezt az értelmes, érző szívű, nagy öntudattal rendelkező és mindig vitára kész közösséget. Öröm olvasni, amikor egy téma körül beindul a kommunikáció és mindenki megosztja a saját tapasztalatait, amelyek vagy alátámasztják a papírformát, vagy megcáfolják.

Szeretjük látni, hogy milyen óriási szenvedéllyel állnak ki a magyar gazdik kedvenceik és a lelkiismeretes kutyatartás mellett. Ahol szenvedély van, ott érdeklődés is van, ami pedig garantálja, hogy a tulajdonosok nem elégszenek meg a második legjobb opcióval, mindig a legeslegjobbat akarják négylábú barátuknak.

Ezen a gondolatmeneten végighaladva pedig láthatjuk, hogy az eb dologi jogi státusza és a sokoldalnyi törvény mind azért került megalkotásra, hogy a gazdik felelősségét és a blökik jólétét még inkább bebiztosítsák. A kötelességtudó kutyatartó tisztában van azzal, hogy attól a ponttól kezdve, hogy kedvencét elhozta a tenyésztőtőtől, megmentette az út szélére kidobott nejlonzacskóból, vagy becsatolta a biztonsági hámba, amikor elhozta a menhelyről, a kutyát érintő minden témában ő lett az illetékes.

Kedvenceink bármilyen intelligensek is, nem tudnak dönteni a diétájukkal kapcsolatban, ha deresedni kezd a pofijuk, nem mennek el egyedül az orvoshoz, ha fáj valamilyük és bizony a külső megjelenésüket sem tudják szabályozni. Sem a praktikus, sem az egyszerűen önmagáért szép részleteket.

Öltöztetni vagy nem öltöztetni?

Ha már éppen azon méláztál, hogy sok beszédnek sok az alja, köszönjük, hogy eddig is kitartottál! Máris mondjuk, mi hogyan gondolunk a kutyaruhára.

Szerintünk egészen addig belefér a cuki pulcsi, a feliratos póló vagy a szegecses nyakörv is, míg az nem akadályozza a blökit a mozgásban, vagy nem hevül fel a poliésztertől a teste úgy, hogy begyulladjon a bőre. Ha kedvencedet láthatón idegesíti az új, divatos dzsekije vagy a nyakörvén a kis kockás kendő, azt javasoljuk, hogy inkább ne erőltesd. Hisz nem az a lényeg, hogy ő is komfortosan, szabadon érezze magát a bőrében?

A hideg kifejezetten veszélyes lehet a kényelmes körülményekhez szokott benti kutyákra, így a meleg kabát, az esőköpeny vagy a kutyacipő használatát kimondottan javasoljuk is. Főleg, ha úgy tapasztalod, hogy kedvenced fázik. Ezt leginkább abból tudod megállapítani, ha remeg, reszket, szűköl, lelassul a mozgása és hidegek a fülei, kifejezetten a széleken.

Kis testű, rövid szőrű vagy idősödő kedvenced gyaníthatóan jobban fogja magát érezni egy extra réteg puha textíliával a bőrén, de az nagyon fontos, hogy figyeld a visszajelzéseit. Ha úgy látod, hogy kényelmetlenül érzi magát, akkor inkább próbáld elajándékozni vagy eladományozni a ruhadarabot. Biztosan lesz olyan négylábú, aki értékeli majd.

Mi a helyzet akkor, ha csak kedvtelésből adnál rá ezt-azt? Napszemüveget, tiarát, tütüt, sapkát, jelmezeket vagy ékszereket? Úgy gondoljuk, hogy ezekkel a kiegészítőkkel nemcsak a biztonság miatt érdemes csínján bánni, de a kutya méltóságára, önérzetére és személyiségére is tekintettel kell lenni. Ha úgy alakulna a sorsod, hogy valakinek gondodat kellene viselnie, te is annak örülnél, ha tudnád, tiszteletben tartják majd az egyéniségedet és nem csinálnának belőled öncélúan bohócot.

Sok gazdi esik túlzásba.

Festett karmok és színes bunda

Egyre sűrűbben látunk már különböző színekben pompázó kutyabundákat is, melyeket otthon is elkészíthetsz kedvencednek, vagy kérheted a kutyakozmetikusnál is. Néhányan szeretik bevetni különleges alkalmakra, míg másoknál része a hétköznapi megjelenésnek. A kutyák számára készült színes karomlakkok is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak.

Azt fontosnak tartjuk elmondani, hogy ezek mind biztonságos színezők, kifejezetten az ebek számára kifejlesztve, így egészségügyi kockázatuk nincs. Nem ítélkezünk, ha szépnek, cukinak vagy dekoratívnak tartod ezeket a dolgokat és töredelmesen bevalljuk, mi is láttunk már olyan terápiás kutyát, akinek kifejezetten jól álltak a színes fülecskék. Ám ahogy azt már a divatos ruhadaraboknál és kiegészítőknél is írtuk, szerintünk érdemesebb tartózkodni ezektől a dolgoktól. Kedvenced szuverén egyéniség, érző lény, aki bár a legjobb barátod, de egy állat, akit a természet éppen tökéletesnek teremtett meg.

felelős állattartás felelős kutyatartás felelősség gazdi gazdi kihat a kutyára gazdi szereti a kutyát hazai kutyatartás jó gazdi kutya divat kutya ember kapcsolat kutyák öltöztetése kutyaruha kutyatartás milyen legyen egy gazdi

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink