hirdetés

Kutyaruhák és egyéb külsőségek: Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2021. november 11

A külső megjelenés rendkívül fontos dolog az emberek életében. A kutyák számára a külcsín azonban semmit sem jelent. Főleg az, hogy ők maguk hogyan néznek ki. Ez viszont nekünk igenis fontos!

hirdetés

A külső alapjaiban meghatározza az első benyomást. A kutyák esetében a külcsín javarészt fix, előre meghatározott. De apró „módosításokat” így is végezhetünk. Viszont fontos tisztában lenni azzal, hogy mindennek nemcsak az a szerepe, hogy a kutyánkat szebbnek lássuk, de ez az egészségéhez is hozzájárul. Vagy akár elvesz abból.

Sok gazdi esik túlzásba.

Fazonra nyírás

A kutyakozmetika megnevezést nem tartom szerencsés magyarosításnak. A kozmetikához általában a szépészeti műveleteket társítjuk. Arról szól, hogy a folyamat végére valaki esztétikai szempontból jobban fog kinézni. (Vagy nem, de ez más kérdés.) Igaz, hogy kutyák esetében is megvan azon szerepe, hogy a szőrzet így rendezett, ápolt megjelenést mutat. Szakavatott kezek között véghezvitt nyírás igazán tetszetős végeredményt nyújt.
De van itt azért más is.

Aki úgy gondolja, hogy ő azért nem viszi a kutyáját kozmetikushoz, mert szép így, ahogy van, ő nem akar egy kicicomázott valamit, hanem természetesnek akarja meghagyni a kutyáját, adott esetben – függően a fajtától – komoly problémát okozhat.

Számos hosszú szőrű fajta esetében, vagy ha speciális szőrtípusról van szó, szükséges a szőrzet karbantartása, gondozása. Főleg, ha a kutyát nem igazán annak a klímának teremtették, amelyikben él. A szőrzet szakszerű kezelésének elmaradása komoly egészségügyi problémákhoz vezet.

Prêt-à-porter

Én még emlékszem azokra az időkre, amikor megjelentek az első kutyaruhák és volt egy-két lázadónak titulált személy, aki elég komoly homlokráncolást okozott másoknak azzal, hogy egy állatra ruhát adott. Ki látott még ilyet?! Aztán szépen lassan a társadalom egyre nagyobb része fogta fel, hogy egy kutya képes fázni. Oké, hogy a dobermann jó nagy, szívós kutya, de a testének méretével mit sem tud kezdeni a fogcsikorgató hidegben, nem fogja melegen tartani. Hiszen a szőrzete nem ad megfelelő védelmet a mínuszokkal szemben.
A kutyák öltöztetésén (normál esetben) már senki sem csodálkozik.

A divat, az öltözködés fontos kifejező eszköz az emberek esetében, mi pedig egyre jobban szeretünk kutyákat öltöztetni. Az elmúlt évtizedben komoly iparág épült a kutyadivat köré.

Viszont látni azért furcsaságokat is. Főleg akkor, amikor az adott kutya ugyan rendkívül divatosan „öltözködik”, de teljesen érthetetlen, hogy miért. Hiszen nem minden kutya esetében szükséges, hogy ne legyen „meztelen”. És főleg nem mindig, az év minden napján.
Külön jelenség a lakásban folyamatosan, napszaknak megfelelően öltöztetett kutyák helyzete. Csak mert az embergyereket folyamatosan ruhába bújtatjuk, egy kutyának ugyanerre nincs szüksége. Igaz, hogy nagyon trendi és cuki, de ha tudna, egészen biztosan izzadna.
Azt ugye tudjuk, hogy a kutya szőrzetének és bőrének szellőznie is kell? Különben összehozunk neki egy szép bőrgyulladást. (Nem, nem allergiás lesz a kutyánk, csupán „túlöltöztettük”.)

Funkció és divat

Nincs azzal semmi baj, ha a kutyánk megjelenéséből többet akarunk kihozni, mint ami már rendelkezésre áll. A külsőségek tényleg fontosak nekünk, embereknek. Viszont fontos tudni és érteni az okokat és a határokat. Mindkét véglet szempontjából.
Téved az, aki úgy van vele, hogy a kutyák öltöztetése semmi másról nem szól, minthogy bohócot csinálunk belőle és a kutyakozmetika is csak egy felesleges úri huncutság. És sem csinálja túl jól az sem, aki túlzásba esik és az egész dolog csupán arról szól, hogy mit tud „alkotni”, milyen új külsővel tudja felruházni a kutyáját.

Csak attól, mert külsőségekről van szó – pontosabban, olyan dolgokról, amelyek elsődlegesen a külső megjelenésben mutatkoznak meg – valójában a kutyánk egészségmegőrzése is elég komolyan érintve van.

(Képek: Getty Images Hungary)

kozmetika kutyák öltöztetése kutyakozmetikus kutyaruha Márton Attila

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!