hirdetés

Halálosan megfenyegették a kutyaszőrt színező kozmetikust: miért gerjeszt ekkora indulatokat az ebek festése?

Beszterczey Judit

2023. március 31 - Képek: Kollár Dorottya

A kutya bundájának festése az egyik legmegosztóbb téma az ebtartó társadalomban. Egyre többen imádják, ha vattacukor színű a kedvencük copfja vagy mancsa. Az ellenzők szerint viszont a kutya nem ékszer, felesleges, sőt bűn cicomázni őket ilyen eljárásokkal.

hirdetés

Manapság már főleg a nagyvárosokban nem számít szélsőségesnek, ha színezett egy társasági kutya szőrzete. Nemcsak halloweenkor vagy karácsonykor kérnek kutyafestést, díszítést vagy színes tincseket a kozmetikusoktól a kiskedvenceknek, hanem a hétköznapok során is látni egy-egy rózsaszín vagy lila fülecskét. Sőt. Nagy ritkán egy-egy komplett minta is feltűnik mondjuk egy fehér színű uszkáron vagy bichon frisén.

Fotó: Kollár Dorottya

A profi kutyakozmetikus csoportokban rengeteg festett szőrű kutyával találkozni, a legtöbbjüket nagyon igényesen kivitelezik. Ennek ellenére a társadalom nagy része egyáltalán nem toleráns a festett szőrű kutyákkal – pontosabban a gazdáikkal szemben. Az állatvédők állatkínzásnak nevezik ezt az eljárást, és számos kutyás pedig megbotránkozik ezen a jelenségen. Az érem másik oldala viszont az, hogy mindenkinek mosolyra húzódik a szája, ha megpillant egy bájos si-cut, vattacukor színű copffal. Vajon itt is középen van az igazság?

Forduljunk szakemberhez!

Egy biztos: az a gazda, aki kipróbálná kutyáján ezt a nem is annyira új trendet, mindenképpen forduljon kutyakozmetikushoz. Az otthoni „barkácsolás” emberi hajfestékkel egy kutyán tilos és életveszélyes! Ha szeretnénk színes tincseket a kutyánk szőrére, akkor alaposan járjuk körül ezt a témát. Eleve kizárólag olyan fehér színű ebnek ajánlott a szőrfestés, aki rendszeresen jár kutyakozmetikába. Mivel a festés időigényes eljárás, ezért a kutyának sokat kell állnia a fürdőkádban vagy az asztalon, tehát csakis a kozmetikához szoktatott eb alkalmas a szőrfestésre. Továbbá könnyen előfordulhat, hogy nem a már jól bevált szakemberhez kell elvinni a kiskedvencet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a saját kozmetikusod csinál kutyaszőr-festést, sőt relatív kevesen foglalkoznak Magyarországon ezzel a „műfajjal”.

Fotó: Kollár Dorottya

Közéjük tartozik a kutyakozmetikus szakma egyik magyar legendája, Kollár Dorottya mesterkozmetikus, aki az elsők között kezdte el festeni a kutyák szőrét. Kapott is hideget-meleget érte, amikor kitette a festett szőrű ebek képeit a közösségi oldalára. „Természetesen névtelenül és messengeren keresztül szidtak, állatkínzónak neveztek, sőt egyszer életveszélyesen meg is fenyegettek. Szemtől szembe már mindenkinek tetszett a festett szőrű havanese-m.”

Régebben is festettek kutyákat

A mesterkozmetikus elmondta, egyáltalán nem újkeletű ez a trend, hiszen már a 2010-es években tartottak Magyarországon több szemináriumot, egy orosz oktató, Irina Smirnova vezetésével kutyaszőr-festéssel kapcsolatban, ahol elsajátíthatták a résztvevők az alapokat. Később Dorottya 2015-ben Thaiföldön járt az egyik legnevesebb grooming mesterkurzuson, annak érdekében, hogy a legautentikusabb mesterektől sajátíthassa el az ázsiai stílusú kutyakozmetikát. „Az egyik mellettem lévő asztalon éppen kutyát festettek, és akkor jöttem rá, miként kell professzionálisan befesteni a kutya szőrét.” A mesterkozmetikus azon kevesek közé tartozik, aki képes kiemelkedő ábrákat, például egy cseresznyét vagy horgonyt nyírni a kutya szőrébe, és ezt az ábrát festi be később. „Ilyen kérések azonban elvétve érkeznek.”

A profi festék nem árthat a kutyának

Kollár Dorottya elmondta, a laikusok örök vesszőparipája, hogy festék kerül a kutya szőrére, ami szerintük ártalmas. Tudvalevő, hogy léteznek kifejezetten állatok számára kifejlesztett szőrfestékek, amik csakis természetes anyagokat tartalmaznak. Állatorvosok által bevizsgált termékekről van szó, amelyek Magyarországon engedélyezettek, és forgalomban vannak, kizárólag természetes összetevőkből, a kutyakozmetikusok számára fenntartott szaküzletekben kaphatók. A gyártók természetesen azt is szem előtt tartják, hogy a kutyák nem ritkán nyalogatják a szőrüket, és vele együtt akár a befestett részt is.

Ami a kritikákat illeti, nem volt bennük hiány.

Sokan azzal jöttek a Facebookon, hogy rákos lesz a festéktől a kutya. Szerencsére senkinek se lett igaza, az elmúlt évtizedek során allergiás reakciót se váltott ki a festés egyetlen kutyánknál sem. Mások, teljesen idegen emberek szemét állatkínzónak neveztek, és meg is fenyegettek”

– mesélte az ismert mesterkozmetikus, aki azt is hozzátette, hogy élőben, szemtől-szemben senki se bántotta, sőt rengeteg mosolyt kapott, amikor a festett szőrű kutyájával sétált.

Kollár Dorottya meggyőződése, hogy nem itt kezdődik az állatkínzás. „Nem a festett szőrű kutyákat kell sajnálni, hanem azokat, akik láncra vannak verve, vagy mondjuk annyira elhanyagolt és egy egybeálló filc a szőrük, hogy halott egeret bányászunk ki a bundájukból. Állatkínzás az, amikor a kutyának nincs fekhelye, nincs gazdája, befagy a víz az itatójában vagy belenő a nyakörv a húsába.”

Kollár Dorottya mesterkozmetikus és egy festett szőrű uszkár. /Fotó: Kollár Dorottya

Különleges figyelmet kapnak

A kozmetikus inkább arról győződött meg, hogy egy festett szőrű kutya több odafigyelést, mosolyt és simogatást kap. „Figyelnek rá, fényképezik, gyakorlatilag sztár lesz a kutya, aki ettől nagyon jól érzi magát, mint anno az én havanese-m.”

A kutyakozmetikus szerint ízlés kérdése a kutyafestés is, és már megvan az a szűk réteg, aki kéri ezt. „A teljesen befestett szőrű kutyákat már én is kicsit soknak találom, de mindenkinek lelke rajta. Ugyanakkor egy ízléses tincs vagy tappancs nagyon mutatós tud lenni.”

Ami a technológiát illeti, a szakember elmondta, azért kell megkérni a kutyafestés árát, mivel egyrészt borsos áruk van ezeknek a speciális festékeknek, másrészt nagyon hosszadalmas kozmetikai folyamatról van szó, amely során ki kell várni a festék száradási idejét, plusz kétszer kell fürdetni a kutyát. De már létezik egy speciális bemosó szín is, amely nem okoz óriási differenciát az eredeti szőrszín és az új között, hanem csupán árnyalatot ad a kutya bundájának. „Felhívom arra a figyelmet, csakis az vállalja be, aki szereti az extravaganciát, és ne feledjék, kizárólag a fehér szőrű, esetleg a nagyon világos színű kutyák szőrét lehet befestetni.”

Fotó: Kollár Dorottya

Állatorvos: biztonságos festékkel veszélytelen

A megosztó témában megkérdeztük dr. Szilvásváradi István állatorvost is, aki nagyon ritkán találkozik festett szőrű kutyákkal. Az állatorvos szerint ez abból a szempontból jó, hogy nem rohannak velük hozzájuk a gazdák, hogy allergiás rohamot kapott a kutya, vagy bármilyen baja lett a festékről. A doktor elmondta, orvosi szempontból veszélytelen a kutyaszőr festése, ameddig biztonságos terméket használnak hozzá. „Ilyen speciális kutyaszőrfestéket kizárólag a szakember, kutyakozmetikus használhat. Ha ilyen igényünk van, forduljunk hozzá, egészségügyi baja így egészen biztosan nem lesz a kedvencünknek.”

Ami pedig ezt az új divatot illeti, az állatorvos azzal a latin kifejezéssel válaszolt: „de gustibus non est disputandum: az ízlések és pofonok különböznek. Néhány évtizede még azt se sejtettük, hogy ruhácskákat fognak viselni a kutyák. Meglehet, 10-20 év múlva senki se kapja fel a fejét, ha meglát egy rózsaszínre festett ölebet.”

kozmetika kutya divat kutyafestés kutyakozmetika kutyakozmetikus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink