hirdetés

Így ápold otthon egyszerűen, de nagyszerűen kutyádat: a szakálltól a farokig

László Enikő

2021. december 29

Nem feltétlen kell minden apróbb dolog miatt kutyakozmetikushoz rohannod. A következőkben összegyűjtöttünk olyan ápolással kapcsolatos feladatokat, amiket te magad is biztonsággal elvégezhetsz kedvenceden.

hirdetés

Ha nem vagy biztos magadban, a szőrvágást mindenképp bízd szakemberre, ahogyan a trimmelést is. De vannak olyan ápolással kapcsolatos feladatok, amiket te magad is könnyen elvégezhetsz otthon és nem igényelnek szakembert. Mutatjuk, melyek ezek és hogyan csináld!

Az alábbi videóban kutyakozmetikus mutatja meg, hogyan fürdesd meg kedvencedet:

A szemek tisztítása

A szemek rendszeres tisztítása rendkívül fontos, és nem is túl időigényes feladat. A kidülledő szemű fajtákra, illetve a lelógó szemhéjú kutyákra fokozott figyelmet kell fordítani, mert kifejezetten fogékonyak a szembetegségekre. A tisztítás gyakorisága a könnyezés, csipásodás mennyiségétől is függ, de minimum heti két alkalommal kell megejteni. A művelethez vattakorongra és vízre vagy bórvízre lesz szükséged. Nagyon óvatosan, lefelé ívelő mozdulatokkal törölgesd a szemet, amíg tiszta nem lesz.

A fülek tisztítása

Különösen a lógó fülű, hosszú szőrű ebek esetében fontos a fülek rendszeres tisztítása, de egyik kutyánál sem elhanyagolható a művelet. Gyengéden, vizes vattapamaccsal törölgesd át a fül belsejét, ügyelve arra, hogy ujjad ne menjen túl mélyre. Fültisztító pálcikával ne próbálkozz, mert könnyen sérülést okozhatsz vele. Léteznek kifejezetten kutyák számára gyártott készítmények, amik a víznél hatásosabban tisztítanak, jobban oldják a fülzsírt. Érdemes hetente egyszer elvégezni a műveletet, így sok problémát megelőzhetsz.

Karomvágás otthon

Ha kedvenced karma nem kopik elég gyorsan, akkor vágni kell, mivel a túl hosszúra nőtt karmok fájdalmat okozhatnak neki járás közben. A műveletet otthon is elvégezheted egy karomvágó eszköz segítségével. A legfontosabb, hogy ne vágj túl sokat egyszerre, ugyanis a karmokban erek húzódnak. Addig haladj, amíg észre nem veszel egy fehér kört, fekete pöttyel a közepén. Fontos, hogy a csipeszt 45 fokos szögben tartsd, és legyen kéznél fertőtlenítő és egy zsebkendő, ha esetleg belevágnál az érbe. A folyamat először rémisztő lehet a kutyatulajdonosok számára, de egy kis gyakorlással hamar bele lehet jönni.

Ne feledd, a kutyakozmetika nem véletlen egy szakma. Nem érdemes kedvenceden kísérletezni, ha nem vagy magadban biztos. Így csak olyan dolgokat vállalj be, amit biztonsággal el tudsz végezni!

Az alábbi videóban kutyakozmetikus mutatja meg, hogyan vágd kedvenced karmait:

A bunda fésülése a szakálltól a farokig

A kutyák szakálla könnyen lesz maszatos az evés és a szimatolás következtében. Étkezések után érdemes nedves ronggyal áttörölgetni az ott lévő szőrzetet, ezután (hosszabb szőrű kedvencek, terrierek esetében) sűrű fogú fésűvel átfésülni a területet, hogy a szőrszálak ne álljanak össze. Ettől a művelettől már rögtön rendezettebben fog kinézni kedvenced.

A fésülés, kefélés lényege az óvatosság. Mindig ügyelj arra, hogy ne húzd túlságosan a kutya szőrét, hiszen nemcsak kellemetlen ez számára, de egyre kevésbé lesz hajlandó alávetni magát a műveletnek. A hosszabb szőrű ebek esetében kritikus pont lehet a nyakörv, a végtaghajlatok és a farok területe. Itt ugyanis könnyen összegubancolódik vagy filces lehet a szőr. Ha kedvenced bundája erre hajlamos, érdemes beszerezned egy filcbontó kefét, illetve folyadékot, amik segítségével könnyebben kezelheted a problémát. A rövid szőrű, erősebben vedlő kutyáknál pedig jó szolgálatot tehet egy olyan, kézre húzható kefe, ami szinte mágnesként vonzza magához a már levedlett, de még az eb testén lévő szőrszálakat.

A furminátor sokszor jobb megoldás, mint a fésű.

A fésülés nem csak az esztétika miatt fontos. Segítségével eltávolítod az elhalt szőrszálakat, fényesebbé teszed a bundát és lélegezni engeded a bőrt.

A mancs és az orr van legjobban kitéve az időjárás viszontagságainak

Kedvenced mancsát és orrát könnyen megviselheti az időjárás. Nyáron a forró beton, napsütés, télen a jeges utak és a hideg tehetnek bennük kárt. Ezért érdemes beszerezned olyan készítményeket, amik hidratálnak és óvnak. A mancsápoló termékek védik a talppárnákat a kirepedezéstől és rugalmasabbá, ellenállóbbá teszik azokat. Az orrápoló készítmények hasonló funkciót töltenek be: megóvják a kiszáradástól és már kialakult probléma esetén csökkentik a diszkomfortérzetet.

A mancsok ápolásánál fontos megemlíteni, hogy hosszabb szőrű ebek esetén ki kell vágni a talppárnák közötti szőrt. Ezt egy tompa végű ollóval biztonságosan megteheted. Azonban, ha nem vagy biztos magadban, kérd szakember segítségét!

(Képek: Getty Images Hungary)

fültisztítás karomvágás kutya fésülés kutya szemtisztító folyadék otthoni ápolás szemtisztítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!