hirdetés

Kutyád tappancsa túlságosan csúszik a padlón? Mutatjuk, hogyan segíthetsz rajta

László Enikő

2021. november 26

Bár aranyos látvány, amikor kutyád tappancsai négyfelé csúsznak egyszerre a parkettán vagy a csempén, számára ez kellemetlen élmény. Mutatjuk, hogyan segíthetsz rajta!

hirdetés

Bizonyára a legtöbb gazdi már látta kedvencét a padlón csúszkálni, ami lehet, hogy aranyos látvány, de az eb számára kevésbé komfortos. A következőkben mutatunk néhány olyan praktikát, ami által kedvenced tappancsai kevésbé fognak csúszkálni a parkettán vagy a csempén.

A lépcsőket is érdemes csúszásmentessé tenni.

A talppárnák közötti szőr kivágása

A mancsok csúszását az is okozhatja, hogy kedvenced talppárnái között túlságosan megnőtt a szőr. Így, ha kedvenced lép egyet, nem a talppárnáira lép, hanem a szőrszálakra, ami jóval csúszósabb felületet eredményez. A nyíráshoz kérheted szakember segítségét, vagy te magad is megpróbálhatod. A legfontosabb, hogy a műveletet egy tompa élű ollóval végezd, amivel nem okozhatsz sérülést kutyádnak. Ezt akkor kell megismételni, ha a szőr már kezdi elfedni a talppárnákat.

A következő videóban szakember mutatja be, hogy hogyan végezd el a műveletet:

A mancsok ápolása

A száraz, kirepedezett mancsok jóval könnyebben csúsznak bizonyos felületeken. A téli hónapokban pedig különösen fontos, hogy megfelelően ápold kutyád talppárnáit. Érdemes beszerezned olyan mancsápoló készítményt, ami hidratálja és rugalmasabbá varázsolja négylábú kedvenced mancsait. Ezáltal azok könnyebben tapadnak a különböző felületekhez.

Karmok vágása

Ha a csúszós padlóról van szó, a hosszú karmok csak nehezítik kutyád tapadását, hiszen az eb testsúlya sokkal inkább azokra helyeződik át, mint magukra a mancsokra. A kemény karmok pedig nem tudnak megkapaszkodni a csúszós felületeken. Emellett az ebek számára rendkívül kellemetlen, extrém esetben fájdalmas is lehet a túl hosszú karom. Ezért, ha észreveszed, hogy nem kopnak eléggé, ideje a manikűrnek. Ezt végezheted otthon is, de ha nem vagy biztos magadban, kérd szakember segítségét. Ebben a cikkünkben lépésről lépésre leírjuk, hogyan vágd kutyád karmait szakszerűen.

Az alábbi videóban kozmetikus mutatja be, hogyan kell levágni a kutyák karmát:

Szőnyeg esszenciális helyekre

Természetesen nem véletlenül van a legtöbb házban csempe és parketta. Hiszen ezeket egyszerű tisztítani, nem úgy, mint például egy padlószőnyeget. A legtöbb kutya a konyhában kap enni, ahol csempe van. Ha te is itt tálalod kedvenced napi betevőjét, tálja alá érdemes egy nagyobb, csúszásgátló, könnyen tisztítható (például műanyag) szőnyeget betenni, így evés közben nem éri az ebet kellemetlenség. Ha kutyád gyakran megfordul bizonyos helyeken, és ezeken a felületeken csúszik a lába, megfelelően rögzített szőnyegekkel segíthetsz rajta.

Nem mindennapi megoldások

Sokan ajánlják a csúszós padló problematika megoldására a zoknikat, cipőket kutyák számára. Bár ezek valóban hasznosak lehetnek, a legtöbb kutya kellemetlenül érzi magát bennük, így nem feltétlen biztos, hogy kedvenced rajongani fog az ötletért. Viszonylag újdonságnak számít a kutyáknak szánt, karomra húzható csúszásgátló. Ezek olyan anyagból készültek, amik segítik az ebeket a könnyebb tapadásban.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

(Képek: Getty Images Hungary)

csúszik a kutya lába csúszós padló karomvágás kutya mancsa kutya mancsápolás kutya talppárna

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!