hirdetés

6 érdekesség a kutya talppárnáiról: biológiai fagyállóként működnek

Buzgó Csilla

2021. február 23

Abban a legtöbb gazdi egyetért, hogy a tappancsok a kutya legédesebb testrészei közé tartoznak. Azonban nem csak elbűvölőek, nagyon hasznosak is az eb számára.

hirdetés

A kutyusok talpát rugalmas, elszarusodott bőrréteggel fedett párnák borítják, melyek ugyan strapabíróak, azért néha nekik is elkel az extra ápolás. Hogy miért? Íme, ennyi mindent tesznek az ebért nap mint nap!

Ellenállnak az időjárási viszontagságoknak

A talppárnákat vastag zsírszövet fedi, mely még a fagyos talajon sétálva is védi gazdáját. Az itt található artériák visszaszállítják a lehűlt vért a test többi részébe, ahol az újra felmelegedhet. Ezen sajátosságok a tudósok szerint arra engednek következtetni, hogy mielőtt a kutyák meghódították a melegebb égöveket, sokáig éltek hideg éghajlaton.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a forró felszíneket nem bírja a lábuk. Akárcsak az emberi bőr, képes hólyagosra perzselődni, ha túl sokáig érintkezik például aszfalttal kánikulában.

Verejtékmirigyeket rejtenek magukban

A talppárna belső rétegeiben található mirigyek hőségben izzadságot termelnek, így hűtik a kutyát, illetve óvják magukat a párnákat a kiszáradástól. Akárcsak az emberek, a kutyák sem kizárólag melegben izzadnak, hanem akkor is, ha idegesek.

Illatuk, akár a pattogatott kukoricáé

Fanatikus gazdiként valószínűleg belenyomtad már az orrodat kiskutyád ujjai közé, és konstatáltad, hogy milyen aranyos illatot áraszt ez a terület. A kutyus a földön járkálva rengeteg mikroorganizmust szed össze a talpával, ezek pedig a verejtékkel keveredve egyesek szerint popcorn vagy tortilla chips illatot kezdenek árasztani.

Gazdáik stresszlabdának használják őket

Hacsak nem valamilyen élősködő vagy fertőzés kínozza őket, az ebek hajlamosak idegességtől vezérelve nyalni, rágni talppárnáikat. Ez azonban tényleges fertőzéshez, gyulladáshoz vezethet, melynek tünetei a töredezett, repedezett bőr, a látható sérülések, kipirosodás, illetve súlyos esetben a sántítás. Tehát ha észreveszed kedvenceden, hogy ily módon vezeti le a stresszt, próbáld azt kiiktatni az életéből!

A kutyatalp anatómiája

A talpnak öt részét különböztetjük meg, ezek a:

A Karmok, melyekből 4 db helyezkedik el az ujjhegyeken. Színük az áttetszőtől a feketéig változhat. Segítik a talajhoz való tapadást, az ásást és a kapaszkodást.
B Az ujjak talppárnái, ezek tartják a karmokat. Ezek színe is sokféle lehet, például rózsaszín, fekete, krémszínű, szürkés, barnás vagy tarka.
C Mancsközép talppárna, melynek emberi megfelelője a tenyér vagy a talpközép. Ez tompítja a mozgásból eredő ütődéseket, védi az ízületeket és a csontokat, akárcsak egy jó futócipő.
D Farkaskarom, melynek funkciója igazából nincs, el is van csökevényesedve, mégis megmaradt az evolúció hajnaláról – ezért is nevezik így. Egyes fajtáknak, például a pireneusi hegyikutyának és a briardnak dupla farkaskarma van.
E Csuklópárna, mely a lábszáron helyezkedik el, és fékként funkcionál nagy sebességről történő megálláskor, illetve meredek lejtőn való közlekedéskor.

Egyes kutyák talpa úszóhártyás

Nem valamilyen mitológiai lénnyel keveredtek, egyszerűen csak arra tenyésztették ezeket a fajtákat, hogy a vízben dolgozzanak, ússzanak, illetve segítsék a vadászok munkáját. Ilyen például a portugál vízispániel, a tacskó és az újfundlandi.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya hidegben kutya mancsa piros kutya talppárna kutya talppárna gyulladás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!