hirdetés

6 ok, amiért a kutya hirtelen nem akar már sétálni menni: az évszak is számít

Hangai Lilla

2023. január 3 - Képek: Getty Images Hungary

Hiába enyhe az idei tél, megeshet, hogy ilyen körülmények között a kutyusoknak is inába száll a bátorságuk, ha ki kell merészkedniük egy sétára. Főleg kisebb testű, vagy rövid szőrű, idős blökik esetében gyakori ez a jelenség. Ám ha a kutyus egyik pillanatról a másikra irtózni kezd a sétától, annak más oka is lehet.

hirdetés

Egyszerű útmutatónk segítségével rájöhetsz, hogy kedvenced miért nem szeret elindulni veled sétálni és mutatunk néhány tippet arra vonatkozóan is, hogy mit tudsz ellene tenni.

1. Fázik

Egyre több didergő kutyust látunk városszerte sétálni, akik felkapkodják a mancsukat, nyalogatják a szájuk szélét és idegesen próbálnak a gazdi lábához bújni egy kis melegért. Mindig nagyon figyelj rá, hogy kedvenced ne fázzon a séták alatt, ez ugyanis naponta többször komoly stresszt hoz így az életébe.

Nem divatos úri hóbort a pulóver vagy a kabát, nyugodtan add rá, ha hidegre fordul az idő. Nemcsak a feszültségtől kíméled meg így, de a később kialakuló esetleges megbetegedésektől is. Ahogy a bevezetőben is említettük, a kistestű, rövid szőrű és szenior négylábúak különösen érzékenyek a hidegre. És nem csupán magára a hidegre, a csapadékra és a szélre is.

Azoktól a kutyusoktól, akik életük nagy részét a lakásban, jó melegben töltik el, nem várható el, hogy ugyan úgy reagáljanak a hidegre, mint őseik vagy az udvaron élő társaik. Ha neked jól esik a kabát, hidd el, neki is jól fog. Ha nem fog fázni, és ez okozta a séta iránt érzett újonnan kialakult ellenszenvét, akkor a probléma is megszűnik.

2. Ilyen a fajtája

Véletlenül sem szeretnénk általánosítani, de vannak olyan fajták, akik kevésbé rajonganak a sétáért, főleg, ha koruk már előrehaladott. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyedre jellemző lehet ezekből a fajtákból, de ha minden más eshetőséget megvizsgáltál és nem lehet a viselkedésnek más oka, akkor valószínűleg erről lesz szó.

Ilyen fajta lehet például az angol bulldog, a pomerániai törpecpicc, a basset hound, a mopsz, a shih tzu, a pekingi palotakutya, a nápolyi masztiff vagy a csivava. Ha kedvenced elvégezte a dolgát és türelmetlenül jelzi, hogy részéről vége a szórakozásnak, nem érdemes ellenkezni. Napi néhány rövid toalettszünettel és egy-egy rövid, lassú ütemű sétával eleget teszel a kötelességednek és a kutyus igényei is kielégülnek.

3. Idős

Az idős kor önmagában is elegendő ok lehet arra, hogy négylábú barátod már ne lelkesedjen annyira a séták iránt. Ha úgy látod, hogy már nehezen áll fel a helyéről és kis időbe telik, hogy mozgása simává és gördülékennyé váljon és a szokottnál is jobban keresi a meleg helyeket, lehetséges, hogy az idős korban gyakran megjelenő artritisz is akadályozza a mozgásban.

Ha úgy érzed, hogy ez állhat a háttérben, mindenképpen látogassátok meg az állatorvost, aki segít, hogy a tünetek elviselhetőbbek legyenek és a sétához is több kedve legyen. Ám erőltetni így sem szükséges. Ha fáradtnak látod és végzett a kisdologgal meg a nagydologgal, csak azért, mert a nagykönyv szerint még kellene a szabadban időt töltenetek, nem kell erőltetni.

4. Túlmozogta magát

A gazdi legjobb szándékai ellenére is megeshet, hogy túlmozgatja a kutyát és az egyszerűen csak fáradt, így nincs már kedve újabb sétára indulni. Ez megeshet olyan kutyákkal is, akiknek nagy a mozgásigénye, és olyanokkal is, akiknek kevésbé.

Ezért lényeges, hogy amennyire csak lehet, légy tisztában a fajta és saját kutyád igényeivel is a mozgás terén. Ha túlmozgattad, még ne ess emiatt pánikba! Egyszerűen csak át kell gondolni a jövőben a tréningek, a kirándulások, a futások és séták mennyiségét. Hagyd, hogy kedvenced kipihenje magát, addig pedig ragaszkodj csak a rövid wc szünetekhez.

5. Közbeszólnak az ösztönök

Ez főleg kölykök esetében tapasztalható, ugyanis a fiatal kutyáknak megvan az az ösztönük, ami az otthonuk közelében tartja őket. Ez a genetika egy úgynevezett biztonsági intézkedése, amely megakadályozza, hogy a kölykök elkóboroljanak. Ahogy érettebbé és függetlenebbé válnak, szívesebben mennek távolabb a bázisuktól is.

Abszolút nem kell emiatt aggódnod. Gyakoroljátok továbbra is a pórázon sétálást és gondoskodj a megfelelő szocializációról is. Majd látni fogod, hogy egyik pillanatról a másikra szűnik meg benne ez a gát, ahogy egyre magabiztosabb fiatalúrrá vagy hölggyé cseperedik.

6. Nem megfelelő szocializáció

Mielőtt egy kutya eléri a 14 hetes kort, meg kell ismertetni a külvilággal. Ez magában foglalja a különböző helyeket, embereket és más kutyákat is. A külvilággal való érintkezésnek minden esetben kíméletes eljárásnak kell lennie, hogy a kutyus megtanulja, hogy a „kint” is egy veszélytelen hely, amitől nem kell félnie. Ezért arra figyelj, hogy az első séták és kint töltött időszakok rövidek legyenek, tele pozitív impulzusokkal. Fontos a nyugalom, a sok dicséret, simogatás és jutalomfalat.

Azok a kölykök, akik nem érik el ezt a szocializációt, félhetnek a szabadban való tartózkodástól vagy annak bizonyos vonatkozásaitól, beleértve az embereket vagy más kutyákat. Ha ez a lépés kimaradt, mert például idősebb kutyát fogadtál örökbe, nincs veszve semmi, ugyanis a szocializációt bármilyen életkorban el lehet kezdeni, csak egy picivel nehezebb dolgod lesz. Sok időre és türelemre lesz szükséged, de biztosan mondjuk, hogy megéri, ugyanis adsz a kutyának egy teljesen új életet, amiben a félelem már nem játszik szerepet.

Ha a kutya a félelem, a fájdalom vagy a megszokás hiánya miatt nem szeret sétálni, arról itt olvashatsz bővebben.

aktív kutyafajták antiszociális kutya erdei séta fázik a kutya fél a kutya hideg hideg és kutya idős kutya sétáltatása kölyökkutya fejlődése kölyökkutya tanítása kutya fázik kutya hidegben kutya nem akar sétálni kutya ösztön kutya sétáltatás Budapest kutya sétáltatása pórázon kutya sétáltatása télen kutyasétáltatás lusta kutya ösztönök séta hidegben szocializáció szocializáció hiánya túlmozgatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink