hirdetés

Itt a tavasz, de miért rettentő káros hirtelen túlmozgatni a kutyát? Nem csak ízületi problémákat okozhat a jóakarat

László Enikő

2022. április 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ne várd el kedvencedtől, hogy fizikailag csúcsteljesítményt nyújtson, amint beköszönt a jó idő. Több hónapos inaktív életmód után a kutyád lehet, hogy hízott, veszített izomzatából és kissé merevek lettek az ízületei. Lassan vezesd be őt kedvenc szabadtéri tevékenységeibe. Kezdj rövid futásokkal és túrákkal, vagy gyengéd labdázással, frizbizéssel, amíg meg nem szokja a fokozott aktivitási szintet.

hirdetés

Télen a legtöbben szívesen maradnak a négy fal között, a meleg takaró alatt, és általában jóval kevesebbet mozognak, mint azt egy kellemes tavaszi napon tennék. Ilyenkor nemcsak az emberek, de a kutyák is kissé eltunyulnak, ami teljesen normális jelenség, persze egészséges keretek között. Tavasszal azonban újra lehet nagy sétákat tenni, kirándulni, kocogni és hatalmasakat játszani a természet lágy ölén. Azonban ahhoz, hogy ez kedvenced számára biztonságos legyen, ügyelni kell a fokozatosságra. Ellenkező esetben az eb sérülést is szenvedhet.

Egy kis odafigyeléssel számos probléma elkerülhető

Ha kedvenced a téli lustálkodás után hirtelen nagyon intenzív, megerőltető mozgásba kezd, annak súlyos következményei lehetnek, különösen idősebb korban. A bemelegítés, a fokozatosság és a lassú intenzitásnövelés rendkívül fontos. Ellenkező esetben ugyanis mozgásszervi megbetegedések, gerincbántalmak, esetleg porckorongsérv és az elülső keresztszalag szakadása is bekövetkezhet. Ezek pedig mind súlyos problémák, melyek akár műtéti beavatkozást is igényelhetnek.

Minden kutyánál javasolt, de főképp az idősebbeknél egy éves állatorvosi kivizsgálás, ahol a szakember megállapítja, milyen kondícióban van az eb. Lehet, hogy kedvenced ősszel még igazi atléta volt, de mivel a kutyák jóval gyorsabban öregednek nálunk, elképzelhető, hogy tavasszal már nem lesznek annyira fittek. Emellett izmaikat valamelyest újra kell építeni, ízületeiket pedig bejáratni. Fontos, hogy azt is figyelembe vedd, hogy kedvencedhez milyen mozgásformák illenek. Hiszen például egy angol bulldog számára nem feltétlen ideális a futás vagy a hosszú túrázás.

A fokozatosság fontossága

Nem szabad a téli pihenő után hirtelen nagy távokat futni és kirándulni. Eleinte csak tegyetek minden nap egy kicsivel nagyobb sétát, és mindig ügyelj a fokozatosságra. Lehet, hogy egyes kutyák a tél után is kirobbanó formában vannak, de a bemelegítés számukra is fontos. Ha az eb fizikoterápiára járt télen vagy akár most is, neki könnyebb dolga van, hiszen rendszeresen dolgoztatta izomzatát. Az idősebb ebek esetében a fizioterápia különösen javasolt mozgásforma.

Így támogathatod kedvenced egészségét

A fokozatosság elvének betartása mellett vitaminokkal és táplálékkiegészítőkkel is támogathatod kedvencedet. Az ízületvédők, porcerősítők hobbi és sportkutyák számára egyaránt hasznosak lehetnek, különösen ebben az időszakban, amikor újra intenzívebb mozgást végezhetnek a természetben. A vitaminok helyes adagolásáról kérd ki állatorvosod véleményét.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

egészséges testmozgás ízületvédelem kutya táplálékkiegészítő kutyával mozgás tavaszi veszélyek tavaszi vitaminpótlás testmozgás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink