Sántít a kutyád, és már nem szereti, ha megsimogatod? Az ízületi gyulladás tünetei és kezelése

Hangai Lilla, 2022. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák ízületi gyulladása, vagyis az artritisz egy degeneratív ízületi betegség, és messze a leggyakoribb. A blökik esetében is pont olyan kellemetlen, mint nálunk, embereknél. Ugyanakkor az ő esetükben is van néhány lehetőség, amivel enyhíthetsz a fájdalmukon.

A legtöbb kutya kényelmesen élhet hosszú éveket még a diagnózis után annak ellenére is, hogy ez a típusú betegség az idővel egyre romlik. Ám nem csak a már meglévő állapotot lehet kezelni, vannak módszerek a megelőzésre is.

Mi is pontosan az az artritisz?

Az artritisz az ízületek gyulladása, és sok kutya számára gyakori probléma, főként idősebb korban. Fájdalmat, kényelmetlenséget és merevséget okoz a végtagokban, vagy például a csípőben. Az ettől szenvedő kutyáknál az ízületen belüli porc elkopik vagy megsérül, ami a környező csontok összedörzsölődését okozza. Ez rendkívül fájdalmas lehet, és még jobban károsíthatja a porcot. A megnövekedett súrlódás közvetlen eredményeként új csont képződik az ízület körül, ami merevebbé és nehezebbé teszi a mozgást az állatok számára.

Mi okozza?

Általában nagyobb kutyáknál vagy idősebb egyedeknél jelenthet problémát, de az állapot már korai életkortól kezdve kialakulhat bármilyen fajtájú ebnél, csont- és ízületfejlődési problémák következtében. Érinthet egy ízületet, de akár többet is. A legtöbb esetben a rendellenes dörzsölődés hatására alakul ki, melynek okozói a következők lehetnek:

  • ízületi instabilitás (például ínszalagsérülés után)
  • a porc sérülése vagy rendellenes fejlődése
  • trauma által okozott károsodás (például törések, zúzódások)
  • a kor okozta elhasználódás

Mik lehetnek a tünetek?

Ezek az ebek általában vonakodnak a testmozgástól, megfigyelhető náluk a merevség és a sántaság is, főleg hosszabb pihenőidő után. Sűrűn nyalogatják a fájdalmas területet, ha hívják őket, lassabban jelennek meg, levertnek és kedvetlennek tűnnek. Elhúzódnak, ha simogatják őket, és ha hideg van, vagy nedves az időjárás, ezek a tünetek rosszabbra fordulnak.

Ha észleled ezeket a szimptómákat, ha csak néhányat is a listából, mindenképpen javasoljuk, hogy látogassátok meg az állatorvost, aki egy kivizsgálás után felállítja a diagnózist.

Kezelése

Sajnos az artritisz teljes mértékben nem gyógyítható, de a tüneteket és a fájdalmat már nagyon szépen lehet kezelni és enyhíteni, így kedvenced szinte teljes értékű életet is élhet.

Az embereken végzett kezelésekhez hasonlóan a kutyák kezelési tervei között is szerepelhet több különböző terápia egyidejű kipróbálása: táplálékkiegészítők, testtömeg-szabályozás (ennek akkor van jelentősége, ha túlsúlyos az eb), alacsony intenzitású testmozgás beillesztése a napi rutinba, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása, fizioterápia, masszázs és akupunktúra, valamint néha szükség lehet a műtétre is.

Megelőzése

A különösen aktív életvitelt élő és a nagytestű négylábúak esetében kiemelten fontos az ízületek épségét támogató étrendkiegészítő használata. Biztonságos és hatékony, ami nemcsak a fájdalom mérséklésére alkalmas, de javítja a már meglévő károsodást, és megelőzi a komolyabb veszteség kialakulását is.

A leggyakrabban használ étrendkiegészítők a glükózamin és a kondroitin. Mindkettő természetben előforduló vegyület, melyeket hosszútávon is biztonságosan lehet alkalmazni. A glükózamin enyhíti a gyulladást és gátolja a porc lebomlását, valamint elősegíti a helyreállításukat is. A kondroitin csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgékonyságot és mérsékli a gyulladás progresszióját. Számos ételből is hozzájuthat az eb, ilyen például a hal, a sertés, a szárnyasok és a szarvasmarha húsa is.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon