hirdetés

Sántít a kutyád, és már nem szereti, ha megsimogatod? Az ízületi gyulladás tünetei és kezelése

Hangai Lilla

2022. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák ízületi gyulladása, vagyis az artritisz egy degeneratív ízületi betegség, és messze a leggyakoribb. A blökik esetében is pont olyan kellemetlen, mint nálunk, embereknél. Ugyanakkor az ő esetükben is van néhány lehetőség, amivel enyhíthetsz a fájdalmukon.

hirdetés

A legtöbb kutya kényelmesen élhet hosszú éveket még a diagnózis után annak ellenére is, hogy ez a típusú betegség az idővel egyre romlik. Ám nem csak a már meglévő állapotot lehet kezelni, vannak módszerek a megelőzésre is.

Mi is pontosan az az artritisz?

Az artritisz az ízületek gyulladása, és sok kutya számára gyakori probléma, főként idősebb korban. Fájdalmat, kényelmetlenséget és merevséget okoz a végtagokban, vagy például a csípőben. Az ettől szenvedő kutyáknál az ízületen belüli porc elkopik vagy megsérül, ami a környező csontok összedörzsölődését okozza. Ez rendkívül fájdalmas lehet, és még jobban károsíthatja a porcot. A megnövekedett súrlódás közvetlen eredményeként új csont képződik az ízület körül, ami merevebbé és nehezebbé teszi a mozgást az állatok számára.

Mi okozza?

Általában nagyobb kutyáknál vagy idősebb egyedeknél jelenthet problémát, de az állapot már korai életkortól kezdve kialakulhat bármilyen fajtájú ebnél, csont- és ízületfejlődési problémák következtében. Érinthet egy ízületet, de akár többet is. A legtöbb esetben a rendellenes dörzsölődés hatására alakul ki, melynek okozói a következők lehetnek:

  • ízületi instabilitás (például ínszalagsérülés után)
  • a porc sérülése vagy rendellenes fejlődése
  • trauma által okozott károsodás (például törések, zúzódások)
  • a kor okozta elhasználódás

Mik lehetnek a tünetek?

Ezek az ebek általában vonakodnak a testmozgástól, megfigyelhető náluk a merevség és a sántaság is, főleg hosszabb pihenőidő után. Sűrűn nyalogatják a fájdalmas területet, ha hívják őket, lassabban jelennek meg, levertnek és kedvetlennek tűnnek. Elhúzódnak, ha simogatják őket, és ha hideg van, vagy nedves az időjárás, ezek a tünetek rosszabbra fordulnak.

Ha észleled ezeket a szimptómákat, ha csak néhányat is a listából, mindenképpen javasoljuk, hogy látogassátok meg az állatorvost, aki egy kivizsgálás után felállítja a diagnózist.

Kezelése

Sajnos az artritisz teljes mértékben nem gyógyítható, de a tüneteket és a fájdalmat már nagyon szépen lehet kezelni és enyhíteni, így kedvenced szinte teljes értékű életet is élhet.

Az embereken végzett kezelésekhez hasonlóan a kutyák kezelési tervei között is szerepelhet több különböző terápia egyidejű kipróbálása: táplálékkiegészítők, testtömeg-szabályozás (ennek akkor van jelentősége, ha túlsúlyos az eb), alacsony intenzitású testmozgás beillesztése a napi rutinba, nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása, fizioterápia, masszázs és akupunktúra, valamint néha szükség lehet a műtétre is.

Megelőzése

A különösen aktív életvitelt élő és a nagytestű négylábúak esetében kiemelten fontos az ízületek épségét támogató étrendkiegészítő használata. Biztonságos és hatékony, ami nemcsak a fájdalom mérséklésére alkalmas, de javítja a már meglévő károsodást, és megelőzi a komolyabb veszteség kialakulását is.

A leggyakrabban használ étrendkiegészítők a glükózamin és a kondroitin. Mindkettő természetben előforduló vegyület, melyeket hosszútávon is biztonságosan lehet alkalmazni. A glükózamin enyhíti a gyulladást és gátolja a porc lebomlását, valamint elősegíti a helyreállításukat is. A kondroitin csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgékonyságot és mérsékli a gyulladás progresszióját. Számos ételből is hozzájuthat az eb, ilyen például a hal, a sertés, a szárnyasok és a szarvasmarha húsa is.

akupunktúra állatorvos artritisz betegség betegség jelei betegség tünetei egészséges testmozgás egészséges testsúly glükózamin gyógykezelés ízületi gyulladás ízületi probléma ízületvédelem izületvédő kondroitin kutya ízületi gyulladás jelei kutya ízületi gyulladása kutya műtét kutya porcerősítő kutya porckopás tünetei kutya táplálékkiegészítő legjobb ízületvédő kutyáknak megelőzés nagytestű kutya porckopás túlsúlyos kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink