hirdetés

Mire jó a fizioterápia? Kutyád újra fájdalommentesen mozoghat!

László Enikő

2021. december 28

A rehabilitációs terápiák ma már a kutyák számára is elérhetőek. Számos oka lehet annak, hogy egy négylábúnak szüksége lehet efféle kezelésekre. Legyen az időskori, trauma általi vagy veleszületett probléma. Bemutatjuk, milyen fizioterápiás kezelések állnak az ebek rendelkezésére.

hirdetés

A fizioterápiás kezelések egyáltalán nem nevezhetők úri huncutságnak. Teljesen érthető, hogy egy felelős gazda nem gyógyszerekkel szeretné tömni kedvencét, hanem természetesebb, olykor hatásosabb, egészségesebb utat keres. Legyen az szinte bármilyen fizikai probléma, mára több megoldás is létezik a kutyák kezelésére. Sőt, a jó kondícióban lévő ebek számára is ajánlott egy kis torna.

Az egyensúlyérzéket javító eszközök munkakutyák számára ideálisak.

A sokrétű fizioterápia

Fizioterápiás kezelésekre leggyakrabban olyan ebeket visznek, akiket baleset, sérülés ért. Az esetleges műtét (például patella) utáni felépülést jelentősen felgyorsítja néhány kezelés. De egészséges kutyák is járhatnak bizonyos terápiákra, hogy megfelelő kondícióban legyenek. Az első alkalom egy állapotfelméréssel indul, ahol a szakértő meghatározza, milyen kezelés lenne a leghatásosabb kedvenced számára. Ennek megfelelően az árak eltérőek lehetnek. Általában alkalmanként 3-10.000 forintig terjedő skálán mozognak.

Mire jó a fizioterápia?

Hidroterápia

A hidroterápia nevéből adódóan vízben történő kezelés. Ez azért nagyon hasznos az állat számára, mert a vízben nem, vagy csak minimálisan terheli lábait súlyával. A kezelés történhet medencében, ahol jellemzően fél órát úsznak a kutyák, vagy vízben lévő futószalagon váltott tempóban sétálnak. Egyes ebek kifejezetten élvezik a kezelést, ami fájdalommentes és rendkívül jó hatással van egészségükre. Műtét utáni rehabilitációra, neurológiai és mozgásszervi problémák kezelésére kifejezetten ajánlott. A túlsúlyos kedvenceknek segít a testsúly csökkentésében, a munkakutyák számára pedig remek kiegészítő edzés.

A hidroterápia során gyakran a kutya egy vízalatti futószalagon sétál.

Termoterápia

A termoterápia a hideg-meleg hőhatással dolgozik. A kutya szervezetében zajló folyamatokat ezzel befolyásolni lehet. A túlfeszült izmokra, fájdalomcsillapításra, keringés fokozására ajánlott az efféle kezelés. Otthon egy melegvizes törölközővel te is kipróbálhatod a technikát, de ügyelj, nehogy az túl forró legyen és megégesse kedvencedet. Emellett az is fontos, hogy ha kutyádnak műtéte volt, csak a beavatkozás után 72 órával alkalmazd rajta a meleg borogatást.

Ultrahangterápia

Ízületi, izom- és ínproblémákra, mozgásszervi bántalmakra, hegszövet kezelésekre ajánlott az ultrahangos terápia. Az emberi fül által nem hallható ultrahang mechanikai rezgései hővé alakulnak át. Ezáltal alkalmasak fájdalomcsillapításra, gyulladás csökkentésére, görcsoldásra, hiszen nagyszerűen ellazítják a kötött, merev izmokat. Éppen ezért olykor gyógymasszázs előtt alkalmazzák.

Gyógytorna

A fizioterápián belül a különböző gyógytornák a legnépszerűbbek. A kezelés legtöbbször egyensúlyérzéket javító eszközök alkalmazásával történik. Ez az úgynevezett balance tréning, amikor az ebnek egy kifejezetten erre a célra fejlesztett instabil tárgyon kell állnia, egyensúlyoznia. Ezzel erősíti ízületeit, ínszalagjait, fejleszti végtagjai koordinációját. Ortopédiai problémák, neurológiai betegségek, műtétek után jelentősen gyorsítható vele a felépülés. Egészséges kutyáknak is ajánlott, hiszen fejleszti a mozgáskoordinációt, a fizikumot és persze a négylábú-gazda kapcsolatot is.

A balance tréning során a kutyának egy instabil eszközön kell egyensúlyoznia.

De a masszázs, a manuálterápia is egyre népszerűbb kezelési mód. Ez jelentősen eltér a simogatástól, nyomkodástól. Éppúgy, ahogy az embereknél. A szakember pontosan tudja, mely mozdulatokat hogyan kell végrehajtania annak érdekében, hogy az állat ellazuljon, fájdalma csökkenjen. Emellett az emésztés javítására, nyugtatásra, vérkeringés, idegrendszer, tápanyagbeépülés javítására, fokozására is alkalmas.

A nyújtás, azaz a stretching olyan ebek számára ajánlott kezelés, akik végtagjai állandó feszülésben vannak, túlterheltek. Ebből következően az izmok megrövidülnek és az eb idővel akár sántítani is kezdhet, nem használja lábát. Sérülések esetén kiemelten fontos, hogy nyújtsák a kutyák lábát, ellenkező esetben akár izomsorvadás is bekövetkezhet. Ez különösen azokat az ebeket veszélyezteti, akik nem érzik egy végtagjukat, ezáltal nem is használják azt (például gerincsérülés, porckorongsérv). Fontos, hogy szakember végezze a gyakorlatokat kedvenceden, hiszen akár árthat is a kutyának, ha túlságosan nagy erővel nyújtják izmait.

TENS kezelés, elektroterápia

A TENS mozaikszó (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) bőrön keresztüli elektromos idegingerlést jelent. Rendkívül jó fájdalomcsillapítási módszer, gyakran használják gyógytornák mellé kiegészítésnek. Javítja a keringést, a sejtek anyagcseréjét és csillapítja a fájdalmat. Oldja a stresszt, a fáradtságot, erősíti és lazítja az izmokat. Gerincsérülések, bénulás, migrén és ideg- és ízületi fájdalom, traumatikus sérülések (ficam, törés, égés) után javasolt az elektroterápia. Munkakutyáknál segíti a regenerálódást, izomlazítást.

Elektroterápia.

Bioptron lámpa, fényterápia

A polarizált fény hatására nő a sejtek aktivitása, ezzel fokozva a szervezet működését. A Bioptron lámpa célzottan behatol a szövetek mélyebb rétegeibe, az elnyelt fényenergia pedig kémiai változásokat fejt ki. Csökkenti a fájdalmat, a gyulladást, erősíti az immunrendszert és felgyorsítja a sérülések gyógyulási folyamatait. Színes lencsékkel fokozni lehet a hatást, ugyanis mindegyik szín más-más problémára jó. A meleg, pirosas színeknek vérfokozó, élénkítő hatása van. A hideg, kékes, zöldes színek nyugtatásra, fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre lehet alkalmas.

Lézerterápia

A lézer már régóta jelen van a humán és állatgyógyászatban egyaránt. Kutyákon leggyakrabban mozgásszervi problémák esetén használják, de akár fülgyulladás, bűzmirigyproblémák fennállásakor is alkalmazható. Az eljárás fájdalommentes és mellékhatásokkal sem jár. A kezelés felgyorsítja a szervezet műtét utáni regenerálódását, csökkenti a fájdalmat, sebkezelésre, törésre, ficamra, ízületi és neurológiai problémákra is alkalmazható.

Lézerterápia.

Mágnesterápia

A BEMER (Bio Elektro-Mágneses Energia Reguláció) nevű készülék mágneses mezőt hoz létre és ennek hatására javul az állat keringése. A mágnesterápia serkenti a szervezet öngyógyító folyamatait, keringését, emellett pedig teljesen kockázatmentes. A kezelés során a kutyának csupán egy matracon kell feküdnie. A terápia serkenti az anyagcserét, a vérkeringést és csökkenti a fájdalmat, gyulladást. Lazítja az izmokat és gyorsítja az ödémák felszívódását. Gyakran alkalmazzák idős, nehezen mozgó, reumatikus problémákkal küzdő állatokon.

Mágnesterápia.

Látható tehát, mennyiféle kezelés áll kedvenced rendelkezésére. A fizioterápia számos problémára jó, nagymértékben növelheti beteg, rehabilitációra szoruló kutyád életminőségét. Egyes esetekben a lebénult négylábúak akár újra járni is képesek a terápia után.

(Képek: Getty Images Hungary)

alternatív gyógymódok bénulás elektroterápia fájdalomcsillapító fényterápia fizioterápia gyógytorna kutyáknak hidroterápia idős kutya ízületi gyulladás kutya betegségei kutya izmai lézerterápia mágnesterápia masszázs műtét rehabilitáció súlycsökkenés termoterápia ultrahangterápia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink