hirdetés

Sántít kistestű kölyökkutyád? Lehet, hogy Perthes-kórban szenved

László Enikő

2021. november 22

A kutyák sántításának sokféle oka lehet. A kistestű egyedeknél a patellaficam mellett a Perthes-kór is okozhat mozgással kapcsolatos nehézséget, és a tünetek legtöbbször fiatal korban jelentkeznek.

hirdetés

Különösen kistestű, fiatal kutyánál előforduló sántítás esetén gyanakodhatsz a Perthes-kórra. Ez az örökletes betegség jellegzetes tünetekkel jár, de az állatorvos csak röntgenfelvétel alapján tud csak biztosat mondani.

Mi az a Perthes-kór?

Egy örökletes betegség, ami csak kistestű kutyáknál fordul elő, jellemzően 5-12 hónapos korban. A beteg példányokat ki kell zárni a tenyésztésből, hiszen továbbadhatják kölykeiknek. A kór a combcsontban jelentkezik, ahol vérellátási zavar alakul ki. Ekkor a combcsontfej lényegében elhal, ami által a kutya csak igen nehezen lesz képes mozogni. A vérellátás megszűnésével a környező szövetek elhalhatnak, és műtéti beavatkozásra lesz szükség a fájdalom megszüntetéséhez.

Mik a tünetek?

A kutya sántítása intő jel. Ha kedvenced fokozatosan egyre jobban sántít, egyre kevésbé terheli egyik hátsó lábát, az lehet a Perthes-kór tünete. Az állapot jellegzetessége, hogy fájdalomcsillapítók hatására sem javul. A kutya nehezen kel fel, lépcsőzik, gyakran sántít, futás közben pedig hátsó lábaival egyszerre ugrik, nagy a valószínűsége, hogy Perthes-kórban szenved. Eleinte a sántítás néha alább hagyhat, ritkábban fordulhat elő, idővel azonban állandóvá válik, mivel súlyosbodik. Az ebek hajlamosak az érintett területet nyalogatni, rágni, a fájdalom miatt pedig letargikusak, kedvtelenek lehetnek és akár étvágyuk is csökken.

Hogyan lehet orvosolni?

Ha kedvenced sántít, elsősorban vizsgáld meg mancsait, nem csípte-e meg valami, esetleg nem bújt-e meg egy toklász a mancsában. Amennyiben semmi ilyet nem látsz, mindenképp fordulj orvoshoz, hiszen a probléma kezeletlenül csak súlyosbodni fog. Emellett pedig kutyád erős fájdalmat is fog érezni. Az állatorvos a vizsgálat után röntgenfelvétel segítségével tudja biztosra mondani, ha az eb Perthes-kórban szenved. Előrehaladott esetben a csont jelentős mértékben elkopik, a környező szövetek pedig elhalnak.

A betegség tünetei fájdalomcsillapítókkal ideig-óráig enyhíthetők, de a teljes gyógyuláshoz mindenképpen műtétre van szükség. Mivel az eb életminőségét a folyamatos fájdalom és mozgásproblémák jelentősen rontják, erre lehetőleg minél hamarabb kell sort keríteni. A beavatkozás során az orvos eltávolítja a problémás területet, amit combcsontfej resectionak neveznek. A hiányzó darabot a kötőszövet pótolja ki, egy álízületet létrehozva. A felépülés után a páciens nem fog többé fájdalmat érezni, valamint sántítani sem. A rehabilitációt fizioterápia, torna és hidroterápia is elősegítheti. Ezek igen nagy szerepet játszanak a kutya gyorsabb felépülésében, hiszen fontos, hogy megfelelő izomzattal rendelkezzen, illetve mozgassa, használja csípőjét. A műtétből való felépülés időigényes, azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvenced minőségi életet éljen.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kistestű kutya kutya betegségei kutya sántítás perthes-kór

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink