hirdetés

Patellaficam kutyáknál: ezekre a jelekre figyelj, ha kistestű kedvenced sántít

László Enikő

2021. szeptember 18

A patellaficam a kistestű kutyák gyakori problémája, amit az esetek döntő többségében csak műtéttel lehet korrigálni. Ha kedvenced gyakran ugrál három lábon, előfordulhat, hogy ez áll a háttérben.

hirdetés

Patellaficam, más néven térdkalácsficam akkor következik be, amikor a kutya térdkalácsa (patella) a combcsont árkában elmozdul, kificamodik normál anatómiai helyzetéből. Ez egyik leggyakoribb térdízületi rendellenesség kutyáknál. Ha az állat hátsó lábának izmai ellazulnak, a térdkalács visszaáll eredeti helyzetébe. Ez az oka annak, hogy a legtöbb ilyen problémával küzdő kutya néhány percig feltartja a hátsó lábát, majd később teljesen normálisan jár.

Patellaficammal műtött csivava.

Tünetek

A patellaficam tünetei a probléma előrehaladottságától is függenek. Intő jel, ha az eb gyakran jár vagy áll három lábon, majd percekkel később látszólag már semmi baja sincs. A sántítás főleg akkor jelentkezik, amikor a kutya ugrál vagy fut. A térdkalács kifordulásakor – a betegség súlyosságától függően – felsír vagy csak bármiféle egyéb reakció nélkül hirtelen három lábra vált.

Kiváltó okok

Az esetek többségében a probléma genetikai eredetű, örökletes. Ilyenkor általában az okozza a gondot, hogy az árok, amibe a térdkalács illeszkedne, nem elég mély. De a térdszalagok megnyúlása, nem megfelelő hossza vagy csípőficam is kiválthatja a problémát. Mivel ezt megakadályozni nem lehet, a korai felismerés rendkívül fontos. Néhány esetben trauma hatására is kialakulhat patellaficam, ilyenkor általában a térdszalagok sérülésére vezethető vissza az ok.

Legveszélyeztetettebb kutyák

Az állapot leggyakrabban a kistestű kutyafajtáknál fordul elő, mint például a yorkshire terrier, pekingi palotakutya vagy a csivava. A nőstény kutyák esetében másfélszer gyakrabban alakul ki a probléma.

Diagnózis

Az állatorvos könnyen ki tudja tapintani, hogy patellaficam áll-e a rendszeres, időszakos sántítás hátterében. Ezt követően röntgenre is sor kerülhet, ami iránymutatást ad ahhoz, hogy pontosan milyen műtéti beavatkozás szükségeltetik.

Kezelés

A térdkalács diszlokációjának gyógyszerrel való kezelése általában nem hatékony. A legtöbb esetben a sebészeti beavatkozás az egyetlen, amivel helyrehozható a probléma. Műtéttel korrigálható a térdkalács mozgása, mélyíthetik az árkot, illetve egyes esetekben rögzítik a térdkalácsot.

Egy állatorvos hamar kitapintja, problémás-e a térd.

A kezelési eljárás attól is függ, mennyire súlyos a probléma. Azonban, ha ez elmarad vagy későn ismerik fel a betegséget, a baj csak súlyosbodik, aminek következtében szalagszakadás vagy krónikus ízületi gyulladás, porckopás léphet fel.

A műtét után az állatorvos fájdalomcsillapítókat ad az ebnek, amit hét napon át kell szednie. A teljes gyógyulás általában hat hetet vesz igénybe. Ezen idő alatt az állat nem ugrálhat, lépcsőzhet, nem terhelheti nagymértékben lábait. Egy héttel a műtét után azonban fokozatosan elkezdhet sétálni. Emellett arra is ügyelni kell, hogy a kutya ne nyalogassa a seb helyét, és ne rágja a varratot! Az állatorvosok gyakran tanácsolják a műtét után a fizio- vagy hidroterápiát is a kedvenceknek.

Megelőzés

A patellaficam egyetlen megelőzési módja, ha a tenyésztő teszteli kutyáját, és kizárja a tenyésztésből a problémás egyedet.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei kutya sántítás patella patella ficam térdkalács ficam térdkalácsficam

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink