hirdetés

Vállízületi diszplázia kutyáknál: rendszeres sétával enyhítheted a tüneteket!

Ferenczi Deborah

2022. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

A vállízületi diszplázia kutyák esetében a vállízületet alkotó karcsont fejének és a lapocka ízületi részeinek nem megfelelő illeszkedéséből eredő, legfőképpen genetikailag öröklődő betegség. Fennállása közben az illeszkedési hiba miatt tulajdonképpen állandóan részleges ficam van jelen, ami ízületi porckopásokkal, lerakódásokkal jár.

hirdetés

A váll betegségei közé tartoznak az ízület más jellegű, minden esetben örökletes hajlamot mutató kóros állapotai is. Ezek az esetek nagy százalékában komoly fájdalmat és részben mozgáskorlátozottságot is okoznak. Amennyiben ennek tüneteit tapasztalod, érdemes minél hamarabb állatorvoshoz fordulnod.

A vállízületi diszplázia előfordulása

Nincs olyan specifikus kutyafajta, aki különösen hajlamos lenne az adott betegségre. Valójában bármely ebnél jelentkezhet a kór, mivel genetikailag öröklődő, és nem külső hatás folytán jön létre. Ha mégis kiemelnénk, mely kutyákra jellemző a leginkább, akkor a beagle, uszkár, angol és francia bulldog, havagnase, tacskó és a berni pásztor kerülne említésre. A válldiszplázia kistestű kutyák esetén akár tünetmentes is maradhat, de okozhat vállízületi sántaságot is, ami bizony komoly mozgáskorlátozottsággal jár.

A betegség tünetei

Korai tünetei között előfordulhat akár sántaság 8-10 hónapos kutya esetében, de gyakoribb az idősebb korban jelentkező, vállízületi ficamhoz vagy ízületi kopáshoz társuló időskori válldiszplázia. Fontos tudni, hogy az előszűrését 9 hónapos korban, végleges szűrését pedig 1 éves kor után végzik el az állatorvosok. Amennyiben jelentkeznek a betegség tünetei, röntgenvizsgálattal figyelik meg a vállízület illeszkedését, ficamodását. Teljes ficam esetében műtétileg stabilizálják az ízületet. Az időskorban jelentkező vállficam esetén a műtéti kockázat miatt inkább a gyógyszeres kezelés ajánlott. Amennyiben az nem segít a helyzeten, megoldás lehet a vállízület műtéti bemerevítése is.

Egészen fiatal kutyáknál is jelentkezhet

A betegség első tünetei általában olyan 7-9 hónaposan kezdődnek, méghozzá az elülső végtag sántaságának formájában. Abban az esetben számít diagnosztizáltnak, ha a röntgenfelvételen a vállcsont ízületi felszínének hátulsó területén porcleválás jelei láthatóak. A betegség általában műtétileg eredményesen kezelhető a levált porcrész eltávolításával.

A vállízületi diszplázia kezelése

Annak érdekében, hogy ne romoljon tovább a helyzet, kutyád testsúlyát a fajtájára jellemző ideális szinten kell tartani. Emellett ajánlott szakember véleményét kikérni arról, hogy ezek után milyen mozgásformát érdemes végeznie az állatnak. Kerüld a túlterhelést, ha elfáradt a kutya, ne erőltesd a továbbiakban az adott mozgást. Ugyanakkor az is nagyon káros, ha csak a kanapén fekszik, ugyanis ez könnyen vezethet elhízáshoz, ami csak még inkább felerősíti az amúgy is fennálló problémát.

Csökkenthető a fájdalom?

A még fiatalkorban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető gyógyszeres kezeléssel, illetve a megfelelően átalakított, specifikusan diszpláziára kitalált táplálkozás és mozgásprogram segítségével. A súlyosabb eseteknél általában a műtét megoldást tud nyújtani. Fontos kihangsúlyozni, hogy a helyes táplálással és mozgatással a már meglévő diszplázia súlyossága csökkenthető.

betegség tünetei diszplázia kutya diszplázia szűrés kutya sántítás válldiszplázia vállízületi diszplázia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!