hirdetés

Bichon havanese fajtaleírás: a tökéletes, kompakt társasági kutya

László Enikő

2021. április 26

A bichon havanese egy élénk, játékos és emberszerető öleb. Tökéletes társ bárki számára, hiszen könnyen kezelhető, szinte teljesen problémamentes, kedves négylábú.

hirdetés

A havannai pincs, más néven bichon havanese népszerűségét leginkább kedves, szeretetteljes jellemének köszönheti. Kompakt mérete révén lakásban való tartásra is ideális. Bohókás természetének és aranyos küllemének köszönhetően nem csoda, hogy sokan nem tudnak neki ellenállni. A bichonok (pincsek) családjába számos különálló fajtát sorolnak. Közös bennük, hogy mindannyian ölebek, társasági kutyák, akik egykoron arisztokrata udvarokban éltek. A legelterjedtebb közülük a havanese, de ide tartozik még a bichon frisé, a bichon bolognese, a máltai selyemkutya, a kis oroszlánkutya, a coton de tuléar és az orosz bolonka is.

Eredete

A fajta eredetére utal neve, ugyanis szelektált tenyésztésük Kuba fővárosában, Havannában kezdődött az 1700-1800-as években. Gyökerei azonban ennél régebbre nyúlnak, feltételezhető ősei között lehettek uszkárok, bolognai pincsek, máltai selyemkutyák vagy vízispánielek. Egyesek szerint a közvetlen előde a mára már kihalt Blanquito de la Habana, azaz Havanna kicsi fehér kutyája. A Kolumbusznak köszönhetően megalakuló hajózási útvonalak létrejötte is elősegítette a fajta elterjedését, így juthattak el a kompakt kiskutyák kontinensről kontinensre.

A havanese főképp a gazdagok körében számított kedvelt társasági kutyának. Sokáig a fehér bundájú egyedeket preferálták, a 20. század végéig Európában a fekete szín nemkívánatosnak számított. A kubai forradalom miatt azonban az egész állomány jelentősen megcsappant. Összesen tizenegy kutyáról lehetett tudni, hogy gazdáik Amerikába emigráltak velük. Ők a Perez és a Fantasio családhoz tartoztak. Senor Barba Costa Ricában telepedett le, ahol sikeresen életben tartotta és tenyésztette a fajtát több mint tíz éven át. De Amerikában is kezdett elterjedni a kedves havanese. Feltehetően minden ottani havannai pincs visszavezethető a fent említett tizenegy ebhez. A külföldi népszerűség ellenére hazájában már nem kedvelték a havanese-t, mert a fajtatiszta az ebeket az uralkodó osztály örökségének tekintették. Ennek okán igyekeztek minél több példányt megsemmisíteni.

A havanese lassan a világ minden pontján népszerű családi kutyává vált. Magyarországra az első két példányt, Danit és Dorkát 1988-ban hozták be Moszkvából. A fajta itthon is nagyon kedvelt, ahogyan számos más országban is. Az egyetlen kubai fajta, a havanese rajongója volt például Viktória királynő és Charles Dickens is. Külföldi források szerint a havanese génállománya a 70-es és 80-as évek környékén kibővült az orosz és magyar példányok tenyésztésbe való bevonásával. Érdekesség, hogy hazánkban a bichon havanese-t tíz évvel korábban regisztrálták a toy fajtacsoport teljes értékű tagjaként, mint Amerikában, ahol jóval elterjedtebb kutyának számított.

Fajtastandard

A havannai pincs a bichon család legnagyobb méretű tagja. Ennek ellenére marmagassága így is 21-29 cm. Testtömege 4-7 kg. Szőrzete vastag, puha, selymes tapintású. Lehet enyhén hullámos, egyenes, de akár göndör is. Színe igen változatos, a kutyáknál elfogadott valamennyi színkombináció megengedett. Például lehet vörös, fekete-fehér, fekete-cser, fekete vagy szürke is. Járása vidám, könnyű és rugalmas. Szemei sötétek, mandulavágásúak. Fülei a fejhez simulva lelógnak. Mellső végtagjai valamivel rövidebbek a hátsóknál. Farka magasan hordott, selymes szőrzettel borított. Várható élettartama 13-15 év.

Jelleme

A bichon havanese egy igazi kompakt társasági kutya. Minden megvan benne, ami csak kellhet ahhoz, hogy az ember legjobb barátjává váljon. Kedves, játékos, ragaszkodó társ, aki nagyon tud szeretni. Mindig jókedvű, ami bizony ragadós. Bármikor kapható egy kis játékra, de nem igényel rengeteg mozgást. Intelligens, pozitív megerősítéssel könnyen tanítható. Szereti a ráirányuló figyelmet, amit ha nem kap meg, azonnal jelez. Nyitott, barátkozó típus, aki mellett biztosan nem unalmas az élet. Éber, mindig tudni akarja, mi történik, és nem szereti, ha kimarad a családi programokból. Rendkívül mozgékony, ezért akár kiváló sport lehet számára az agility. Egy igazi energiabomba, aki azonban nem bánja, ha néha a kanapén kell henyélnie.

Ideális környezet

Ez az apróság remekül érzi magát a kisebb lakásokban is. Nincs szüksége hatalmas kertre, azonban biztosan nem bánja azt sem, hiszen igen aktív. Energikussága ellenére nincs kiemelkedően nagy mozgásigénye. Ezért akár idősek számára is rendkívül jó társ lehet, de gyerekekkel is szépen eljátszik.

Ápolás

A havannai pincs szőrzete rendszeres ápolásra szorul. Bundája meghagyható hosszúra, ám manapság sokan a praktikusabb, rövid fazont kedvelik. A lobogó szőrzet ugyanis sok mindent magába gyűjt a séták során, amit mindig ki kell fésülni. Ha a rövid stílust kedveli a gazda, akkor viszonylag gyakran ajánlott kozmetikázni. Szőre filcesedésre hajlamos, ezért sűrűn ajánlott fésülni. A szemeket és a füleket mindig tisztán kell tartani, a karmokat pedig levágni, ha túlságosan hosszúra nőnének.

Gyakori egészségügyi problémák

A felelős tenyésztőtől vásárolt havanese egészséges fajtának számít. A kistestű kutyákra jellemző patellaficam és a progresszív retina atrófia nevű szembetegség (ezek genetikai tesztekkel szűrhetők) fenyegetheti. Ha a szőr nincsen megfelelően ápolva, bőrbetegség is kialakulhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

bichon bichon havanese havannai pincs kistestű kutya öleb társasági kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!