hirdetés

Hogyan ápold helyesen kutyád fülét és szemét? A legfontosabb tudnivalók

László Enikő

2020. október 26

A kutyák szemének és fülének ápolása és rendszeres tisztítása nagyon fontos feladat. Több betegség is könnyedén megelőzhető általa.

hirdetés

Valljuk be, a kutyák nem feltétlenül szeretik, ha gazdájuk a füleiket vagy szemeiket piszkálja. Ám ha kölyökként hozzászoktatják őket ehhez, akkor felnőtt korukra már megszokják, nem ellenkeznek. Az esetleges gyulladások, fertőzések elkerülése érdekében pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsd kedvenced szemeit és füleit egyaránt.

Fürdetéskor ügyelj, hogy a szemekbe és a fülekbe ne kerüljön víz vagy sampon.

A fülek tisztítása

Különösen a lógófülű, hosszúszőrű fajtáknál van ennek kiemelten fontos szerepe. Az ő hallójáratuk kevésbé tud szellőzni, a szőrszálakon pedig könnyebben megtapad a fülzsír. De akkor is szükséges a rendszeres karbantartás, ha nem ilyen kutyád van. A felesleges szőrt el kell távolítani a hallójárat közeléből, ehhez kérheted kozmetikus segítségét is. Ezáltal megfelelő módon tud szellőzni a fül, megelőzve a fertőzéseket, gombásodást. De itt nem ér véget a feladat.

A basset hound szeme és füle is igen érzékeny a fertőzésekre.

Nagyon fontos, hogy finoman bánj a fülekkel, hiszen érzékeny területről van szó. Ha még nincs sem neked, sem kutyádnak rutinod benne, érdemes jutalomfalatokkal motiválni kedvencedet, hogy hagyja magát. Óvatosan, vizes vattapamaccsal törölgesd át a fül belsejét, ügyelve arra, hogy ujjad ne menjen túl mélyre. Fültisztító pálcikával ne próbálkozz, mert könnyen sérülést okozhatsz vele az ebnek. Léteznek kifejezetten kutyák számára gyártott készítmények, amik a víznél hatásosabban tisztítanak, jobban oldják a fülzsírt. Érdemes hetente egyszer elvégezni a műveletet, így sok problémát megelőzhetsz.

Mikor van baj?

Ha kedvenced füle furcsa szagot áraszt, gyakran vakarja vagy rázza a fejét, előfordulhat, hogy gyulladás a probléma. A kipirosodott fülek ennek egyértelmű jelei, de a hosszúszőrű fajtáknál ezt nehezebb megállapítani. Okozhatja egyszerű allergia is, de igen gyakori betegség a bakteriális vagy gombás fertőzés és fülatka is. A vakarózást, fejdörzsölést okozhatja a felhalmozódott fülzsír is, ezért fontos a rendszeres tisztítás. Emellett az alapos átvizsgálás is szükségszerű, hiszen a toklász is könnyen belefúródhat a puha kutyafülbe. Ha kedvenceden a fenti tüneteket észleled, keresd fel vele az állatorvost.

A kutya szemei

A szemek igen érzékenyek, könnyen sérülnek, ezért nagyon óvatosan és körültekintően tisztítsd őket. Néhány fajta hajlamos a nagyobb mennyiségű könnyezésre, ami elszínezheti a szem körül lévő szőrt. Ez különösen a fehér színű kutyáknál szembetűnő. Ezt a könnyben található porfirin nevű pigment okozza, ami a levegővel érintkezve barnás vöröses lesz. Ha túlzottan barna, az gombás fertőzésre is utalhat, ezért érdemes odafigyelni a jelenségre. A nagy mennyiségű könnytermelés betegség is lehet, amit epiphorának neveznek. Ha erre gyanakszol, keress fel egy specialistát.

A világos színű kutyák szeme alatt gyakran látható vöröses elszíneződés.

A kidülledő szemű fajtákra, illetve a lelógó szemhéjú kutyákra fokozott figyelmet kell fordítani, mert kifejezetten fogékonyak a szembetegségekre. Ilyen ebek lehetnek például a mopszok, francia bulldogok, angol vérebek, basset houndok, bernáthegyik.

Francia bulldog.

Hogyan tisztítsd kutyád szemeit?

Hetente kétszer, vagy ahogy a könnyezés, csipásodás mennyisége indokolja tisztítsd kutyád szemeit. Ehhez szintén egy vagy több vattakorongra lesz szükséged. Használhatsz vizet, bórvizet vagy speciális, kutyák számára gyártott készítményt hozzá. Nagyon óvatosan, lefelé ívelő mozdulatokkal törölgesd, semmiképp se az állat szeme felé. Csupán néhány percet vesz igénybe, és kész is. A művelet végén jutalmazd meg kedvencedet.

(Képek: Getty Images Hungary)

atka fülbetegség gombás fertőzés kozmetika kutya fül tisztítása kutya szem tisztítása kutya szeme csipás szembetegség tisztítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!