hirdetés

A gazdik egyik legnagyobb félelme: mire utal a száraz kutyaorr?

László Enikő

2020. szeptember 12

A kutyák orra általában hideg és nedves. A száraz, meleg szaglószerv akár betegségre is utalhat, ezért fontos odafigyelni rá.

hirdetés

A hideg, nedves kutyaorr az ebek egyik jellemző tulajdonsága. Sok következtetést vonhatsz le belőle gazdiként, de ez nem jelenti azt, hogy kedvenced rosszul van. Rengeteg betegsége lehet akkor is, ha orra hűvös és nedves, és ez fordítva is igaz.

Olykor gazdájuk orrának nedvességéről is gondoskodnak.

Mitől hideg és nedves a kutyaorr?

A szagérzékelő sejtek által termelt váladék és a gyakori nyalogatás nedvesíti be az orrot. A szerv abból a szempontból is igen fontos az ebek számára, hogy az hűti le a belélegzett levegőt. Más haszna is van a nedves orrnak, hiszen a nyál segítségével az illatanyagok jobban megtapadnak rajta, így a kutyák jobban érzékelik a szagokat. Ha pedig újra megnyalják azt, az információk átkerülnek a szájba, ahol a szájpadlásukon elhelyezkedő Jacobson-szervük még teljesebb képet ad a szagmintáról.

A melegben is jó szolgálatot tesz egy nedves orr. Mivel a kutyák csupán talppárnáikon izzadnak, hőt pedig csak lihegéssel és a fülükkel tudnak leadni, a plusz felület sokat jelent számukra.

Mire utal a száraz orr?

Elsősorban fontos leszögezni, hogy nem kell a legrosszabbra gondolni, ha kutyád orra száraz. Ébredés után például természetes állapot. A legtöbb esetben nincs másra szüksége, csupán néhány korty frissítő vízre. A jelenség hirtelen érzelmi változáskor is előfordulhat. Ha kedvenced izgatott lesz vagy esetleg szorongani kezd, orra is kiszáradhat.

Az idősebb korú kutyákra jellemző, hogy orruk szárazabb, mint korábban volt. Természetesen a túlzott mértékű, feltűnő esetekben érdemes az ebet állatorvossal megvizsgáltatni.

Fűtési szezonban is jellemző, hogy a lakásban tartott kutyák orra gyorsabban szárad. Ezt akár magadon is tapasztalhatod, ilyenkor az emberek bőre, de akár ébredés után a torka is szárazabb lesz.

A nyári napsugarak és a téli hideg is befolyásolhatja az orr nedvességét. Ha azt veszed észre, hogy az időjárási körülmények hatással voltak kedvenced szaglószervére, érdemes kipróbálni kifejezetten kutyák számára készült ápoló krémeket.

A napégés veszélyeinek a kutyák orra is ki van téve.

A rövidebb orrú kedvencek, például francia bulldogok szaglószerve is általában szárazabb, mint a többi kutyáé.

A leggyakoribb betegség, amire a jelenség utalhat a láz. Ez általában több tünettel jár együtt, ezért fontos a lázmérés, hogy megbizonyosodhass gyanúdról.

Egyéb tünetek

Mielőtt magad diagnosztizálnád kedvenced, győződj meg arról, hogy vannak-e más tünetei is. Ha levert, fáradt vagy bágyadt, az már utalhat betegségre. Az étvágytalanság is intő jel lehet, ilyenkor keress fel egy állatorvost, aki pontosabb képet tud adni az eb állapotáról.

A száraz és cserepes orr akár allergiára is utalhat. Ha ez a probléma áll fenn, szinte biztosan jelentkezik másik tünet is. Ezek leggyakrabban a viszketés, kipirosodással vagy duzzanat.

A krónikusan száraz orr annyira kirepedezhet, hogy kisebb darabok potyognak le róla. Ez semmiképp sem normális, azonnali kivizsgálásra és ápolásra szorul. Bizonyos autoimmun betegségek is kiválthatják, ezért érdemes állatorvoshoz fordulni.

(Képek: Getty Images Hungary)

allergia betegség betegség tünetei idős kutya kutya orra hideg száraz orr

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink