hirdetés

Így védekezhetsz a Lyme-kór ellen kutyáknál: ha nem veszed észre időben a tüneteket, veseelégtelenséget is okozhat

Hangai Lilla

2023. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

A Lyme-kór az egyik leggyakoribb kullancs által terjesztett betegség a világon, de csak az érintett kutyák 5-10%-ánál okoz tüneteket. A betegség azonban egyre terjed, és komoly következményei lehetnek, ha nem kezelik. A megelőzés a kulcs!

hirdetés

A Lyme-kór a kutyák esetében számos jellegzetes tünettel jár, amiről ma mind beszélni fogunk. És persze arról is szó lesz, hogy hogyan előzheted meg, valamint, ha elkapta az eb a betegséget, milyen kezelési lehetőségek állnak a rendelkezésre.

Így terjed a Lyme-kór

A Lyme-kórt a kutyák esetében is Borrelia burgdorferi fajhoz tartozó spirochaeta baktérium okozza, amelyet a kullancsok terjesztenek. A fertőzés általában azután következik be, hogy a Borrelia-hordozó kullancs körülbelül 24-48 órán keresztül a kutyához tapadt és táplálkozott belőle.

A Lyme-kór tünetei

A következőkben az egyszerűség kedvéért részletekre bontottuk a jellemző és a kevésbé jellemző tüneteket, valamint a lehetséges szövődményeket is.

A domináns tüneteke a következők:

  • Időszakos sántaság az ízületek gyulladása miatt (Lehet, hogy csak 3-4 napig tart, majd hetekkel később megismétlődik. Akár ugyanabban a lábban, akár egy másikban. Az érintett végtag tapintásra meleg lehet.)
  • Láz
  • Általános rossz közérzet

Ezek pedig a kevésbé domináns tünetek:

A súlyosabb szövődmények bár nem gyakoriak, a következők lehetnek:

  • Szív- és idegrendszeri megbetegedések (Ez a terület egyelőre nem jól dokumentált.)
  • Glomerulonephritis (A vesében található vérszűrő rendszer gyulladása és az ezzel együtt járó diszfunkció.)
  • Veseelégtelenséggel kell számolni, ha a kutyus hány, hasmenése van, étvágytalan, fogyni kezd, fokozott mennyiségben ürít vizeletet, folyton szomjas, és abnormális mértékben tartja vissza a szervezete a folyadékot, ami a végtagok megdagadásához vezet.

Így zajlik a diagnosztizálás

Az állatorvos alapos kórtörténetet készít a blöki egészségügyi állapotáról, hogy lássa, mely szervek lehetnek érintettek a betegségben.

A Lyme-kór klinikai diagnózisát a kutyák esetében általában a kórra vonatkozó pozitív vérvizsgálat, valamint az ahhoz kapcsolódó klinikai tünetek igazolják. Fontos megjegyezni, hogy a tesztek 4-6 hétig is eltarthatnak, mire pozitívnak mutatkoznak az expozíció után, ezért az állatorvosok különböző tesztek kombinációját alkalmazzák.

A Lyme-kór kezelése a kutyák esetében

A kutyust az esetek többségében járóbetegként kezelik. Kivétel, ha az állapota instabil; például súlyos veseelégtelenség esetén. A négylábú antibiotikumot mindenképpen fog kapni, amelyet legalább 4 héten keresztül szednie kell. Előfordulhat, hogy gyulladáscsökkentőt is felírnak neki, ha nagy fájdalmai vannak.

Fontos kiemelni, hogy az antibiotikumos kezelés nem mindig szünteti meg teljesen a baktérium által okozott fertőzést. A tünetek megszűnhetnek, de egy későbbi időpontban visszatérhetnek. Ez a vesebetegség jövőbeni kialakulása miatt adhat aggodalomra okot.

A baktérium okozta akut ízületi gyulladások gyógyulását már 3-5 napos antibiotikum kezelés után látni kell. Ha nincs javulás, az állatorvos újra meg fogja vizsgálni a kutyát.

Ahogy láthatod is, kezelni nem egyszerű a betegséget és lehet tartani a későbbi kiújulásától is. Megelőzni azonban nagyon egyszerű, így mindenképpen nagy figyelmet kell fordítani a prevencióra. Mutatjuk, hogyan csináld!

A megelőzés a leghatásosabb védekezés

Ha lehetséges, ne menjetek olyan helyre sétálni vagy kirándulni, ahol sok lehet a kullancs, vagy jelezték, hogy fertőzött kullancsokkal lehet tele a terület. Mivel a fertőzés akkor alakul ki, ha a kullancs 24-48 órát táplálkozik a kutyából, így minden nap vizsgáld át kedvenced bundáját, és ha találsz benne kullancsot, így távolítsd el.

A Lyme-kór és más, a kullancsok által terjesztett betegségek védekezésében a leghatékonyabb módszer a bolha- és kullancsirtók alkalmazása. Az állatorvos számos vényköteles szert írhat fel, ami lehet helyileg alkalmazható oldat, nyakörv, tabletta vagy rágótabletta is.

Ha olyan helyen élsz, ahol az átlagosnál nagyobb probléma a kullancs, rendelkezésre áll védőoltás is. Erről szintén az állatorvosoddal tudsz egyeztetni. Ide kattintva pedig megtalálhatod a közeledben lévő legjobb állatorvost!

beteg a kutya betegség betegség tünetei ízületi gyulladás kullancs kullancs ellen kullancs eltávolítás kutya betegsége kutya kullancs kutya lázas kutya sántítás Lyme-kór nehéz légzés sántít a kutya veseelégtelenség veseprobléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink