hirdetés

Hasmenés kutyáknál: mi okozza, és hogyan gyógyítható?

Buzgó Csilla

2021. november 19

Nem csak az emberek számára kellemetlen tünet az emésztés hirtelen felgyorsulása, kedvenceink is szenvedhetnek tőle.

hirdetés

Hasmenéskor az elfogyasztott élelem túl gyorsan halad át az emésztőrendszeren ahhoz, hogy a tápanyagok megfelelően felszívódhassanak belőle. Épp ezért nemcsak a kellemetlen közérzettel, hanem a tünetek hosszú távú hatásaival is számolnod kell.

A hasmenést okozhatja ételintolerancia vagy akár az is, hogy nem tudja megemészteni az elfogyasztott ételt

Hasmenést az alábbi tényezők okozhatnak a kutyádnál:

Fontos része a diagnózisnak a korai felismerés, melyet egyszerű szemrevételezéssel meg is kezdhetsz, ha észreveszed kedvenceden a kóros székletürítést.

Sárgás hasmenés

Akkor alakulhat ki, ha a széklet túl gyorsan halad át a bélrendszeren, és nincs ideje elég epét magába szívni, ami végül barnává tenné. Emellett okozhat sárga hasmenést a kokcidia parazita és egyéb patogén baktériumok, valamint májelégtelenség is.

Zöldes hasmenés

A bélrendszer hipermotilitása, azaz túlmozgása eredményezi, esetleg emésztetlen epe jelenléte, mely epehólyagbántalmakat is jelezhet. Nagy mennyiségű zöld növény, főképp fű fogyasztásától is lehet zöld színű a széklet.

Kékes hasmenés

Ha ilyesmit tapasztalsz, a lehető leggyorsabban induljatok el az orvoshoz, előtte ha lehet, vegyél mintát az ürülékből, és azt is vidd magaddal. Patkányméreg vagy egyéb kék színű emészthetetlen anyag elfogyasztása okozhat ilyen színű székletet.

Fekete hasmenés

Ha a kutya nem evett nagy mennyiségű földet, ez fekélyre vagy belső vérzésre utalhat, tehát amint tudod, vidd állatorvoshoz kedvencedet!

Szürke hasmenés

Amennyiben a laza széklet szürke színű és láthatóan zsíros, hasnyálmirigyprobléma okozta felszívódási zavar állhat a háttérben. Ez a mirigy termeli a lipidek, vagyis a zsírok lebontásához szükséges lipáz nevű enzimet, és ha ez nincs jelen, az ürülékben emésztetlenül jelenik meg az elfogyasztott étel zsírtartalma.

“Rizses” hasmenés

Ha olybá tűnik, mintha kis fehér rizsdarabok lennének a székletben, és a kutya nem evett ilyesmit, sajnos férgekkel van dolgotok. Szerencsére ezt a problémát könnyedén megoldja az állatorvos egy egyszerű féreghajtással.

Nyálkás hasmenés

Irritábilis bél szindrómára, enyhe gyulladásra, fertőzésekre, tumorokra vagy polipokra, autoimmun betegségekre vagy egyszerű intenzív méregtelenítési folyamatokra utal a székletben jelenlévő nyálka.

Milyen kezelést javasol az orvos?

Természetesen a kiváltó okokat kell megszüntetni, tehát az adott betegségre felállított kezelési terv szerint szükséges eljárnotok. Ha semmilyen komoly egészségügyi problémát nem talál, az állatorvos az első időkben koplaltatást javasolhat, melynek keretében a vízivás nem csak megengedett, de létfontosságú is.

Ezt követően előírhat egyszerű csontlevesből és egyéb kímélő étkekből álló házikosztot, mely általában sikerrel regenerálja kutyusod irritált bélrendszerét, és pótolja a hiányzó tápanyagokat. Érdemes konzultálnotok a különböző probiotikus készítményekről is, melyek adagolása a bélflóra helyreállítása és a későbbi megelőzés céljából a kutya egészségének előnyére válhat.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei emésztés etetés kutya hasmenés kutya széklete

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink