hirdetés

Így jelzi a kutya, ha baj van a gyomrával: a reflux jele lehet a korgó has

Buzgó Csilla

2021. szeptember 10

Nem csak az embereket, a kutyákat is kínozhatja gyomorégés, melynek hátterében nem csak a helytelen táplálkozás állhat.

hirdetés

A savas reflux következtében az eb gyomrából a helytelenül funkcionáló, gyomorszájat és nyelőcsövet összekötő záróizom a nyelőcsőbe engedi az emésztőnedveket. Mivel ezek a finom nyálkahártyát egy idő után irritálni, marni kezdik, gyulladás, fekélyesedés, és a mélyebb rétegek károsodása, sőt, szövetelhalás is bekövetkezhet. Emellett a légcsőből a tüdőbe kerülhet a szivárgó gyomortartalom, mely belégzéses tüdőgyulladáshoz vezethet.

Mi okozza a refluxot kutyáknál?

Amennyiben nem a táplálkozás a kiváltó ok, az alábbi rendellenességekre gyanakodhatsz:

Rekeszizomsérv: ez a veleszületett betegség sajnos lehetővé teszi, hogy a belső szervek a mellkasüregbe türemkedjenek, megnyomva ezzel a gyomrot, egyúttal nem megfelelő működésre késztetve a záróizmot.

A záróizom működési zavara: ennek gyakran a túlsúllyal járó izomgyengeség az oka, de kölyköknél is megfigyelhető, hiszen az ő izomzatuk még nem olyan fejlett, mint egy felnőtt állaté.

Gyakori hányás: a gyógyszerszedés, ételallergia vagy más betegség miatt rendszeresen jelentkező hányás meggyengítheti a záróizmokat.

Ezek mellett állhat a háttérben nyelőcsődaganat vagy magas vérkalcium-szint is.

Ha a táplálkozás a ludas

Mindkét véglet problémás: az is, ha túl sok az eb gyomorsava, és az is, ha túl kevés.

Alacsony gyomorsavszintet eredményezhet, ha a gazdi túl gyakran ad enni az ebnek (vagy túl sok csontot ad, melynek emésztése sok savat igényel), ezért két étkezés között a gyomornak nincs ideje elegendő savat termelni. Így erjedésnek indul odabent az emésztetlen táplálék, mely a gázképződésnek köszönhetően feltolulhat a nyelőcsőig. Hiába túl gyengék a savak a hatékony emésztéshez, a folyadék a nyálkahártyát így is irritálja.
Az alacsony savszinttől szenvedő eb gyakran hány, illetve ösztönösen földet ehet, mivel annak huminsavtartalma természetes emésztésjavító.

Túlságosan magas gyomorsavszint helytelen táplálkozás miatt szokott kialakulni. A fűszeres, zsíros, nehéz ételek irritálhatják a gyomrot, mely erre savtúltermeléssel reagál.

A jellemző tünetek az alábbiak:

 • étkezés utáni diszkomfortérzet, nyugtalanság
 • levegőnyalogatás, fogcsikorgatás, az állkapocs csattintgatása
 • gyakori böfögés, öklendezés, hányás (gyakran epehányás is jelentkezik)
 • a gyomorból hallható kutyorgás
 • fokozott nyáladzás, bútorok, tárgyak nyalogatása nyáltermelés céljából (annak folyamatos nyeldeklése enyhíti az égő érzést)
 • nyüszögés, sírás étkezés közben
 • nyelési nehézségek
 • zihálás, rossz lehelet
 • szájnyalogatás
 • köhögés
 • súlyos esetekben láz

Megoldás a kutya refluxos panaszaira

Természetesen minden esetben a kiváltó okhoz igazodva kell kezelni a problémát. Az állatorvos savlekötőt írhat fel, életmódbeli változtatások nélkül azonban a gyógyszer önmagában nem feltétlenül válik be. Az orvos arról is tájékoztatja a gazdit, hogy milyen étrenddel lehet regenerálni az eb emésztőrendszerét. Léteznek erre a célra gyártott kutyaeledelek, de szimplán odafigyeléssel és a megfelelő típusú táplálékot, táplálékkiegészítőket (például probiotikumot, enzimeket) adagolva megszüntetheted kedvenced panaszait.

A sütőtök ideális kímélő étel gyomorpanaszokra.

Valószínűleg az alacsony zsírtartalmú, sovány húsokat mértékkel tartalmazó diétát javasolja majd az orvos, melyet naponta többfelé elosztva kell kínálnod a kutyusnak.

Vannak olyan ebek, akiknek az egynapos koplaltatás vagy gyümölcs-zöldségnap válik be. A gyomor hámrétege 5-7 nap alatt képes renegerálódni. Ha a kutya heti egy napig kímélő táplálékot kap, melynek emésztéséhez nem szükséges a sok gyomorsav, az nagyban támogatja az emésztőrendszer gyógyulását.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség emésztés kutya hányás kutya reflux kezelése kutya reflux táp kutya sokat böfög

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink