hirdetés

Így add be kutyádnak a gyógyszerét: ezek a módszerek működnek

László Enikő

2020. szeptember 28

Sokszor előfordul, hogy kutyádnak szilárd állagú gyógyszert vagy vitamint kell beadnod. Mivel magától nem jellemző, hogy bevenné, neked kell rábírnod. Mutatjuk, hogyan.

hirdetés

Élete során előfordulhat, hogy kutyádnak gyógyszert kell szednie. Különböző betegségek után az állatorvos adhat olyan tablettákat, amik a gyógyulást elősegítik. A féreghajtót is sokan maguk adagolják otthon kutyájuknak, nem mennek el ezért külön a doktorhoz. Mivel elmagyarázni nem tudod neki, miért fontos, hogy lenyelje a gyógyszert, egy kis furfangosságra lesz szükség a sikerhez. Több opció is számításba jöhet ilyenkor, az orvosságtól is függ, melyiket érdemes alkalmazni.

Egyes kutyák a kanálról egyszerűen csak lenyalják a gyógyszert.

Gél állagú gyógyszer

Ezt talán a legegyszerűbb beadni kedvencednek, hiszen csak bele kell nyomni a szájába. Ugyanakkor ez is jelenthet kihívást, ha egy makacs ebről van szó. Ha nem hajlandó együttműködni, úgy is kicselezheted, hogy az orrára kened a szert, ahonnan biztosan lenyalja.

Kapszulás gyógyszer

Általában a kapszula formájú gyógyszereket szét lehet szedni. Erről előzetesen kérdezd meg az állatorvost a biztonság kedvéért! A benne lévő port belekeverheted kutyád táplálékába, így szinte észrevétlenül csempészheted az orvosságot szervezetébe.

Néhány kutya számára nem okoz problémát a gyógyszer bevétele.

Tabletta formájú gyógyszer

A legtöbb gazda számára a szilárd tabletták jelentik az igazi kihívást. Meg lehet próbálni, de nem valószínű, hogy magától megenné a kutya. Érdemes etetés előtt  – hacsak nem kifejezetten etetés után kell bevenni – odanyújtani neki, akkor nagyobb eséllyel falja be, mivel éhes. Ha ez nem működik, ki kell találni egy másik tervet.

Az erős szagú gyógyszereket nem érdemes összetörni és belekeverni az eledelbe, mert így csak még jobban szétterjed a szag. Kutyád csalhatatlan szimata pedig biztosan megérzi, és nem fogja elfogyasztani. Egy próbát persze megér, főleg akkor, ha falánk ebet tartsz, őket nagyobb valószínűséggel tudod átverni. Az is fontos, hogy kedvenced ne lássa az előkészületeket, hiszen akkor tudni fogja, hogy készülsz valamire. Ilyenkor az első falat legyen olyan, amiben nincsen elrejtve semmi, hogy az eb ne gyanakodjon. A második kolbászkába, virslibe már mehet a tabletta.

Ne hagyd, hogy figyeljen, mert könnyen rájön a cselre!

A fenti esetek csak akkor működnek, ha a kutyának jó étvágya van, és hajlandó enni. A beteg eb azonban gyakran megtagadja az ételt. Ekkor nem célravezető ezekkel próbálkozni. Az összezúzott tablettát vízzel felhigítva, fecskendő segítségével is kedvenced szájába juttathatod. Ilyenkor azonban nagyon kell vigyázni, hogy ne folyjon mellé, hiszen nem jut majd szervezetébe megfelelő mennyiségű gyógyszer.

Népszerű eljárás az, amikor a gazda egyszerűen lenyomja a tablettát a kutya torkán vagy nagyobb ebek esetében csak beledobja azt. Ez igényel némi bátorságot és ügyességet is. A kistestű kutyák apró száján nehezebb leerőltetni valamit, amit ők nem akarnak. Ficánkolhatnak, karmolhatnak, akár haraphatnak is, ezért fő az óvatosság. Az is fontos, hogy az ebnek se essen bántódása, ne rángasd a fejét, állkapcsát. Ha így teszel, rögződik benne a rossz emlék és annál inkább nem akarja majd, hogy a szájában turkálj.

Az alábbi angol nyelvű videóban egy állatorvos mutatja be, hogyan is zajlik ez a gyakorlatban:

Egy kis gyakorlás után, idővel biztosan menni fog. Állatorvosodat is megkérheted, hogy mutassa meg, hogy kell ezzel a módszerrel beadni kutyádnak a gyógyszert. Emellett kapható kifejezetten erre a célra fejlesztett csipesz is, amivel egyszerűbb végrehajtani a műveletet.

De hagyján, hogy beletuszkoltad a tablettát a szájába, könnyedén ki is köpheti azt. Erre az esetre érdemes befogni a száját kis ideig, és közben gyengéden masszírozni a torkát, hogy nyeljen. Néhányan ezzel együtt az állat orrát is befogják, hogy mindenképp előidézzék a nyelési reflexet. Ezt persze csupán néhány másodpercig alkalmazd, mielőtt baj történne.

Akármilyen gyógyszert adsz kutyádnak, mindig jutalmazd meg utána. A bőséges simogatást, dicséretet és finom falatokat nagyra fogja értékelni és összekapcsolja, hogy talán nem is olyan rossz, ha együttműködik a gyógyszer beadásánál.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség féreghajtás gyógyszer gyógyszer beadása kutya gyógyszer

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink