hirdetés

Mit tegyél, ha a kutyád epilepsziás? A legfontosabb tények és gyakori tévhitek

László Enikő

2020. június 29

Az epilepszia az egyik legtöbbször előforduló idegrendszeri betegség a kutyáknál. A rohamokat szinte bármi kiválthatja, a tünetek sokfélék lehetnek. Ennek ellenére nagyszerűen kordában tartható, a tévhitekkel ellentétben.

hirdetés

Az epilepszia szó valójában egy gyűjtőfogalom. Minden olyan tünetegyüttest takar, amely zavart okoz az agyban azáltal, hogy az ingerületi és a gátló folyamatok egyensúlyát felborítja, és ennek következtében ismétlődő rohamokat idéz elő. Ezt pedig az agykéreg idegsejtjeinek tartós vagy állandó izgalma okozza. Előfordulhatnak bizonyos időközönként, átmenetileg, de bármilyen kiváltó ok nélkül is. A betegség akkor is fennállhat, ha kedvencünk nem mutatja a tipikus rángásos tüneteket.

Ha kutyánk az epilepszia tüneteit mutatja, keressük fel állatorvosunkat, hogy megtudjuk, milyen probléma állhat a háttérben.

Fontos a szakszerű orvosi kivizsgálás, mert akár a csokoládé, a xilit, vagy a különböző irtószerek is kiválthatnak rohamokat. Hasonló módon a cukorbetegség, veseelégtelenség és a májproblémák is, de ezek nem összekeverendők magával az epilepsziával. Az ilyen eseteket epileptiform rohamoknak nevezzük.

Az epilepsziához hasonló tüneteket produkálnak a pszchiogén álrohamok, melyet a kutya szorongása idéz elő. Ez olyan esetekben fordulhat elő, amikor aznap egyedül volt otthon, nem vitték ki időben sétálni, vagy például nem akkor kapott enni, amikor szokott. Jellemzően ezek a rohamok este fordulnak elő, ekkor kedvencünk rángani, remegni vagy nyüszíteni kezd. Egy erős fizikai kizökkentéssel, rázással, levizezéssel megszakítható ez a fájdalmas, beszűkült tudatállapot.

Rángásos roham nem minden esetben az epilepszia miatt fordul elő.

Az epilepsziának két típusa van

Elsődleges, vagy ismeretlen oktanú: amikor vizsgálatokkal nem állapítható meg agyi elváltozás. Bizonyos fajtáknál előfordulhat születési rendellenességként, ilyenek jellemzően a labradorok, tacskók, uszkárok, spánielek, német juhászkutyák.

Másodlagos, vagy tüneti: ha az agyvelőben van valamiféle elváltozás.

A tévhitekkel ellentétben nem csak akkor lehet rohama egy kutyának, amikor eldől és rángatózik. Sok esetben a gazda pont ezért nem is sejti, hogy kedvence epilepsziás, mert egyből egy ilyen képre gondol a betegség neve hallatán. Sokszor csak évekkel később jelentkezik ilyen súlyos tünetekkel járó rohama, hiába mutathatta a kutyus korábban a betegség tüneteit.

Az epilepszia tünetei

Ha gyakran produkálja a kutyusod a lenti tüneteket, érdemes felkeresned egy állatorvost:

  • görcsös rohamok
  • fejremegés
  • nyáladzás
  • vicsorgás
  • végtagrángás
  • csámcsogás, nyaldosás
  • nyelvöltögetés
  • fel-alá járkálás
  • kapkodás

Az alábbi videón láthatjuk, hogy néz ki egy epilepsziás roham egy kutyánál:

Sokan nem szeretnének családjukba fogadni olyan kedvencet, aki epilepsziás, pedig a legtöbb esetben könnyen kezelhető, kordában tartható a probléma. Az állatorvos által előírt gyógyszerek jelentősen javíthatnak a négylábú életminőségén, aki így teljesen rohammentes életet élhet.

Érdemes kipróbálnod természetes összetételű készítményeket is. Bizonyos enzimek és probiotikumok remek hatással lehetnek kedvencedre. Ilyen kapszulákat már sok helyen be lehet szerezni, de érdemes az állatorvos véleményét kikérni, hogy ő mit és mennyit javasol a kutyádnak.

A másik, egyre népszerűbb kezelési mód a CBD, más néven kenderolaj-kivonat. Ebből naponta pár cseppet kell adni (testsúlynak megfelelő arányban) kedvencednek, de mielőtt belevágsz, szintén egyeztess az állatorvossal. Idővel nagyszerű eredményeket lehet elérni vele.

Megfelelő kezeléssel kedvencünk akár teljesen tünetmentes lehet.

Fontos, hogy az epilepsziát mindenképpen vizsgáltasd ki és szakszerűen kezeltesd, mert az orvostudomány fejlődésének segítségével mára már egy valóban kordában tartható problémáról beszélhetünk. Ellenkező esetben a baj súlyosbodhat, és a végleges altatás veszélye is fennállhat.

Ha nem tudod, hogy indulj el…

Az Epilepsziás Kutyákért Alapítvány célja, hogy a laikusokkal is megismertesse a betegséget, és megértesse velük, ez nem egy halálos kór, hanem egy állapot, ami kezelhető (a tévhitekkel ellentétben). Továbbá felhívja a tenyésztők figyelmét arra, hogy a rendszeres genetikai vizsgálatokkal kiszűrhető lenne ez az agyi funkciózavar. Sok gazdi arról számolt be, hogy az állatorvosok 20-25%-a altatást javasol az olyan kedvenceknek, akik epilepsziás tüneteket produkálnak. Számos tévhitet az ő fejükben is igyekeznek eloszlatni.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség tünetei egészség epilepszia kutya betegségei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink