hirdetés

Asztalostul borult fel az étkezőben henyélő németjuhász: erre a 8 balesetveszélyes dologra ügyelj otthonodban

Szénási Szimonetta

2022. október 20 - Képek: Getty Images Hungary

Nem is gondolnád, hányféle veszély leselkedik kedvencedre az otthonotokban. A videóban szereplő német juhászkutyának például az étkezőasztallal gyűlt meg a baja.

hirdetés

Rossz helyet választott a pihenéshez az a németjuhász, amelyik egy óvatlan pillanatban nemcsak leesett az asztalról, de a bútort is felborította. Ennek apropóján sorra vettük, milyen potenciális veszélyforrásokra kell ügyelned a lakásban.

1.) Veszélyes bútorok

Az alábbi felvételen látható kutya csak pihenni szeretett volna egy jóízűt, ám nem volt túl körültekintő a helyszínt illetően. Az étkezőasztal az eb súlyától megbillent, majd fel is borult, jócskán meglepve ezzel a négylábút.

@louwatson20

Too relaxed! #dogontiktok #dogsoftiktok #falling #clumsy

♬ Oh no, oh no, oh no, no no - Hip Hop

A te jószágod is könnyen így járhat, ezt megelőzendő jobb, ha nem engeded a magas vagy instabil bútordarabok tetejére. A nagyon ingatag holmikat pedig jobb rögzíteni. A közelgő ünnep kapcsán ugyanezt javasoljuk a karácsonyfával is, ami felborulva szintén maga alá temetheti a kutyát.

2.) Üvegholmik

Még veszélyesebbek a sok otthonban megtalálható üveg dohányzóasztalok, amik összetörve komoly sérülést okozhatnak az állatnak. Ráadásul ezek többnyire elég alacsonyak ahhoz, hogy a négylábúak felmásszanak rájuk.

3.) Meredek lépcsők

A többszintes házakban és a társasházakban a lépcsőkön való közlekedés is gondot okozhat, pláne, ha pajtásod már idősebb, és a látása nem a régi, vagy nedves a felület, például felmosáskor. Ilyenkor különösen ügyelj a kutyádra!

4.) Vegyszerek

A háztartásokban fellelhető tisztítószerek több szempontból is károsak az állatokra: lenyelve súlyos, akár halálos mérgezést okozhatnak, irritálhatja a bőrüket, sőt a szaguk is zavarhatja az ebet. Az igazán veszélyes szereket mindig tartsd elzárva.

Az egyik ilyen szer a fagyálló folyadék, ami ráadásul finom ízű és illatú, elfogyasztása pedig rövid idő alatt halálhoz vezet. De a különféle vízkőoldók és fehérítők is nagyon komoly mérgezést okoznak. A kutyád, a környezeted és saját magad védelmében a legjobb, amit tehetsz, ha természetbarát tisztítószerekre váltasz. Ezekről ITT írtunk korábban.

5.) Gyógyszerek

Az elől hagyott gyógyszerek is okozhatnak mérgezést. Emellett gazdaként tudnod kell, hogy az embereknek szánt készítmények sok esetben nem adhatók a kutyáknak. Ilyenek az ibuprofén tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók, amelyek a beadott mennyiségtől függően akár az állat halálát okozhatják. Ezért az állatorvos megkérdezése nélkül sose adj semmilyen gyógyszert kedvencednek!

6.) Vigyázz, forró!

A fűtésszezon beköszöntével a kályhák, kandallók, de a túl forró radiátorok is megsebesíthetik kedvencedet. Ezeket lehetőleg kerítsd el, és tanítsd meg jószágodat arra, hogy maradjon távol tőlük.

7.) Szűk helyek

Kevésbé gyakori, de azért előfordul, hogy a kíváncsibb ebek beszorulnak a lakás szűk helyeire. Nemrég adtunk hírt arról a megszeppent kutyusról, akit végül a tűzoltók tudtak kiszabadítani a kerítés rácsának fogságából, amin még át tudta dugni a fejét, de visszahúzni nem sikerült rajta. Ugyanígy a macska- vagy a túl szűk kutyabejáró is fogságba ejtheti az ebet. Ezért ha azt látod, hogy szőrös barátod előszeretettel bújik be kis helyekre, szólj rá, és ha tudod, szüntesd meg a „csapdát”.

8.) Mérgező növények

Sok kedvelt, emiatt igen gyakori szobanövény mérgező az állatokra. Többek között ilyen az anyósnyelv és az aloe vera. Ezeket tartsd olyan magasan, hogy az eb semmiképp se érhesse el, de még biztonságosabb, ha elajándékozod őket, és beszerzel pár veszélytelen virágot.

baleset égési sérülés egészség elsősegély gyógyszer gyógyszeres mérgezés kutya elsősegély kutya gyógyszer mérgező növények vegyszer vegyszeres mérgezés vérzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink