hirdetés

Az őszi fűtésszezon veszélyei: ezekre figyelj oda, ha a kutyád van

Ferenczi Deborah

2021. október 3

Fájdalmas szembenézni azzal a ténnyel, hogy itt van az ősz, és bizony ezzel megérkeznek az adott évszak tipikus veszélyei is. Nem is gondolnád, hogy mennyi problémát tartogat a hideg idő, illetve a fűtésszezon a kutyád számára.

hirdetés

Az ősznek számos csodálatos velejárója van, ugyanakkor sok veszélyt is rejtegethet, olyanokat is, amikre egyáltalán nem is gondolnál. Ilyen például a fűtésszezon is, ami komoly problémákat generálhat, ha nem figyelsz oda megfelelően.

Az őszi fűtésszezon számos váratlan veszélyt tartogathat a kutyára.

A fűtésszezon veszélyei

Az ősz automatikus velejárója, hogy folyamatosan csökken a nappali, és főleg az éjszakai hőmérséklet, ezért beindul a fűtésszezon. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a kutyára milyen veszélyei vannak ennek az időszaknak. Az elsődleges szinte magától érthetődő probléma az, hogy nagyon könnyen megégethetik magukat a kutyák. Kiváltképpen a kandallók vagy a hősugárzók jelentenek veszélyforrást. Könnyen megeshet, hogy a kutyus kíváncsi, beleszagol, miközben kinyitod a kandalló ajtaját, érdeklik a botok, fadarabok, amikkel fűtesz, vagy csak szimplán futkározik, és véletlenül megégeti magát. Különösen akkor, ha a hőforrás nincs ellátva megfelelő védelemmel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy zárd el a kutyádtól ezeket a fűtő egységeket, és semmiképpen ne engedd a közelükbe. Tűzrakáskor ne engedd, hogy odatolakodjon kíváncsiskodni.

Könnyen kiszáradhat a kutya orra.

Az orr kiszáradása

Szintén előfordulhat, hogy a kutyák orra kiszárad a fűtési szezon beköszöntével. Ez nem meglepő, hiszen mi is tapasztalhatjuk, hogy a bőrünk, sőt akár a torkunk is szárazabb lesz, amint beköszönt ez az időszak. A problémát csak fokozza, hogy a kinti hideg is befolyásolhatja az orr nedvességét, így fokozottan veszélyeztetett erre a kutya. Érdemes specifikusan erre az esetre kifejlesztett, ápoló krémeket beszerezni, melyek megfelelően hidratálják az állat orrát.

Nagyon kell vigyázni a kandallóval, nehogy megégesse magát a kutya.

A téli allergia

Kevesen gondolnák, hogy a télen jelentkező allergia indikátora is lehet a fűtésszezon beindulása. A fűtés növeli a levegő porkoncentrációját, és ezért érezhető az, hogy az jóval szárazabb is. A por pedig beleivódik szinte mindenbe, ez pedig csak még jobban fokozza az allergiát, illetve annak tüneteit. Ráadásul a kutya sokkal közvetlenebb módon érintkezik ezekkel a porhordozókkal, így érzékenyebb is lesz rájuk. Arról nem is beszélve, hogy miután több időt tölt ilyenkor otthon, így sokkal többet is érintkezik az allergénekkel.

Annak ellenére, hogy ilyen jellegű problémákat okozhat a fűtés, nyilvánvalóan nem megoldás leállítani azt. Viszont nagyon fontos, hogy megtedd a megfelelő óvintézkedéseket, hogy ne égesse meg magát a kutyus. Érdemes ebben az időszakban többet takarítani, hogy kevesebb por legyen a kutya közvetlen környezetében. Ezen felül jó megoldás lehet egy párásító vagy légtisztító készülék is.

(Képek: Getty Images Hungary)

fűtésszezon kutya megégeti magát kutya orra kiszárad ősz téli allergia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!