hirdetés

Vigyázz, halálos mérgezést okozhat az őszi finomság

Gerhát Petra

2023. november 12 - Képek: Getty Images Hungary

Az őszi avar kiváló játszótere a kutyáknak. A pihenni készülő természet számtalan új szagélménnyel, a ropogó levelek hangjával és az idegsejteket stimuláló taktilis ingerekkel csábítja az állatokat, az avar alatt azonban halálos veszély is megbújhat.

hirdetés

A lehullott levelek alatt lapuló dió finom csemege lehet a gazdik és a kutyák számára is, azonban ha nem egészséges, akkor komoly mérgezés veszélyét hordozhatja.

Az avarban megbújó fertőzött dió halálos mérgezést okozhat a kutyáknak

Sokfelé találkozhatunk diófával

A hazai utak és utcák mentén számtalan diófával találkozhatunk, ugyanis a régi időkben a diófát a magyarok szent fájának tekintette a néphagyomány. Minden valamire való porta előtt ott sorakoztak a terebélyes lombkoronájukkal nyaranta árnyékot adó, őszre termést hozó, télen lehullott, dús leveleikkel a földet a fagytól védelmező diófák. Amikor gyermek született a családban, szinten diófát ültettek, ez a hagyomány sok helyen még ma is él. A diófa ráadásul matuzsálemi kort is megélhet, akár 5-6  generáció is hűsölhet alatta. 

Nem várt veszély pusztítja azonban ezeket a fákat az elmúlt évtizedben, ami nem csak a termésre, de az állatvilágra is veszélyes. A 80-as években Európába került invazív rovarfaj, a dióburok-fúrólégy a 2012-es évek elejére érte el hazánkat.  A kártevő petéit az éretlen, még zöld dióban neveli. A zöld héjon már nyáron látványossá válik a fertőzés, a benne fejlődő lárvák táplálkozása nyomán megfeketedik, idő előtt lehullik a fáról, a héj köpenyszerűen rátapad a dió csonthéjára. A termés megpenészedik és ehetetlenné válik. 

A dio önmagában nem káros a kutyákra, feltéve, ha egészséges. A héjával viszont minden esetben vigyázni kell, nehogy ő maga törje és lenyelje

A kutya akár bele is halhat

A dió aromái ráadásul rendkívül csábítóak a kutyák számára még ennek ellenére is, és könnyen feleheti a földről a lehullott, romlott darabokat. A dióburok-fúrólégy által megfertőzött dió ugyanis halálos mérgezést is okozhat. Az epilepsziás tünetekkel, remegéssel, ataxiával, lázzal és intenzív nyálfolyással járó, hirtelen jelentkező, intenzív lefolyású mérgezés akár néhány óra alatt végzetes lehet. 

A tremorgén mikotoxikózisnak nevezett betegséget a dió romlása során keletkező gombafertőzés okozza. A tünetek a dióevést követő 2-3 órán belül jelentkeznek. Ha felmerül a mérgezés lehetősége, minden perc számít, orvosra van szükség!

Ezekre a tünetekre figyelj

Az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány az alábbi videóval segít abban, hogy felismerd a tüneteket:

Nagy az esélye a mérgezésnek, ha séta után az alábbi tünetek jelentkeznek:

  • testhőmérséklet hirtelen megemelkedése
  • intenzív, habzó nyálzás
  • remegés

Ha ezeket tapasztalod a kutyádon, cselekedj tehát gyorsan, a házi praktikák ebben az esetben veszélyesek lehetnek, fordulj szakemberhez! A tremogén mikrotoxikózis ugyanis légzésbénuláshoz és halálhoz vezethet.

állatorvos dió diómérgezés egészség felevés hányás kert kutya lázas a kutya mérgezés ősz remegés sétáltatás veszély veszély a kertben

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink