hirdetés

Erre vigyázz, ha tengerparton nyaralsz a kutyáddal: súlyos mérgezést okozhat

Szénási Szimonetta

2023. július 27 - Képek: Getty Images Hungary

Egyre több kutyatartó dönt úgy, hogy kedvencét is magával viszi a vakációra. A vízparti nyaralásnál azonban különösen óvatosnak kell lenni!

hirdetés

A tengerparti vakáció igazi álom: megmártózni a hűs habokban frissítő program a kánikulában, egyszerre kellemesen fárasztó és pihentető. Nem csoda, ha kedvenced is élvezi a pancsolást. Ám a sós víz veszélyes lehet a kutya számára. Az alábbi tünetek figyelmeztetnek.

Halálhoz is vezethet

A tengervíz kis mennyiségben ártalmatlan, ám ha kedvenced túl sokat nyel belőle, az mérgezéshez vezethet. A sós víz miatt a kutya hányhat, hasmenése lehet, súlyosabb esetben pedig görcsrohamokat idézhet elő, vagy akár halálhoz vezethet.

Ennek oka, hogy a nagy mennyiségű sótól az állat kiszáradhat, ahogy az ember is. Ha a kutya túlzott mennyiségű sót vesz magához, a teste megpróbálja korrigálni az egyensúlyhiányt. A sejtek vizet bocsátanak ki, hogy kiegyenlítsék a vérben lévő magas sószintet, aminek következtében kedvenced szédülni kezd, letargikussá és zavarodottá válhat.

Ha a vérben a sószint túl magas, az izmok megmerevednek, mivel elvesztik a nedvességet, ami az említett remegést vagy görcsöket eredményezheti. Ha a kutya nem jut időben friss ivóvízhez, akkor a tünetek súlyosbodhatnak, és legrosszabb esetben az állat belehal a sómérgezésbe.

Összegezve az alábbi tünetek figyelmeztetnek a bajra:

  • túl sok vizelés,
  • extrém szomjúság,
  • szokatlan viselkedés, zavarodottság, imbolygó járás,
  • letargia,
  • hányáshasmenés,
  • izommerevség,
  • görcsök, görcsrohamok.

Így előzd meg a problémát

Ha tengerpartra mentek kedvenceddel, mindig legyen nálad elegendő ivóvíz mindkettőtök számára. Körülbelül 30 percenként kínáld meg az állatot. Egy-két korty is segít rehidratálni a szervezetet. Amennyiben a kutya túl sok sós vizet nyelt, és a felsorolt tüneteket produkálja, akkor mielőbb egyeztess az állatorvossal, főleg akkor, ha az állapota nem javul vagy esetleg romlik!

Algamérgezés

Ahogy korábban írtunk róla, az édesvizek sem veszélytelenek a kutyák számára. A Balatonban is gyakorta megjelenő kékalga is mérgezést okozhat. Ennek tünetei hasonlóak, és szintén életveszélyes állapotba kerülhet miatta a kutya, ráadásul már kis mennyiség is elég a szennyezett vízből. Emiatt sose engedd, hogy kedvenced a tavak vizéből igyon.

A pocsolyák és a nyilvánosan kihelyezett itatótálak az állott vízben megtelepedő paraziták, míg a medencék a különféle tisztítószerek miatt egészségtelenek. Így csakis az általad hozott, friss víz biztonságos! Ezen túl a fulladás rizikójáról se feledkezzünk meg, ami miatt szintén fokozottan kell ügyelned négylábúdra a vízben.

állatorvos halálos méreg hányás hasmenés ivás izomgörcs kutya görcsroham kutya tenger mérgezés nyaralás nyaralás a kutyával remegés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink