hirdetés

Miért remeg a kutya? Nem csak a hideg lehet az oka

Szénási Szimonetta

2023. október 15 - Képek: Getty Images Hungary

Hogy beköszöntött a hűvös idő, kézenfekvő magyarázat, hogy kedvenced azért reszket, mert fázik. Holott számos más okból is cidrizhet.

hirdetés

Most, hogy lassan búcsút kell vennünk az idén oly áldásosan hosszúra nyúlt indián nyártól (vagy ahogy még eleink hívták, vénasszonyok nyarától), fontos beszélnünk kedvenceink őszi-téli egészségmegőrzéséről. Az őszi-téli hónapok bizony számukra is sok kellemetlenséggel járhatnak. Őket is megviseli a hőmérséklet csökkenés, és bizony nagyon tudnak fázni is. Főleg a kisebb testű, a rövid szőrű, az idősebb és a fiatalabb négylábúak. Ennek egyik szemmel látható jele, ha a kutya remeg. Ám amellett, hogy a lecsökkent testhőmérsékletnek más jelzései is vannak, a reszketés egyéb okokra is visszavezethető. Most ezeket vesszük sorra.

1.) Ha kezd kihűlni a kutya

Maradjunk a megkezdett témánál. Bizony, egy lakásban tartott kisebb méretű kutya már a kora őszi időjárást is nehezebben viselheti. Ugyanígy egy korosabb jószágnak is szüksége lehet ilyenkor pulóverre, kutyakabátra. Alapvetően nem támogatjuk a házi kedvencek öncélú öltöztetését, hiszen nekik kellemetlen, ám ebben az esetben fontos funkciót tölt be a ruhadarab: melegen tartja az állatot.

A reszketésen kívül a hideg fülek, a lelassult mozdulatok, az összegömbölyödés (alvás közben), a sántítás (a mancsok roppant érzékenyek a hidegre), a nyüszögés, valamint az aluszékonyság és a levertség is utalhatnak arra, hogy kutyád kezd kihűlni. A téli mínuszokban, illetve hóban ezekre a jelzésekre fokozottan kell figyelned a fagyásveszély miatt. Erről bővebben ITT írtunk.

2.) Fájdalom, betegség

A reszketés fájdalomra is utalhat. Ha azt látod, hogy bár a hőmérséklet rendben van, de a kutya mégis remeg, akkor érdemes átvizsgálnod, nem sérült-e meg. Ugyanígy betegség jele is lehet. Megpróbálhatod betakargathatni de ha rövidesen nem múlik, vagy más tünetek is társulnak hozzá, egyeztess az állatorvossal!

3.) Fülproblémák

Egyes fülpanaszok tipikusan remegéssel, pontosabban fejrázással járnak, emiatt érdemes külön beszélni róluk. Tehát ha azt látod, hogy kedvenced nem egész testében reszket, hanem csak a fejét rázogatja, akkor ellenőrizd a füleit! Egyes, nagyobb fülű fajták, mint a cocker spániel, a basset hound, a labrador és a golden retriever hajlamosabbak ezekre a kellemetlenségekre. Emellett a füljáratokba került víz is okozhatja a problémát, így fürdőzés után is gyakrabban jelentkezik. A furcsa szag, a pirosság, a gyulladás vagy a váladékozás további intő jelzések.

A spánieleknél gyakoribbak lehetnek a fülpanaszok.

4.) Leesett a vércukorszintje

Szintén külön tárgyaljuk a vércukorszint-változásokból eredő remegést, hiszen nagyon komoly következményei lehetnek, ha nem kezelik időben. A kutyák cukorbetegségéről EBBEN a cikkünkben írtunk részletesen.

5.) Mérgezés

A mérgezések gyakori velejárója a reszketés, remegés is, ami mellé hányás, hasmenés, levertség, erőtlenség, vérzések, görcsrohamok és eszméletvesztés társulhatnak. Mivel sok méreg halálos a kutya számára, ezeket mindig vedd komolyan, pláne, ha felmerült a gyanúja, hogy az eb megevett valamit. A téli időszakban a fagyálló az egyik legpusztítóbb méreganyag, hiszen édes íze és illata miatt kifejezetten csábító a kutyák számára.

A mérgezés egyik tipikus tünete a remegés.

6.) Stressz és szorongás

A remegés tipikus stressztünet a kutya esetében is. Ha valamitől feszült lett, fenyegetve érzi magát, vagy számára kellemetlen helyzetbe került, az ebben is megnyilvánulhat. Amennyiben ez áll a háttérben, fontos, hogy kimozdítsd az ebet a számára diszkomfortos szituációból. Van, amelyikőjük ilyenkor a gazdi közelségére válik, ám az is teljesen normális, ha inkább elvonulna.

7.) Félelem

Ha kedvenced megijed, akkor is elkezdhet cidrizni. Az, hogy mi válthat ki félelmet a kutyából, hosszú listát eredményezne. A nagy hanggal, erős fényekkel járó események ugyanúgy megrémíthetik, mint egy hirtelen mozdulat vagy egy ismeretlen személy. EBBEN a cikkben részleteztük, miként segíthetsz a félénk négylábúnak. Ismét áll az előző pontbéli állítás: van, amikor a nyugtató jelenlét, máskor inkább a nyugalom biztosítása az, amivel a legjobbat teszed az állatnak.

A kutyák félelmükben is gyakran reszketnek.

8.) Izgatottság

Akkor is remeghet a kutya, ha valami miatt nagyon izgalomba jött. Például már rohanna ki az udvarra körbeszimatolni, de te várakozásra inted. Teljesíti a parancsot, de egész testében reszketve várj, mikor indulhat végre a móka.

9.) Időskori jelenség

Az életkor előrehaladtával számos tünetet tapasztalhatsz kedvenceden, amelyek jelzik az idő múlását. Az egyik ezek közül a remegés. Ahogy korosodik az eb, sokkal jobban kell vigyáznod rá, hiszen az érzékszervei tompulnak, és fizikailag is gyengébb, törékenyebb, mint korábban. EBBEN az összefoglalóban számos jó tanáccsal szolgálunk, miképp könnyítheted meg agg barátod mindennapjait.

állatorvos cukorbetegség fázik fülbetegség izgatott kutya mérgezés remeg a kutya remegés stressz szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!