hirdetés

8 ok, amiért kutyád bundájának színe változhat: lehet, hogy tápanyaghiány áll a háttérben

Hangai Lilla

2023. március 22 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a kutyák szőrének színe megváltozik, a tulajdonosok általában az öregségre tippelnek. De akadnak olyanok is, akik kétségbeesnek, hogy vajon minden rendben van-e kedvencükkel. Nem célunk pánikot kelteni, de valóban számos esetben jelezhet előre problémát az ilyen jellegű változás.

hirdetés

Ma ezeket vesszük sorra, így azt is világosabban láthatod, hogy mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulnod.

1. Az érés folyamata

Ha kiskutyád 8-12 hónapos korát tölti, és megváltozik a szőrzetének a színe, akkor valószínűleg ez a folyamat teljesen normális és csak annak a következménye, hogy átlépte a felnőtté válás küszöbét.

Például az uszkárok szőre ilyenkor sokkal világosabb lehet, egészen deresnek is tűnhet. Ez azonban nem egyenlő az őszüléssel. Az airedale terrierek bundájának pedig a nyeregrésze szürkéssé válhat, vagy szürke szálak keveredhetnek a feketék közé. De az is előfordulhat általánosan bármely fajtánál, hogy amikor a kölykök levedlik gyermeki bundájukat, az újonnan növő szőrzet sötétebb árnyalatú lesz a hormonváltozás miatt.

Az agouti színnel rendelkező ebeknek, mint például a szálkásszőrű tacskónak, a csehszlovák farkaskutyának, a kaukázusinak vagy az óriás schnauzernek az idő előrehaladtával változhat a bundája színe szőrének különös tulajdonságai miatt.

Ha a színváltozás közben bőrproblémák is megjelennek, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz!

2. Az öregedés folyamata

Legnagyobb bánatunkra kedvenceink is öregszenek és ahogy mi is, ők is őszülnek, ahogy telik az idő. Bár nem lesz a bundájuk teljesen fehér, a sötét szőrszálak közé egyre több világos vegyül majd. A legelső ősz szálak a pofán jelennek meg, de az egész testen fellelhetőek lehetnek.

Egy bizonyos kor után a szervezet az energiáit fontosabb területek felé irányítja, mint a melanintermelés. Hiába, mi kifejezetten imádjuk az őszülő pofikat, szemöldököket és füleket!

3. Hormonális probléma

A kutya szőrszínének és a bunda szerkezetének megváltozása hormonális problémákra is utalhat. A pajzsmirigy alulműködése során például nem csak meghízik, lelassul és kedvetlen lesz az állat, a bundája is megfakulhat, töredezetté válhat és hullhat. Ha észlelsz hasonló tüneteket, mindenképpen kérj egy időpontot az állatorvoshoz!

4. Barnás foltok

Főleg világos szőrű ebeknél gyakran lehet látni, hogy a szemeknél és a pofánál a szőr vöröses-barnás árnyalatúra színeződik. Ez egy teljesen normális jelenség, a kutya nyálában és könnyében lévő porfirin nevű anyag okozza.

Mivel az ebek gyakran nyalogatják magukat, más területek is elszíneződhetnek így, például a mancsok. Általában a jelenség nem jelez előre nagyobb problémát, mégis érdemes lehet megnézetni a blökit egy orvossal, ugyanis az intenzív festésnek lehet olyan egészségügyi oka is, ami a könnycsatornát vagy a fogágyat érinti.

5. Vitiligo vagyis pigmentvesztés

A kutyák testén megjelenő, drasztikusan kifehéredett szőrfoltok a vitiligóra, egy autoimmun betegség megjelenésére utalnak. Leggyakrabban a blökik orrát és pofa részt érinti, és lehet átmeneti, de akár tartós is.

A melanociták, vagyis a pigmentekért felelős sejtek megszűnnek működni, vagy elpusztulnak a betegség következtében. Genetikai tényezők vagy vírus is okozhatja, mindenképpen érdemes megnézetni az ebet állatorvossal.

6. Az évszakok változása

A nyári napfény nemcsak az emberek haját világosíthatja ki, de a szabad levegőn sokat tartózkodó kutyákét is. Az UV sugarak nem csak a bőrt, a hajat is roncsolhatják, így ügyelj arra, hogy tűző napsütésen ne tartózkodjatok sokat és a fürdetések alkalmával használj ápoló balzsamot, valamint ha szükséges, kifésülő spray-t is.

7. Nyírás

Itt írtunk arról, hogy mely kutyák szőrét nem szabad nyírni, és mely kutyák szőrét szükséges mindenképp. Ha olyan ebek bundáját nyírjuk le, melyekét nem szabad, komoly károkat okozhatunk a fedőszőrzetben, amelyek visszafordíthatatlan traumákhoz vezethetnek a szőrtüszőben. Nemcsak a szőr színe, de a textúrája is végérvényesen megváltozhat.

Ám az is megtörténhet, hogy a nyírás során minden rendben zajlott, csupán a szőrszálak különböző színűek, így ahogy lenyírják őket, az eb színe is változik egy keveset.

8. Táplálkozási hiányosságok

A nem megfelelő tápanyagbevitel is kiválthat árnyalatváltozást. Ez pedig annak a következménye, hogy a vitaminok, ásványi anyagok, fehérje és zsír megfelelő kombinációja nélkül a szőrzet elgyengül, töredezetté, sprődé, fénytelenné válhat. Erre nagyon fontos odafigyelni, ugyanis hosszabb távon nem csak a bundát érintik majd a táplálkozási hiányosságok. Ha bizonytalan vagy, kérdezed meg bátran az állatorvost, hogy a kutyus egészségügyi állapotának, fajtájának és korának tekintetbevételével milyen eledelt ajánl.

egészséges kutya hormonális probléma kutya bundája kutya felnőtté válás kutya őszül kutya szőr kutya szőr szín kutya szőr színe változik kutya szőre kutya táplálkozása őszülés szőr nyírása szőrnyírás vitiligo kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink