hirdetés

Minden kutya szőrét le lehet nyírni? Ezeknél a fajtáknál egyáltalán nem ajánlott!

László Enikő

2022. április 26 - Képek: Getty Images Hungary

Bár főleg nyáron tűnhet jó ötletnek, hogy a kutya bundáját szőrvágó géppel lenyírd, ez sok fajtánál komoly problémát okozhat. Mutatjuk, miért!

hirdetés

Sokan sajnálják az egyre melegedő időjárás időszakában sűrű bundájú kedvenceiket. Bár a dús szőrzetű ebek valóban a hidegebb viszonyokhoz szoktak, a nagy szőrtakaró a meleg elől is védelmet nyújt számukra. Ezért azt teljesen lenyírni, leborotválni egyáltalán nem ajánlott. A bunda szigetel, a hidegben melegen tartja a testet, a melegben pedig hidegebben. Természetesen mindkét variáció csak bizonyos mértékig ideális: attól, hogy egy kutyának nagy a bundája, még nem tud korlátlan ideig az extrém hűvösben vagy forróságban tartózkodni. De nem csak az időjárás viszontagságai miatt nem ajánlott egyes fajtákat szőrvágó géppel rövidre nyírni. Néhány eb szőrzete ugyanis nem feltétlen lesz képes eredeti állapotában visszanőni.

A túlságosan rövid, borotvált szőrzet veszélyes is lehet!

Dupla szőrrétegű kutyák

A dupla szőrzetű kutyáknak a bőrükhöz közel puha aljszőrzete van, amely szigetelőrétegként szolgál: segít melegen tartani őket hideg időben és hűteni meleg időben. Nyáron az eb egy jó részét levedli ennek a rétegnek, de ami megmarad, az segít a levegő megkötésében a két szőrzetréteg között, így a kutya távol tartja a hőt és szabályozza testhőmérsékletét. A fedőszőr hosszabb szálakból áll, amely színt ad az ebnek, és nem is hullik ki annyira.

Ilyen fajta például a golden retriever, a border collie, a német juhászkutya, a labrador retriever és a szibériai husky. Mivel meleg időben levetik aljszőrüket, külső rétegük, vagyis fedőszőrük megmarad, hogy megvédje őket a napégéstől és a rovarcsípéstől.

„A kutya szőrzete valójában szigetelőként működik” – magyarázza Dr. Jerry Klein, az AKC főállatorvosa. „A szőrzet borotválása – a vedlés mértékének csökkentésére vagy a kutya hűvösen tartására – azt a szigetelő szőrréteget is eltünteti, amely a kutyát a hőguta kialakulásától védi. Emellett nem megfelelő szőrnövekedést és tüszőkárosodást okozhat. Az állat bundája megvédi őt a leégéstől, és csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát.”

A dupla rétegű szőrzet borotválása hosszú távú károkat is okozhat. Ha egészen a bőrig lenyírják, az aljszőrzet gyorsabban nő vissza, és néha kiszorítja a lassabban növekvő védőszőrzetet. Ez megváltoztathatja a kutya bundájának szerkezetét, színét, és foltosan nőhet vissza.

Mikor lehet szükséges egy dupla szőrrétegű kutya borotválása?

  • műtéti beavatkozás,
  • rendkívül filces, összeállt szőr,
  • bőrbetegségek

Egyrétegű bundájú kutyák

Az egy szőrréteggel rendelkező kutyák közé tartoznak például az agarak, a boxerek, a dalmaták és az uszkárok. Lehet nagyon rövid vagy hosszú szőrük, és lehet drótos, sima vagy göndör is.

Bizonyos, egy szőrréteggel rendelkező kutyák esetében (például yorkshire terrier) előnyös lehet, ha egy kozmetikus időnként levágja a bundájukat (azok esetében ez elengedhetetlen, akiknek folyamatosan nő), hogy hűvösebben tartsa őket, de a szőrt nem szabad egészen a bőrig leborotválni. A legjobb, ha legalább 2-3 centiméternyi szőrt hagynak, hogy az megvédje az ebeket a napégéstől, a bőrráktól és a rovarcsípéstől.

borotválás dupla rétegű szőrzet kozmetika kutyakozmetika szőrápolás szőrnyírás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!