hirdetés

A szőrös kutyák is leéghetnek a napon: így előzd meg és ezt tedd, ha megtörtént a baj

László Enikő

2021. július 24

A tévhitekkel ellentétben a kutyák is leéghetnek a napon még akkor is, ha bozontos bundával rendelkeznek. A megelőzés egyszerű és magától értetődő, de mit tehetsz, ha már megtörtént a baj?

hirdetés

A napégés egy igen fájdalmas és veszélyes dolog, ami sajnos kutyádat sem kerüli el. Még annak ellenére sem, hogy szőrös. Természetesen a forró nyári napokon nem ajánlatos sem kedvencednek, sem neked huzamosabb ideig a napon tartózkodni. Azonban néha elkerülhetetlen, illetve például a kertben sem tudod megakadályozni, hogy kutyád egyáltalán ne menjen a napra. Az sem mellékes, hogy a leégés árnyékban is előfordulhat. Ahogyan az embereknél, náluk is igen nagy mértékben növeli a bőrrák kockázatát, nem mellesleg nagy fájdalommal is jár, ha a nap megégeti bőrüket.

Napégette kutyaorr.

Mely fajták a leginkább veszélyeztetettek?

Értelemszerűen a szőrtelen, meztelen kutyafajtákat érinti leggyakrabban a probléma. Az ő testüket érdemes naptejjel bekenni, ha előreláthatólag muszáj valamennyi időt a napon tölteniük. A fehér bundával rendelkező ebek bőre általában világosabb, kevésbé pigmentált, így őket is könnyebben megkaphatja a nap. A vékonyszálú vagy rövid szőrzet is növelheti ennek esélyét.

Azonban minden fajtának vannak olyan testrészei, amik könnyen leéghetnek. Ilyen tipikusan az orr, a száj és a fülek, de hasuk is, mivel ott vékonyabb a bőr és kevesebb a szőr. A mancsokat pedig köztudottan védeni kell a forró napsugarak által felmelegített aszfalttól. Ezért csak akkor sétálj kutyáddal, ha kezedet legalább hét másodpercig fájdalom nélkül tudod a betonon tartani. A sétákat ilyenkor érdemes kora reggel és naplemente után megejteni.

A szőrtelen fajták nagyobb veszélynek vannak kitéve, de nem csak ők éghetnek le a napon!

Hogyan előzheted meg a bajt?

A legegyszerűbb megelőzés, ha nem engeded kutyádat a napra, árnyékos, hűtött helyet biztosítasz számára. Azonban ez nem mindig megvalósítható, például nyaraláskor vagy a kutyastrandon. Ilyen helyeken is ügyelj arra, hogy kedvenced számára legyen árnyék: akár egy napernyő segítségével.

A naptej is jó megoldás lehet, azonban ezzel is óvatosnak kell lenni. Csak olyan terméket kenj kedvencedre, ami kutyák számára is biztonságos, hiszen hajlamosak lenyalni. Az embereknek szánt készítmények mérgezőek lehetnek számukra, így ezeket kerüld! A kutyák orrnyergét, hasát és füleit is be lehet kenni a kifejezetten nekik készített termékekkel.

Hogyan ismerheted fel a napégést?

A napégés felismerése igen egyszerű feladat, hiszen a kutyákon is olyan tünetek jelentkeznek, mint az embereknél. A pirosas, vöröses bőr intő jel. Az ebek orra ilyenkor kisebesedik, extrém mértékben kiszárad és láthatóan nagy fájdalmakat élnek át. A fülek is az orrhoz hasonló tüneteket mutatnak.

Mit tehetsz, ha kutyád leégett?

Ha kedvenceden a tipikus tüneteket látod, keresd fel vele állatorvosodat! Ő meg tudja határozni, mennyire súlyos a sérülés, és ennek megfelelően kezeli. Ad kedvencednek egy krémet, amivel kenegetni kell az érintett területet, amíg a probléma fennáll.

Gyakran a kutyák orra ég le, ami rendkívül fájdalmas számukra.

Az enyhe esetek otthon is orvosolhatók. Tehetsz hűvös (de semmiképp sem jeges vagy túlzottan hideg) borogatást az érintett területre. Ez leginkább a testen alkalmazandó, nem a füleken és nem az orron. A has igen érzékeny, ezért még inkább körültekintőnek kell lenni a hideg borogatással. Az orr enyhe égésére lehet kutyáknak kifejlesztett orrápoló krémet kenni, ami regenerálja a bőrt.

Ha kedvenced leégett, egyáltalán ne engedd addig napra, amíg meg nem gyógyul. Ha feltétlen muszáj egy kis időt ott töltenie, használj naptejet!

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya bőre kutya leégett a napon kutya naptej leégés napégés nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink