hirdetés

Rendkívül fájdalmas, és igen gyorsan leéghet a kutya orra: a megelőzést, tüneteket és a gyógymódot is mutatjuk

Ferenczi Deborah

2022. július 5 - Képek: Getty Images Hungary

A fényvédelem rendkívül fontos nyáron, és ez nemcsak rád igaz, hanem kutyusodra is. Kedvencedet is meg kell védeni az UV sugárzástól, hiszen rendkívül érzékeny a legégésre, illetve esetükben is komoly veszélyt jelenthet a bőrrák kockázata.

hirdetés

Fontos tudni, hogy minden kutyának legéghet az orra, főleg olyan erejű napsugárzás esetén, amelyet idén lehet tapasztalni. Ezért nem elég a forró járdára és a mancsokra figyelni, az orr is kiemelt szerepet kap nyáron.

Hova szükséges a fényvédő?

A legfontosabb területek közé tartoznak azok a testrészei az állatnak, melyeket nem borít szőr. Ide tartoznak olyan helyek is, ahol esetlegesen kihullott az állat szőre, netalán foltosan kopik, vagy bőrbetegség miatt sérülékenyebb. Továbbá minden olyan területre érdemes fényvédőt tenni, ahol esetlegesen felmerülhet a leégés veszélye. Az egyik legelhanyagoltabb, mégis talán leginkább napsugárzásnak kitett rész az orr területe.

Az orr leégése

A kutyusok orra nagyon könnyen megsérül az erős napsugárzástól. De honnan jöhetsz rá, hogy ez történt? A következő tünetekből:

  • apró repedezések az orron, hámlás
  • a szín megváltozása, vörösessé válása
  • érzékelhető fájdalom az orr területén

Természetesen ez nem csupán fájdalmas a kutyák számára, hanem melegágya is a bőrrák kialakulásának. Éppen ezért erősen ajánlott a fényvédő és az időzítés. A korai és a késő órákban sétáljatok, ugyanis a leégés mellett a napszúrás is veszélyt jelenthet. Ha napos időben mozdultok ki, pláne hosszabb időre, kend be kedvenced orrát fényvédő krémmel. Vigyázz, hogy kifejezetten kutyáknak fejlesztett verziót válassz, mert lenyelve több készítmény is mérgező lehet.

Honnan tudod, hogy milyen erős a leégés?

Szerencsére viszonylag könnyedén lehet kezelni a problémát, de ehhez ismerned kell a fokozatokat.

  • a legenyhébb a felületes, részleges égés, amely bőrpírhoz, esetleg enyhébb hólyagosodáshoz vezet
  • az erősebb égés túlnyúlik a kutya orrát borító első bőrrétegen, és mélyebbre is behatol. Ez elég kellemetlen és fájdalmas lehet, mivel emberi mértékben a harmadfokú égési sérülésnek felel meg
  • a legkomolyabb leégés során az orrnak minden rétege sérül, ami a szöveteket is érinti, ez jelentősen növelheti a bőrrák kialakulásának a kockázatát

Mit tehetsz, ha leégett a kutyád?

Ha már megtörtént a baj, érdemes beszerezned kifejezetten ilyen esetekre készült nyugtató hatású orrápoló kenőcsöt. A test egyébb részein ajánlott a hűvös borogatás, illetve a hasonló kenőcsök használata. Továbbá nagyon fontos, hogy ameddig nem történt javulás, semmiképp ne engedd az állatot napos időben az udvarra, hiszen csak tovább romolhat a helyzet. Amennyiben pedig súlyosnak ítéled meg a égést, akkor feltétlen fordulj állatorvoshoz.

hőguta kutya hőguta kutya leégett a napon kutya orra leégés napsütés nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink