hirdetés

Miért ennyire veszélyes kánikulában aszfalton sétáltatni a kutyát? Égési sérüléseket is okozhat a 30 fok feletti hőmérséklet

Ferenczi Deborah

2022. július 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kánikula egyik legnagyobb veszélye a hőguta, a dehidratáció és a leégés mellett egyértelműen a gyorsan melegedő aszfalt, mely akár égési sérüléseket is okozhat a kutya mancsának. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni az állat sétáltatása körüli szabályokat.

hirdetés

Fontos tudni, hogy az aszfalt erős napsugárzás hatására nagyon gyorsan felmelegszik, és forróbb lesz, mint a környező levegő. Ez könnyedén égési sérüléseket okozhat a mancspárnákon. Annak pontos ismerete, hogy mikor van túl meleg a sétához, vagy hogyan lehet megakadályozni, hogy az eb lába megégjen, kulcsfontosságú az égési sérülések és a kellemetlen érzések elkerülése érdekében.

Megéghet-e a kutyák mancsa?

Ugyan az ebek mancsát részben szőr borítja, de vannak olyan mancspárnáik is, amelyek nem rendelkeznek ilyen borítással. Ugyan a mancsok kiválóan védik a lábakat az érdes felületektől, de az égési sérülésekkel szemben már nem. Vastag bőrből, zsírból és kötőszövetből állnak, melyek felhevülnek a talajjal együtt, komoly fájdalmat okozva.

Járda és levegő hőmérséklete

Tulajdonképpen bármilyen út képes eléggé túlmelegedni ahhoz, hogy jelentős égési sérülést okozzon a kutyusodnak. De ez kiváltképpen igaz az aszfaltfelületekre. Fontos tudni ugyanis, hogy a levegő hőmérséklete nem azonos a járda hőmérsékletével – főleg közvetlen napfényben, szél nélkül és alacsony páratartalom mellett. Hoztunk néhány példát arra, hogy mennyire fel tud hevülni egy olyan terület, mely napsugárzásnak van kitéve:

  • 25 fokos melegben a talaj hőérzete 51 fok
  • 30 fokos melegben a talaj hőérzete 57 fok

Tehát a járda hőmérséklete akár 25-30 fokkal is melegebb lehet a levegőénél.

Mikor keletkezik égési sérülés?

Számos tényező befolyásolja, de 54 fok feletti aszfalt-hőmérsékleten (ami egy átlagos nyári napon gond nélkül előfordul) a bőr már 60 másodpercen belül égési sérülést szenved. Ez azt jelenti, hogy ha a levegő hőmérséklete 26 fok felett van, akkor a járda elég meleg lehet ahhoz, hogy megégesse a kutya lábát.

Alternatívák a járdán való séta helyett

A kutyáknak mozgásra van szükségük, így ha túl meleg van, felmerülhet a kérdés, hogy miként lehet biztosítani a szükséges sétákat. A legfontosabb, hogy kánikulában 11-től minimum 15 óráig ne menjetek napra, ugyanis könnyedén hőgutát is kaphattok. Az ezen kívül eső időpontokban is érdemes hanyagolni a járdán való sétát, és inkább a füves vagy földúton elhelyezkedő területeket választani.

Mikor biztonságos kutyát sétáltatni a járdán?

Lehet, hogy nehéz pontosan megmondani, hogy a járdán mikor sétálhat biztonságosan egy kutya, de ha a levegő hőmérséklete 25 fok vagy annál hűvösebb, akkor nem szükséges aggódnod. Ha viszont ezt a hőmérsékletet meghaladta az idő, akkor érdemes kerülnöd a betonos területeket. Egy másik egyszerű módja annak, hogy megállapítsd, ráléphet-e kutyád az aszfaltra, ha ráteszed a kezed és megpróbálod ott tartani 10 másodpercig. Ha túl meleg van ahhoz, hogy eddig vagy akár rövidebb ideig bírd, akkor túl meleg ahhoz is, hogy a kutyád sétáljon rajta.

égési sérülés kutya hőguta kutya kánikula kutya mancsa kutya sétáltatása leégés meleg időjárás nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!