hirdetés

Autóba zárt kutya nagy hőségben: hogy járj el és mit tehetsz, ha ilyet látsz?

Buzgó Csilla

2020. augusztus 4

Nehéz elhinni, hogy manapság még mindig léteznek olyan gazdik, akik jó ötletnek tartják a kocsiban hagyni kutyájukat a rekkenő hőségben. Olyan tragédiák történnek rendszeresen, amelyeket egy kis odafigyeléssel meg lehetett volna előzni.

hirdetés

Kevesen tudják, hogy 30 fokban egy autó belső tere rövid idő alatt akár 70 fokra is felmelegedhet. Ilyen pokoli körülmények között 10 perc is elég ahhoz, hogy az állat visszafordíthatatlan egészségkárosodást szenvedjen, vagy akár el is pusztuljon.

Mi a legfontosabb teendő, ha meglátom az autóban rekedt kutyát?

Nem a fotózás, nem a gazdi reménytelen keresgélése, hanem az, hogy kitalálod, miként lehetne az állatot az autóból a lehető leggyorsabban kimenteni. Amennyiben nem egymagad tartózkodsz a helyszínen, természetesen egyikőtök készíthet felvételeket, de a másik azonnal induljon el segítségért, mert minden perc számít!

Hogyan segítsek a bajba jutott állaton? Mihez van egyáltalán jogom?

A kapcsolódó jogszabály, azaz a Btk 23.§ szerint:

„(1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait (ebbe a kategóriába tartozik a kutya, a szerk.) közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből (ez az életveszély, a szerk.) menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát.

Dióhéjban kifejtve ez annyit tesz, hogy akár nyugodtan be is törheted az adott autó egyik hátsó ablakát, ha ezzel megmented egy állat életét. Ugyanakkor nagyon fontos megjegyezni, hogy a jogszabály rendelkezése szerint ha más módon el lehet hárítani a veszélyhelyzetet, mindig a legkisebb károkozással járó opciót kell választanod.

Rövid ideig, tehát legfeljebb pár percig próbálkozhatsz a következő módszerekkel:

  • Ha bevásárlóközpont parkolójában találtad az állatot, fordulj az ügyfélszolgálathoz! A hangosbemondón keresztül sokakhoz eljut a kocsi rendszáma, illetve a kérés, hogy a tulajdonos azonnal induljon el az autójához!
  • Próbáld finom lökésekkel, emeléssel beindítani a jármű riasztóját!
  • Amennyiben résnyire le van engedve az ablak, kíséreld meg lejjebb nyomni azt, illetve ha van nálad víz, itasd meg és nedvesítsd be vele a kutyát!
  • Hívd a rendőrséget! A diszpécser esetleg már telefonon keresztül is tud neked tanácsot adni a helyzet megfelelő kezelését illetően.

Ha nincs más választás, hogyan törjem be a kocsi ablakát?

Mindenképp keress egy tanút, még jobb, ha az illető biztonsági őr, vagy egy áruházi alkalmazott! Kérd meg, hogy készítsen videót a műveletről! Érdemes már most beszerezned egy durván ezer forint értékben megvásárolható ablaktörő kalapácsot, melynek segítségével kis erőfeszítéssel is be tudod zúzni az üveget.

Ha nincs nálad ilyesmi, a környék üzleteiből, a bevásárlóközpont információs pultjából, az ügyfélszolgálatról, vagy a biztonsági irodából valószínűleg tudtok majd megfelelő szerszámot keríteni a művelethez. Amennyiben rád hárul a feladat, azt a következőképp csináld:

  • Soha ne a szélvédőkkel próbálkozz, mert ezek kialakításuk révén máshogy törnek, mint az oldalüvegek!
  • Ha van segítséged, ő csalja a kutyát a jármű másik oldalára, amíg te betöröd az ablakot!
  • Inkább az ablak szélére sózz egyet a szerszámmal, itt ugyanis könnyebben megreped az üveg, és a kutya sérülésének esélye is lecsökken!
  • Amint kiszabadítottátok a négylábút, azonnal vigyétek árnyékba, kezdjétek hűteni szobahőmérsékletű vízzel és itassátok meg! A lehető leghamarabb kapjon állatorvosi ellátást!

Mit tegyek, ha jogvitába keveredek a tulajdonossal?

„Amennyiben (…) végszükségben, segítő szándékkal, az elvárható gondossággal és körültekintéssel, az állat életének megmentése érdekében járt el az illető személy és ellene mégis hatósági intézkedés, vagy feljelentés történik, (…) mentesülhet a felelősségre vonás alól.” – írja a NÉBIH Kutyakötelesség című kiadványa.

Jó tudni, hogy a szabálysértési értékhatár 50 ezer forint, és egy oldalüveg cseréjének ára általában még a 30 ezer forintot sem haladja meg. Ilyen jellegű ügyekben, tehát ha a károkozás nem minősül bűncselekménynek, a Vigyél Haza! Alapítvány önkéntes jogászai díjmentes jogi segítséget nyújtanak az érintett állatbarátoknak.

(Képek: Getty Images Hungary)

élet jogszabályok kánikula kutya a kocsiban kutya az autóban nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!