hirdetés

Kutyád egészségét veszélyezteted, ha ezt használod a nyári melegben

Mádi-Krezinger Cintia

2024. június 2 - Képek: Getty Images Hungary

Vannak helyzetek, amikor szükséges az alkalmazása, de nem mindegy, milyet választasz.

hirdetés

Felelős gazdiként kedvencünk helyes gondozása mellett az előírt szabályozásokkal is fontos tisztában lennünk. Ilyen például a szájkosár használata, amely a tömegközlekedési eszközökön kötelező. Amikor szájkosarat választunk a kedvencünknek, fontos, hogy tisztában legyünk annak előnyeivel és hátrányaival – különösen a nyári forróságban. Az alábbiakban elmondjuk, miért nem tanácsos kánikulában a textil szájkosár használata; különösen akkor, ha tudjuk, hogy egy hosszabb út miatt az ebnek sokáig kell viselnie.

A textil szájkosár nyári viselete több szempontból is problémás lehet

Korlátozott légzés és túlmelegedés

A textil szájkosár egyik fő hátránya, hogy korlátozza a kutya légzését. Mivel a szájkosár elsődlegesen a harapás megakadályozására szolgál, szorosan kell illeszkednie a kutya orrára, hogy az állat ne tudja kinyitni a száját. Az ebek azonban elsődlegesen lihegéssel hűtik magukat, amit a textil szájkosárban nem tudnak megtenni. A hosszan tartó viselése így túlmelegedést okozhat, és életveszélybe sodorhatja az állatot.

Bőrirritáció

A nem megfelelően felhelyezett vagy helytelen méretű textil szájkosár irritálhatja a kutyát. A bőréhez dörzsölődő anyag kényelmetlenséget, súlyosabb esetben akár sebeket is előidézhet, ami a nyári melegben fokozott veszélyt jelent. Különösen azoknál a fajtáknál okozhat ez problémát, amelyek hajlamosak a nyáladzásra. Mivel nem tudnak nyitott szájjal csöpögtetni, a le nem nyelt nyál átitathatja az anyagot, így olyan, mintha az eb folyamatosan egy vizes rongyot viselne a fején.

A szájkosár kiválasztásakor a legfontosabb szempont az legyen, hogy az eb tudjon benne lihegni

Nem tud inni

Meleg időben létfontosságú a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. Például egy hosszabb vonatút alkalmával elkerülhetetlen, hogy az ebet ne kelljen legalább egyszer megitatni. Számos szájkosárnak már olyan a kialakítása, hogy a kutya inni is tudjon a viselése közben – a textilverzió azonban nem tartozik ezek közé.

Fontos tehát, hogy alaposan gondoljuk át, milyen szájkosarat adunk a kedvencünkre. Egy néhány perces buszút alatt bizonyára nem okoz majd problémát a szövet szájkosár sem. Ám ha hosszabb útra indulunk, válasszunk olyan szájkosarat, ami az állat számára a lehető legkényelmesebb. Amit szem előtt kell tartanunk, az elsősorban az, hogy a kiegészítő ne akadályozza a kutyát a lihegésben. A kánikulában ugyanis a legnagyobb veszélyt a túlmelegedés jelenti.

A nyári melegben a megfelelő szájkosár kiválasztása mellett számos egyéb téren is extra figyelmet kell fordítanunk kedvencünkre annak érdekében, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat. Ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz a teendőidről.

kánikula nyári veszélyek szájkosár szövet szájkosár

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!