hirdetés

Tragédiával végződött a játék: Figyelmeztessük a gyerekeket!

Szénási Szimonetta

2023. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

A nyár a rengeteg lehetőség mellett számos veszélyt is rejt emberre és állatra egyaránt. Az alábbi esetben az önfeledt szórakozás az egyik kedvenc életébe került. Az állatvédők figyelmeztetnek.

hirdetés

Két nap alatt két életveszélyes esetről kapott hírt az Összefogás A Szánhúzókért Alapítvány, amelyek közül az egyik sajnos valóban a legrosszabbal végződött, és már nem sikerült megmenteni a család négylábúját. A tragédia oka a nagy melegben való szaladgálás volt, ami miatt a kutya hőgutát kapott. A vele játszó gyerekek nem tudták, milyen veszélyes lehet a közös móka – az állatvédők emiatt felhívást intéztek a szülőkhöz.

A kutya a napon percek alatt hőgutát kaphat. A mozgás csak fokozza a kockázatot.

Pillanatok alatt megvan a baj

Mint az Alapítvány közösségi oldalán beszámoltak róla, mindkét esetben a gyerekek vigyáztak a kutyákra, míg a szülők dolgoztak. Sokak számára ismerős helyzet a vakáció idején. Az egyik helyen a kertben játszottak a kedvenccel, míg a másik családnál kimentek a kutyafuttatóba. Az önfeledt szórakozásnak azonban rövidesen vége szakadt: a kutyák hirtelen elfeküdtek, lihegésük fulladozásba csapott át. Túlmelegedtek, hőgutát kaptak.

Nem volt felnőtt segítség

A gyerekek felnőtt segítők és kellő tájékozottság híján nem tudták, mit tegyenek, és pánikba estek. A kutyafuttatónál szerencsére egy szomszéd időben lépett, neki köszönhetően sikerült visszahűteni az állatot.

A másik ebnél azonban már túl későn jött a segítség: 42,5 fokra hevült, és már az orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni.

A túlhevült állatot azonnal hűteni kell, majd mihamarabb orvoshoz kell juttatni!

Az állatvédők szavai életet menthetnek

A szomorú történések okán az állatvédők felhívást tettek közzé a szülőknek címezve, felhívva rá a figyelmet, mikre kell felkészíteniük a gyermekeket, illetve milyen fontos tudnivalókat muszáj megtanítaniuk nekik, hogy ne történhessen több ilyen tragédia. Ahogy hangsúlyozzák, a kicsik számára óriási trauma, ha miattuk betegszik meg a szeretett jószág, vagy rosszabb esetben örök búcsút kell venniük tőle.

KEDVES SZÜLŐK! A gyerekek nem olvasnak ma már Facebookot, így jó eséllyel ezt a posztot sem látják! Kérjük, világosítsák fel őket, hogy a kutya az életével fizethet, ha a nyári melegben, akár árnyékban is, játszanak vele! Az aszfalt is forró, sétálni sem szabad ilyenkor! És itt most nem térünk ki az autóban hagyott kutyákra és hasonló veszélyekere! Figyeljenek a részletekre, és vigyázzanak a gyerekekre és a kutyákra! A gyerekek azt a traumát, hogy a kis kedvencük miattuk lesz nagyon beteg, vagy akár meg is hal, nagyon nehezen dolgozzák fel, ha egyáltalán feldolgozzák valamikor!

– fogalmaznak.

Mi utalhat rá, hogy a kutya hőgutát kapott?

Fontos, hogy időben felismerd a hőguta jeleit! Ezek az alábbiak lehetnek:

  • kitágult pupillák,
  • felgyorsult lihegés,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • szapora szívverés,
  • vörös nyelv, sápadt íny,
  • besűrűsödött nyál,
  • szédülés,
  • remegés, rángás,
  • ájulás, kóma.

Ahogy arról korábban is írtunk, a hőguta a rövid, illetve a nyomott orrú fajtákat, valamint a fekete szőrű kutyákat jobban veszélyezteti. Előbbiek a nehezített légzés miatt kaphatnak előbb hőgutát, míg a sötét bunda jobban vonzza a napfényt, ezáltal gyorsabban felmelegszik az eb. De ettől függetlenül valamennyi négylábú ki van téve ennek a veszélynek, így fajtától független óvnod kell kedvencedet!

A nyomott orrú fajták a veszélyeztetettebb kutyák között vannak.

Ezt tedd hőguta esetén

Ha mindezek ellenére kedvenced hőgutát kapott, vagy akár csak a gyanúja merült fel, hogy az állat túlmelegedett, a legfontosabb, hogy azonnal vidd árnyékos vagy légkondicionált helyre és kezd el hűteni. Ahogy az állatvédők is tanácsolják, tekerd hideg – de semmiképpen sem túl hideg vagy jeges – vizes lepedőbe, majd haladéktalanul indulj el vele az állatorvoshoz!

Ami még segíthet, ha a kutya hőgutát kap: próbáld itatni is, ha pedig nem sikerül, nedvesítsd be az orrát és a nyelvét. Nedves ruhával törölgetheted a hasát, a marját és az ágyékát, ami szintén segíthet visszahűteni a testét.

Akkor is vidd orvoshoz a kutyát, ha időközben jobban lett: további ellátásra szorulhat!

Még akkor is vidd orvoshoz az állatot, ha mindezek hatására jobban lesz, hiszen ha a kutya valóban hőgutát kapott, az maradandó sérüléseket is okozhat! A doktor további óvintézkedéseket tehet, valamint vérvizsgálattal, a szív- és a vese ellenőrzésével megbizonyosodhat róla, hogy valóban minden rendben van-e. Légzési nehézségek esetén oxigén adása is indokolt lehet.

állatorvos gyerek gyerekek hőguta játék kánikula kutya és gyerek meleg nyár nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink